Trond Riiber Knudsen i TRK Group er landets mest aktive engleinvestor. Her fanget i et konsentrert øyeblikk på The Shift-konferansen i 2018

Han har tjent 110 millioner kroner på startups: Her er 11 selskaper som snart kan gjøre ham enda rikere

Trond Riiber Knudsen deler regnearket som knuser fordommene om at gründerinvesteringer ikke lønner seg. Blinkskuddene, bommene, angeren og hva han har troen på fremover.

Publisert

På fem år har Trond Riiber Knudsen (TRK) investert 50 millioner kroner i norske startups, og har nå passert 70 selskaper i porteføljen. Den gjennomsnittlige investeringen ligger på omtrent 750.000 kroner.

Hver gang det kommer en ny emisjon eller et selskap blir solgt, oppdaterer han verdien på investeringen. De siste tallene viser at porteføljen er verdt 160 millioner kroner.

En gjennomgang av porteføljen forteller at verdiene er mye høyere enn som så. Flere av selskapene går godt, men har ikke hatt en slik offisiell verdivurdering på en god stund. I og med at Trond Riiber Knudsen ikke gjør egne verdi-anslag, slik en del andre investorer gjør, vil avkastningen sannsynligvis være langt høyere – dette til tross for at et knippe av selskapene er lagt ned eller går dårlig.

– Før jeg begynte med dette hørte jeg at det nesten var umulig å få en god avkastning på å investere i norske oppstartsselskaper. Men jeg traff planken tidsmessig, og har samtidig hjulpet litt til ved selv å gjøre økosystemet mer solid. Nå har jeg vel dokumentert at det er mulig å skape betydelige verdier som investor i dette segmentet.

12 TRK-investeringer i rask vekst

  1. Spacemaker – Proptech-selskapet hadde lenge vært en av yndlingene til Trond Riiber Knudsen, da det ble solgt til Autodesk i høst. Han gikk inn med 400.000 kroner i 2017, og satt igjen med 28 millioner kroner etter exiten.
  2. Exact Therapeutics – Ultralyd-selskapet gikk på Euronext Growth tidligere i sommer, og har vært en god reise for landets mest aktive engleinvestor. De 500.000 kronene han gikk inn med i første halvår i 2017, er i dag blitt til 5 millioner kroner.
  3. Huddly – Kamera-startupen er blant de største investeringene til Trond Riiber Knudsen. Han har gått inn med rundt 2,4 millioner kroner, og har fått 20 millioner kroner igjen. Selskapet er på OTC-listen, og etter et lite nedsalg i sommer, sitter han på verdier for 15 millioner kroner.
  4. Otovo – Solcelle-startupen til Andreas Thorsheim er i dag verdt en milliard kroner på OTC-listen. Her gikk Trond Riiber Knudsen inn med 500.000 kroner grytidlig, siden han kjente Thorsheim godt fra samarbeid i Schibsted-systemet. Aksjeposten har mangedoblet seg i verdi.
  5. Antler – Trond Riiber Knudsen har hjulpet «startup-fabrikken» fra den var under planleggingsfasen. Her får topptalenter lønn i to måneder for å utvikle startup-prosjekter fra scratch. Antler velger så ut 8 til 10 selskaper hvor de investerer 100.000 dollar til en eierandel på 10 prosent. Riiber Knudsen har investert en million kroner i selskapet og har også satset penger i investeringsfondet. Han vil ikke anslå verdien, annet enn at den har økt betydelig.
  6. Sanity– Trond Riiber Knudsen hadde sett på selskapet et par ganger tidligere, og da Magnus Hillestad fra EQT kom inn som CEO, valgte også han å gå inn i content-plattformen. Selskapet har siden landet kunder som Burger King til det som kalles et «headless CMS», der innholdet dynamisk tilpasses enheten der det presenteres. Riiber Knudsen gikk inn med 500.000 kroner i 2018. Han anslår at verdien av eierposten er verdt 5 til 10 ganger så mye i dag, etter en vellykket serie-A ledet av Threshold Ventures i Silicon Valley i høst, hvor selskapet hentet nær 90 millioner kroner
  7. Your.md - Selskapet bak helseappen der brukerne kan følge med og proaktivt påvirke egen helse, har hatt en solid verdiøkning. Riiber Knudsen har gått inn med til sammen 3,5 millioner kroner, og har en eierpost som i dag er verdt mellom 5 og 10 ganger så mye, beregnet utfra siste emisjon, hvor Reckitt Benckiser investerte nær 300 millioner kroner for 15 prosent eierskap.
  8. Bio-Me - Riiber Knudsen kjente godt til Morten Isaksen og hans kompetanse innenfor forretningsutvikling og bioteknologi, så her valgte han å være absolutt første investor da selskapet ble verdsatt til 3 millioner kroner i 2017. Siden har han investert ytterligere fem ganger i selskapet, litt over en million kroner totalt sett. Det er en stund siden siste emisjon, og selskapet forbereder en serie A-runde som vil gi en verdivurdering som etter alle solemerker vil gi engleinvestoren mangegangeren.
  9. Imerso – Smart-bygg-plattformen har en rekke store selskaper på kundelisten. Trond Riiber Knudsen gikk inn med 500.000 kroner, som en av de første investorene. I dag er investeringen verdt mangegangeren.
  10. ZTL Payment Solutions – Fintech-startupen gjør særlig utenlandsbetalinger billigere og mer effektive. Trond Riiber Knudsen investerte 500.000 kroner den gangen selskapet var verdt 10 millioner kroner, en investering han så langt allerede har gjort mer enn 5 gangeren på.
  11. Kindly – Selskapene som før het Convertelligence og ReCheckit, slo seg sammen i fjor – den første en chatbot, den andre et verktøy for netthandel og konverteringer. Kindly nærmer seg abonnementsinntekter på 50 millioner kroner og topplinjen vokser med 40 prosent. Riiber Knudsen sier at investeringen har gitt «en veldig fin return», og fortsatt har en stor oppside fremover.
  12. Attensi – Han fikk tidlig sansen for selskapet som gjennom spillbasert læring hjelper bedrifter å trene opp sine ansatte innen ulike skills, blant annet innen kundeservice for butikkansatte. Riiber Knudsen har satset rundt en million kroner i selskapet. Verdivurderingen ved forrige emisjon er ikke offentlig, men det er ingen tvil om at han har gjort mangegangeren på investeringen i selskapet som blant annet har Cirkle K og Starbucks på kundelisten.

