STATLIG KAPITAL

Halvparten av studentene som søkte fikk gründer-million av Innovasjon Norge

22 studentbedrifter får like mange millioner av staten. Halvparten av disse kommer fra NTNU.

Leasi-teamet f.v. Daniel Hansen, Sinan Maric, Marcus Balcon, Mina Sjøvik, Petter Leine Alnes, Scott A. Bekke, og Sivert Berg.
Publisert Sist oppdatert

Det er andre gang Innovasjon Norge deler ut penger fra ordningen Stud-ent, som ble flyttet fra Forskningsrådet i fjor - til store protester fra forskningsdirektør Mari Sundli Tveit.

Ordningen har også vært aktuell i Shifters spalter tidligere, på grunn av manglende effektmåling.

Nå er en ny pott på 22 millioner kroner altså delt ut. Det var 41 søkere.

– Det er et mål for oss at Norge skal få flere bedrifter basert på forskning og kunnskap fra universitetene. Vi har verdensledende kompetanse på flere områder, og har mulighet for å omdanne enda mer av den til nyskapende og ikke minst lønnsomme bedrifter, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge om tildelingen.

Se hele listen over mottakere nederst i saken!

Halvparten fra NTNU

Som tidligere år, er Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) tyngst representert blant mottakerne. 11 av selskapene har sitt utspring der.

Ellers er tildelingene smurt tynt utover: Tre er fra Universitetet i Oslo, tre fra NMBU på Ås, to fra Universitetet i Tromsø, et fra Universitetet i Stavanger, et fra OsloMet, og et fra Høyskolen Kristiania.

– Selv om mange av selskapene kommer fra de store og tunge universitetsbyene bidrar ordningen til flere gode oppstartsbedrifter i hele landet. Mange av studentene er nå i ferd med å etablere selskapene i sine hjemfylker, sier seniorrådgiver for gründerskap i Innovasjon Norge, Frode Braadland.

– Likevel ønsker vi enda flere søknader fra hele landet og vil fortsette å jobbe sammen med universitetene og høyskolene for å bidra til det, sier han.

– Lukker gapet

Blant mottakerne er Leasi, som nylig ble omtalt i Shifter da de danket ut startup-konkurrentene Leid og Sharefox om en innovasjonskontrakt med Oslo kommune verdt en halv million kroner.

De skal nå utvikle en smart løsning for deling av maskiner på tvers av kommunens om lag 200 skoler, som i dag hver sin utstyrspark.

Selskapet ble stiftet for i underkant av et år siden av Scott A. Bekke, Daniel Hansen og Marcus Balcon, som alle fullfører en master NTNUs Entreprenørskole til sommeren.

– Vi er nå i en fase hvor produktet klargjøres for de første kundene, hvor vi har noen av Norges største entreprenører på døra. Med lange salgssykluser i bransjen er tilskuddet fra Innovasjon Norge med på å lukke gapet frem til kundeinntektene kommer og løsningens effekt er bevist i den grad at vi kan hente ytterligere midler fra investorkapital, sier Marcus Balcon, leder for marked og kunderelasjoner i Leasi.

Blant de øvrige million-mottakerne er Hera Solutions og gründer Inger-Lovise Fjellgaard ved NTNU. Selskapet utvikler et system for å håndtere fraktbrev, og mener de kan spare det norske markedet for transport på vei for inntil 214 millioner kroner ved å digitalisere den manuelle håndteringen av fraktbrev.

Fra NMBU får gründer Aleksander Eriksen og selskapet CADEA penger for å effektivisere og digitalisere prosjektering og dokumentasjon av vann og avløp.

I en tidligere versjon av denne saken falt deler av listen under ut. Den er nå oppdatert og komplett. (20.04.23)

Disse prosjektene mottar støtte fra STUD-ENT-ordningen i 2023:

Knittr ASOslo Met
Fett ASNTNU
Leikanger InnovationsUiT
Grammatistes ASUiO
Dibs ASNTNU
Nen Holding ASNTNU
Usersights ASUiT
Eriksen Enterprises/CADEANMBU
Tunheim ConsultNMBU
Mepo psykologitjenesten ASNTNU
Jona.ai ASUiS
Evvent ASUiO
Jonathan EideNTNU
Leasi ASNTNU
Tendro ASNTNU
Heidi Grande AS/Hera SolutionsNTNU
Quarry Scan ASNMBU
Kelpinor ASNTNU
Mindin ASHøyskolen Kristiania
Naya Development ASNTNU
Mats BjørnstadjordetNTNU
Moreshrooms ASUiO

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!