Nylig ble det kjent at de tidligere Spring-partnerne til Are Traasdahl, Gunnar Sellæg og Jostein Pettersen, har startet det nye nordiske vekstfondet Core Eqty, som skal satse på Saas-selskaper.
Fondet har nylig lukket den første kapitalinnhentingen, hvor de fikk inn en halv milliard kroner til forvaltning.
Nylig ble det kjent at de tidligere Spring-partnerne til Are Traasdahl, Gunnar Sellæg og Jostein Pettersen, har startet det nye nordiske vekstfondet Core Eqty, som skal satse på Saas-selskaper.
Fondet har nylig lukket den første kapitalinnhentingen, hvor de fikk inn en halv milliard kroner til forvaltning.
– Vi satte som mål da vi gikk i gang at vi skulle lande mellom 500 millioner og én milliard kroner totalt. Vi passerte 500 på «first close». Det var en veldig god start og litt bedre enn forventet, sier Sellæg.
Halvparten av pengene som er hentet inn så langt, kommer fra norske tech-gründere, hevder Sellæg. Han vil imidlertid ikke fortelle hvem. Resten kommer fra formuende familier, såkalt «family office».
– Så antar vi at vi får inn mer, og da ønsker vi institusjonelle investorer.
Bekymret da Silicon Valley Bank gikk dukken
Duoen var langt fra sikker på at det skulle gå bra da kapitalmarkedet surnet i fjor.
– Vi ble litt bekymret i vinter, for å være ærlig, da Silicon Valley Bank konket, samt at renten gikk opp. Vi var ikke sikre på hvordan dette skulle gå. Men flere og flere av de som vil være eksponert mot tech, ser at det er god timing nå. Samt at det er mange bra selskaper der ute, sier Sellæg.
Han berømmer oppstartsmiljøer som Startuplab for jobben de har gjort i tidlig fase, som nå har ført til at mange norske teknologiselskaper er posisjonert for internasjonal vekst.
– Nå er det flere gode selskaper som skal skalere. Det er en sjeldent god mulighet, mener han.
Lært av sine feil
En investering fra Core Eqty skal være på mellom 50 og 100 millioner kroner. For det vil de ta eierandeler på mellom 20 og 50 prosent. Selskapene fondet satser på må omsette for mellom 20 millioner og 100 millioner kroner. Aktuelle investeringsobjekter må også ha et produkt i markedet, og ha behov for hjelp til å lykkes internasjonalt.
– Er det gründervennlig å jakte 50 prosent eierskap?
– Vi er ikke en tidligfase-investor, men en vekstinvestor i fasen før PE. Men vi går sjelden opp til 50 med en gang. 20-30 prosent eierandel er mer vanlig, men så har vi mulighet til å følge på med mer penger.
Sellæg peker på egen erfaring som forklaring på hvorfor de satser i denne fasen. Han har jobbet med internasjonalisering flere av softwareselskaper, deriblant Tidal, Finn, Whereby og Telenors Min Sky.
– Og flere tjenester som ikke har gått bra, men som vi allikevel har lært mye av, sier han.
– Dette er noe vi kan veldig godt. Det gjør at vi synes dette er et «space» vi kan bidra i, utover kapital.
Stort tech-nettverk
– Hvordan går dere frem for å finne vinnerne?
– Nå har vi jobbet i dette markedet i veldig mange år, og det er veldig mange som kjenner oss og tar kontakt. Ellers får vi mye tips fra andre flinke tidligfase-investorer, som Startuplab, tidligfase-investorer som blant annet Trond Riiber Knudsen, samt andre nøkkelpersoner i tech-miljøet.
– Men den største hemmeligheten er at vi har gjort en god jobb på casene vi har vært inne i tidligere, mener han.
– Hvordan vil dere bli kontaktet?
– Alt unntatt faks.
Kapitaltørken
Sellæg regner med å gjøre to til fire investeringer årlig fremover. Den første kan komme allerede i år.
– Det snakkes om kapitaltørke. Hvordan opplever dere markedet?
– Det er ingen tvil om at det har vært tørke.
Forklaringen, spekulerer han, kan være at mange eksisterende fond sitter med kapital, men også en god del investeringer.
– Når de er usikker på hvordan det vil gå, prioriterer de å følge opp porteføljeselskapene.
– Så er det ganske mange som har vært eksponert innen eiendom som har vært tech-investorer i Norge, og mange av dem har andre ting å tenke på nå, tror Sellæg.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.