Sent i Cognite, Kolonial.no og Kahoot

– Man skal være forsiktig i estimatene. Ting kan jo se veldig bra ut i en startup, og så går plutselig alt i null, derfor må man være edruelig i verdsettelsen underveis og definitivt ha en portefølje. Så får man heller få en positiv overraskelse når det kommer en exit som den med Spacemaker.

Trond Riiber Knudsen gikk til å begynne med bare inn i selskaper som var i en veldig tidlig fase, og stort sett bare én gang. Det er fortsatt hovedlinjen, men iblant gjør han unntak. Nylig investerte han for eksempel i Kolonial.no, siden han ikke lenger var en del av styret i Rema 1000.

– Jeg hadde jobbet så tett med Karl og Vegard lenge, at vi lo litt og sa at jeg jo måtte eie litt for å ha noen insentiver for å bruke tid på dette. De ordnet det slik at jeg fikk kjøpt en del aksjer. Så jeg trenger ikke alltid være første investor inn.

I den senere tid har han også investert i enkelte selskaper på Euronext Growth (tidligere Merkur Market), i de tilfellene han har ekstra troen. Han har for eksempel gått inn i Aker for å bli eksponert mot Cognite. Han har også investert i Kahoot.

Bommene

– Noen ganger bommer du jo også med investeringene, hva kjennetegner de selskapene der det ikke har gått så bra?

– Mye av det som har gått dårlig er fra perioden rett etter at jeg startet. Det sies at det koster 100 millioner kroner å lære opp en god investor. Jeg var nok litt for rask til å bygge porteføljen til å begynne med. Dessuten var ikke min dealflow utenfor McKinsey-nettverket så sterk, og jeg visste vel ikke helt hva jeg holdt på med.

Av selskapene som er lagt ned, er åtte av ni investeringer fra det første året.

Lærdommene

Trond Riiber Knudsen har også lært noe annet:

– De store suksessene innenfor B2B-selskaper er startet av folk med erfaring. Det er skummelt med rene team av unge mennesker uten industrierfaring og nettverk.

Han foretrekker heller et blandet team, av noen erfarne og noen yngre.

