CEO Bengt-Johannes Lundberg i Disruptive Technologies har gjennomført en omfattende nedbemanning i selskapet.

Halve staben i Disruptive Technologies sagt opp

Dramatisk kursendring i sensor-selskapet. – Det burde vært gjort tidligere, sier den nye sjefen.

Publisert Sist oppdatert

19 av 41 ansatte i minisensor-startupen Disruptive Technologies er sagt opp.

– For å være helt ærlig, så har vi vært litt for optimistiske, og vi har ikke innrømmet det tidlig nok, sier CEO Bengt-Johannes Lundberg.

Han har vært COO i selskapet siden 2017, og tok over lederjobben i november. Siden har han vært i en strategiprosess som nå resulterer i en omfattende kursendring for selskapet.

– Det har vært en bratt læringskurve. Ambisjonene er de samme, men det blir ikke med den hastigheten vi hadde sett for oss. Vi får ikke «top-line revenue» så fort som vi planla, og vi må bremse pengebruken, sier han.

«Wake up call» i jula

For et år gjennomførte Disruptive Technologies en storemisjon på 85 millioner kroner, og selskapet har til sammen hentet over 100 millioner kroner. Etter forrige kapitalinnhenting ble selskapet verdsatt til 860 millioner. I 2018 leverte selskapet et underskudd på 39 millioner.

Det er særlig to ting som har gått galt, forteller Lundberg nå: «product market fit og adaption rate».

– Det var mye interesse og entusiasme i begynnelsen. Og det var mange åpenbare «use cases», men som vi nå har funnet ut at ikke nødvendigvis skalerer så godt. Det stopper litt der.

– Når fant du ut av dette?

– Dette er ting jeg som ny leder begynte å gruble på under julefeiringa. Jeg begynte å gå i talla, og snakke med selgere og kunder. Jeg fikk meg egentlig en skikkelig «wake up call» i juleferien.

– Burde ikke det blitt oppdaget tidligere?

– Jo, det burde vært gjort en kursendring tidligere, vedgår Lundberg.

Sjokk og vantro

Nedbemanningen som nå gjennomføres er fordelt på hele bedriften, ifølge Disruptive Technologies-sjefen.

– Det vi gjør nå, er dramatisk for de det gjelder. Heldigvis er arbeidsmarkedet sånn at ingeniørene som rammes finner jobb andre steder.

– Hvordan reagerte de ansatte?

– Først med sjokk og vantro, selvfølgelig. Men når man får litt avstand på det, så tenker nok mange at dette stemmer faktisk; vi har ikke nådd de målene vi satte oss for to år siden. Jeg vil berømme de berørte, for supporten de har vist i denne prosessen.

Satser på færre nisjer

Fremover skal særlig salg og forretningsutvikling fornyes, og vil derfor legge beslag på mer av ressursene. Teknologiutviklingen vil foregå som før, men med færre ansatte.

Lundberg forteller at selskapet til nå har forsøkt å selge til mellom 15 og 20 ulike forretnings-vertikaler. I tiden fremover skal selskapet i stedet satse i betraktelig færre nisjer, rundt fem. De viktigste blir ifølge Lundberg smart grid, «smart cleaning, og custumer feedback panels».

– Der ser vi at vi kan bringe enorm verdi inn i nettselskapene. Det er en klar business case. Vi kommer til å satse tungt på dette.

– Der vi gjør en tydelig endring, er på salg og markedsføring. Produktene er der, og de fungerer godt. Så nå er «business execution» og «business development» fokus, sier han.

For å få skuta på rett kjøl, henter Lundberg også tilbake personen som ansatte ham i 2017 til selskapet, gründer Erik Fossum Færevaag. Han skal jobbe som forretningsutvikler.

Ingen emisjon

På tampen av fjoråret gikk den forrige sjefen i Disruptive Technologies, Raoul Wijgergangs, av, kun åtte måneder etter at han tiltrådte stillingen. Årsaken var en uenighet med styret, men han rakk i løpet av oppholdet å innføre streng kostnadskontroll i selskapet.

Shifter har vært i kontakt med Wijgergangs, men han ønsker ikke å si noe om det var en sammenheng mellom denne nedbemanningen og hans avgang. Han har heller ikke tidligere ønsket å si noe om omstendighetene rundt hans avgang.

Nedbemanningen sørger sannsynligvis for at selskapet ikke trenger å hente penger i år, ifølge Disruptive-sjefen. De største aksjonærene i selskapet er informert om situasjonen.

– Både styret og investorer er med videre. Vi har support der, alle vil at vi skal lykkes, sier Lundberg.