Startups
Han har 12 års erfaring som elektriker, og mener flere gründere burde vært som ham
Håvard Edvardsen har en mastergrad, men det var bakgrunnen fra yrkesfag som gjorde at han raskt fant ut hvilket problem som var verdt å løse da han startet Kobbr.
Startup-bølgen nådde sin topp i 2021 - særlig for de med minst fem års utdanning. 33 prosent flere slike gründere startet et aksjeselskap i Norge sammenlignet med 2019, ifølge SSB. Gründer Håvard Edvardsen i Kobbr savner imidlertid en tilsvarende utvikling for de med yrkesfaglig utdanning. Nå tar han til orde for mer mangfold blant tech-gründerne.
Elektriker-utdannede Edvardsen tror nemlig mye viktig kunnskap og gode startupprosjekter kan glippe om ikke flere med yrkesfaglig bakgrunn som elektrikere, rørleggere, snekkere og andre håndverkere starter selskaper.
– Det er jo de som skal gjøre jobben, og da er det synd om det ikke er nettopp de som utvikler verktøyene de kan få bruk for, sier han.
Flere gründere
SSB-tallene viser altså at gründere med høyere utdanning er den gruppen som vokser mest i Norge. Trolig var koronapandemien medvirkende siden veksten ikke var like stor i 2022.
Samtidig, viser også tallene det fortsatt er flest av de med lavere utdanningsnivå, altså med videregående eller grunnskoleutdanning, som starter opp egne selskaper i Norge.
- Blant de som startet nye aksjeselskaper i 2021 hadde nemlig 20.730 videregående skole utdanning eller mindre, mens 19.301 hadde minst ett år med høyere utdanning.
Det er med andre ord ingenting som tyder på manglende entreprenørskapsånd blant yrkesfaglærte nordmenn, ifølge statistikken.
Likevel, skiller den ikke mellom de som starter mer tradisjonelle bedrifter for seg selv, og de mer skalerbare selskapene som utvikler ny software og hardware, som Edvardsen sikter til.
Da blir kanskje den beste pekepinnen vår erfaring med at det er ganske langt mellom tech-gründere med yrkesfagsbakgrunn som tar kontakt med oss her i Shifter, og at på lang vei de fleste har en eller annen form for høyere utdanning.
Stort potensial
Edvardsen på sin side har sammen med medgründer og programvareutvikler Lars Kristian Bremnes laget en app som skal gjøre det enkelt for håndtverkere å lage tilbud til kunder, og samtidig forstå hvordan de kan jobbe mer effektivt ved AI-assistert innsikt.
Han mener det er et stort potensial i spesielt håndtverkerbransjen for å utvikle idéer som vil være viktig dersom samfunnet blant annet skal bli grønnere.
– Vi jobber med å gjøre håndverkere mer effektive slik at de får realisert prosjekter raskere, sier Edvardsen.
Selv har han 12 års erfaring som elektriker og fra håndtverkerbransjen. Han legger ikke skjul på at nettopp det ble viktig da han selv ønsket å starte opp i fjor høst.
– Det var en av mine fordeler, og jeg skjønte raskt at jeg måtte bruke det for å finne fram til de riktige problemene som er verdt å løse, sier Edvardsen.
Fordi han hadde vært i håndtverkbransjen i flere år tok han derfor raskt en ringerunde for å kartlegge utfordringer blant tidligere kolleger.
– Da kom vi ganske raskt frem til at det var et behov for et enkelt tilbudsverktøy og mer AI assistert innsikt i hvordan håndverkerne kan jobbe enda mer effektiv, forteller Edvardsen.
I følge han selv har appen vært en suksess med mange interesserte og i høst skal de hente penger til en pre-seed runde.
– Bransjen er definitivt sulten på gode produkter som hjelper de med å bli mer effektive, sier Edvardsen.
Stor tro på yrkesfag
Porteføljeutvikler Frode Braadland i Innovasjon Norge er også opptatt av mangfoldet blant norske gründere, og kunnskapen de med yrkesbakgrunn har.
– Vi tror det en styrke for det norske gründerlandskapet med mangfold. Den type gründere har idéer som har bakgrunn i konkrete problemstillinger som de selv har erfart. Sånn sett kommer mange gode ideer som er forankret i reelle behov, sier Braaland og legger til:
– Vi har i veldig tro på de teamene der det er personer med yrkesfaglig bakgrunn.
Tok utdanning likevel
Nå skal det jo sies at Kobbr-gründer Edvardsen ikke bare har yrkesfag. I tillegg til å ha jobbet som elektriker har han også tatt en master som Sivilingeniør ved NTNU i Trondheim i ettertid.
– Var det fordi du følte du måtte ta høyere utdanning likevel?
– Ikke egentlig. Selv om jeg trivdes som elektriker hadde jeg lyst til å komme inn i prosessen på et tidligere stadium, for å forstå hvordan man utvikler og planlegger de prosjektene som elektrikerne bygger, svarer Edvardsen.
Han understreker videre at han først og fremst har fått bruk for erfaringen og nettverket han opparbeidet seg som elektriker som gründer.
– Jeg har jo nesten ikke brukt den mastergraden, sier han.