Anders Mjåset i MESH, Alexander Woxen i StartupLab og Martin Schütt i Askeladden.

Gründertoppenes dom over ny krisepakke: Tre gode og tre mangler

Mye optimisme, men også utålmodighet etter regjeringens tredje krisepakke.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er tilfredse med forslaget og veldig takknemlig for at regjeringen har lyttet. Et godt samarbeid mellom næringsorganisasjonene, embetsverk og politikere. Alle går i takt, sier daglig leder ved StartupLab, Alexander Woxen.

Han viser til forslagene som ble lagt frem av regjeringen og arbeidslivsorganisasjonene fredag, om en krisepakke for gründere på opptil 5 milliarder kroner og en kompensasjonsordning for selskaper som har hatt betydelig inntektsfall eller blitt pålagt av staten å stenge ned grunnet virusutbruddet. Sistnevnte ordning vil koste staten mellom 10 og 20 milliarder - avhengig av detaljene som skal utarbeides neste uke.

– Det gir også håp for de ordninger som foreløpig ikke er adressert og som bør på plass, mener han.

3 gode ting

Woxen mener at oppstartsmiljøet har fått «langt mer enn hva vi kunne håpe på» på de viktigste områdene, spesielt når det gjelder selskapenes kortsiktige likviditet.

– De tiltak som vi savner, har vi grunn til å tro at vil adresseres senere.

Han trekker frem følgende tiltak som de tre viktigste:

  • Større rammer til tilskudd og lån fra Innovasjon Norge. Ordningen treffer bredt, raskt og effektivt. Større fleksibilitet og kraftig økning i individuell støtte.
  • God balanse mellom tilskudd (NOK 2,5 mrd) og lån (NOK 3 mrd). Woxen fryktet større andel lån.
  • Bedriftskontantstøtte for de faste kostnadene på NOK 10-20 mrd hver måned, skal gjelde i to måneder. Dette muliggjør at staten tar en større andel av de faste kostnadene som bedriftene ikke kommer unna. Usikkert hvordan dette treffer teknologibaserte oppstarts- og vekstbedrifter som primært har likviditetsutfordringer som følge av at egenkapitalmsarkedet forsvinner.

3 mangler

Samtidig er det en del å gå på, mener Woxen, særlig når det gjelder egenkapitalmarkedet:

  • Én milliard er marginalt for å kompensere for et egenkapitalmarked som i praksis er borte og som vil ta lang tid å bygge opp. Men han har et håp om at dette er begynnelsen på noe mer.
  • Utvidelse av skattefradrag for engelinvestorer ville vært en viktig regionalt virkemiddel til alle som støtter gründere, uavhengig av om de befinner seg i by eller land.
  • Opsjoner er ikke adressert. Miljøet fortsetter arbeidet med å tydeliggjøre forskjellen på et lodd og vinnerlodd, i forhold til hvor beskatningen av «fordelen» bør ligge, slik at dette ikke treffer usosialt for vanlige ansatte.

For sent

Martin Schütt, partner og medgründer i Askeladden, er derimot mindre imponert over regjeringens og partenes arbeid.

Askeladden har vært sentral i oppbyggingen av Cutters, og står også bak blant annet massasjekonseptet Squeeze, skjønnhetssalongene til Olio, «lege on demand»-tjenesten Dr. Dropin.

– Fra pålagt stenging skal det ta mellom fem og seks uker før den første kompensasjonen kommer. Det går for sakte, mener han.

– Det vi leser er intensjoner, ikke praktisk gjennomførbare ordninger på problemer som haster. Mange av virksomhetene som har fått forbud vil ikke klare å overleve tre uker uten ny finansiering, sier Schütt.

Samtidig sier han at en kompensasjonsordning «er rettferdig og riktig», men understreker at Askeladden og selskapene deres ikke er avhengige av staten for å overleve. Schütt understreker at dette ikke er tilfellet for Cutters, som sommeren 2019 ble solgt til det svenske PE-selskapet Procuritas.

"Treffer veldig bra"

Anders Mjåset, daglig leder og gründer i MESH og DIGS, er fornøyd med pakkene som nå kommer.

– Det var dette som var de viktigste tiltakene, det var dette vi håpet på. Hovedtiltaket treffer veldig bra. Dette vil gi oss tid til å bearbeide sjokket, sier han.

Mjåset forteller at han har snakket med mange i det siste som er bare dager og uker unna kroken på døra.

– Hvis man nå får støtte i forhold til hvor hardt man er rammet, og hjelp til faste utgifter, vil det være en stor utsettelsesknapp på katastrofen. Det blir spennende å se detaljene i det. Jeg håper man nå klarer å treffe investorbaserte bedrifter like bra som den store modellen.

Ja til Innovasjon Norge og Investinor

MESH-gründeren er veldig fornøyd med at store summer går via Innovasjon Norge og Investinor.

– Det er riktig at dette legges inn til Innovasjon Norge, som har hele apparatet klart. De har gjort dette før.

Han ser med spenning frem til hvordan de 2,5 milliardene til Innovasjon Norge, og 1 milliardene til Investinor brukes.

– Kanskje Investinor nå får litt friere tøyler til hva de investerer i, sier han.

Krisemodus

Mjåset mener også tiltakene vil mer ro til gründere i «survival-mode».

– Mange har vært i unntakstilstand de siste ukene, og nå går de ned til krisemodus. Det er fremdeles beinhardt for mange, men det vil gjøre at mange kan senke skuldrene litt, og få noen måneder på seg, heller enn uker.

Han håper at søknadsprosessen blir effektiv.

– Jeg håper at man er så smart i innordningen av dette at man klarer å ansvarliggjøre folk, og legge arbeidsbyrden over på oss. Det bør bli automatisert, for det kommer til å være ganske mange selskaper som nå vil søke på disse midlene. Her må Investinor og Innovasjon Norge gå utover hvordan de normalt opererer, slik at dette ikke tar flere måneder.