– Innen B2C kan det jo plutselig komme en Mark Zuckerberg, men i B2B bør du gjerne ha jobbet litt i konsulentselskaper eller i industrien du retter deg mot.

Det er heller ikke mange consumer-rettede startups i porteføljen til Trond Riiber Knudsen. Han fikk imidlertid en fin gevinst fra Nabobil, den gangen det ble solgt til amerikanske GetAround – selv om han også har erfart at det er krevende å skalere delingsmodeller som dette til å bli «ordentlige venturecaser».

Gründerbrems

Noen selskaper går også bare «medium bra», ikke veldig godt, men heller ikke veldig bra, ifølge Riiber Knudsen.

– Da er det mange ganger ganske åpenbart at gründerne egentlig ikke ønsker å bygge et virkelig stort selskap. Spør du gründerne, vil de sikker ikke være enig med meg, men man ser på mønsteret at det ikke er så viktig for dem å bygge noe globalt. Hovedpoenget for dem er å ha noe spennende å holde på med, nok til å betale seg selv lønn og ha et spennende liv.

- Det er litt «unfair» å posisjonere seg som et venturecase, når det du egentlig vil være er en norsk gasellebedrift i DN.

Slik glipper det

– Er det noen selskaper du gjerne skulle ha sett at du hadde investert i?

– Som investor vil man aldri få muligheten til å komme inn i alle de beste casene, ofte fordi man aldri møtte dem. Noen vil man derfor gå glipp av, og det må man være komfortabel med. Hovedpoenget er hvor god porteføljen totalt sett er.

Han ser for eksempel at han som investor har bedre oversikt og større muligheter i Oslo enn resten av landet. Samtidig vil det alltid være egne vurderinger, både fra investorer og gründere.

– Ingenting er rett eller galt, noen er en god «fit» for noen, men en dårlig for andre. Det er jo grunnen til at det er mange investorer og mange selskaper. Mange selskaper har jo ikke engang behov for slike som oss.

Det kan være rike seriegründere som selv har råd til å finansiere oppstarten, eller et selskap som Cognite som ble grunnlagt i Aker-sfæren uten eksterne investorer.

Når slike selskaper trenger kapital, er de allerede blitt for store til at vi kan gå inn.

– Har du eksempler på selskaper du gjerne skulle møtt tidligere?

– Tibber er nok det. Det de gjør nå, er superspennende. Men jeg er samtidig ikke sikker på om jeg hadde sett i en så tidlig fase hvor stort det kom til å bli. Vi tar jo masse feil.

Her angrer han

Det er imidlertid et annen selskap han hadde flere møter med, som han nå angrer på at han ikke gikk inn i.

– Jonas Helmikstøl i Easee var en superkar, jeg bare elsket ham, jeg stilte nok mange dumme spørsmål rundt unikitet, etterspørsel og konkurransekraft, så det endte med et nei. Det angrer jeg på nå.

Stavanger-selskapet har hatt en eventyrlig vekst i år, og sikter seg inn mot milliardomsetning neste år.

– Da jeg skulle kjøpe lader selv nå nylig, endte jeg jo opp med å kjøpe en Easee-lader fordi den var både billigere og bedre, og jeg kunne til og med få den i samme rød-farge som huset. Hadde jeg den gangen forstått hvor mye software og innovasjon det var i disse boksene, ville jeg ha investert.

Spådommene fremover

– Hva tror du vil bli «hot» i 2021 og 2020?

– Jeg er ikke så dyktig på å svare på slike spørsmål, men er bedre til å se det i et perspektiv på 10 år. Da vil det bli store endringer innen alle industrier – med en helt annen tilgang på data og analyse, skybaserte tjenester og automatiserte måter å gjøre jobben på. Dette er ikke en ny dotcom-boble, men noe superfundamentalt. Til nå har vi bare skrapt i overflaten på dette, denne fjerde industrielle revolusjon.

Han ser særlig tre store områder – helse, utdanning og mobilitet.

– De mulighetene som oppstår i denne situasjonen er svært spennende.

I tillegg ser han muligheter i et kontinent som ligger hans hjerte nær, der han har investert både i flere østafrikanske selskaper og også er en aktiv støttespiller i flere av regionens startup-økosystemer. Sammen med Marie Nielsen har han i tillegg bygd opp avfallshåndteringsselskapet Penda, som blant annet er store i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

– Jeg tror sterkt på en afrikansk renessanse, fastslår Trond Riiber Knudsen.