gründerøkonomi

Han lånte opp til pipa for å få startupen til å gå rundt. Nå har miljøgründeren fått betalt

Etter noen tøffe økonomiske år for gründer Jan Børge Sagmo, kunne han endelig sikre familien pluss litt til. Nå vil han bruke overskuddet ¨fra aksjesalget i Bergen Carbon Solutions til å investere i andre startups.

Jan Børge Sagmo kan endelig cashe inn noen millioner etter og lang hard jobbing med Bergen Carbon Solutions, men han fortsetter å være ganske all in.

På tampen av forrige uke kom nyheten om at de to gründerne selger seg ned i Bergen Carbon Solutions, oppstartsselskapet som lager supermaterialet karbonnanofiber fra klimagassen CO2. Det er giganten Awilco som kjøper aksjer av administrerende direktør Jan Børge Sagmo og COO Finn Blydt-Svendsen for til sammen 25 millioner kroner – noe som tilsvarer 300.000 aksjer hver.

- Vi har fremdeles to millioner aksjer i selskapet, så vi har jo ikke solgt oss ut. Vi har ingen planer om å forlate selskapet, så det er ingen bindingstid for oss, det er heller ikke nødvendig, sier Sagmo til Shifter.

Hjelp fra Spetalen

Riktignok har han og Blydt-Svendsen fått en lock-up-periode på 12 millioner, som betyr at de ikke får lov til å selge ytterligere aksjer til andre enn Awilco det neste året. Awilco var for øvrig fjerde største eier før oppkjøpet.

- Riktige eiere er alltid viktig. Både Saga Pure, men også særlig Awilco har vist seg å bidra veldig i riktig retning når det gjelder selskapet og oss som gründere. Ellers vil jeg bare si vi har vært ekstremt «heldige» med investorene våre, alt fra de som var med veldig tidlig til dem som kom inn i børsnoteringen, sier Sagmo.

Han mener det har væt en veldig god prosess, der styreleder og tidligfaseinvestor Dag Skansen og Øystein Stray Spetalen personlig vært gode rådgivere.

- Vi viser jo med dette at investorene har tro på selskapet. Så vi trodde jo at det ville mottas av markedet på en god måte. Det er viktig å påpeke at timing er viktig i sånne saker, men det er lov å være gründer og tjene litt penger på det man har vært med å bygge opp.

Tøft for familieøkonomien

- Var dere redd for at det kunne bli oppfattet som negativt av markedet, eventuelt fremtidige investorer, at dere selger dere ned?

- Vi har jobbet døgnet rundt i mange år. Vi har bevist teknologien¨, og vi er i en prosess der vi virkelig skal skalere. Det at vi også er et børsnotert selskap gir jo noen muligheter til å realisere noe.

- For min egen del var det viktig å sikre familien. Jeg har en datter med barneautisme og psykisk utviklingshemming som krever ekstremt mye oppfølgning. Så dette salget er mer for å betale ned gjeld, bygge et hus for fremtiden og være trygg.

Han forteller at privatøkonomien har fått seg en støkk, men at det har ordnet seg.

- Hvor knepent har det vært økonomisk for deg å være gründer?

- Tja, frem til i dag så har jeg jo hatt lån opp til pipen. Jeg har hatt usedvanlig snille svigerforeldre når det kom regninger vi ikke visste om.

Blir investor

Gevinsten fra nedsalget skal ikke bare gå til å sikre privatøkonomien, men han forteller at han nå også har noen kroner til overs på andre ting, blant annet å investere i andre startups - og han tror han kan være en god investor.

- Jeg har jo investert litt allerede, blant annet i Healthy Eats. Jeg tenker det er viktig å bidra. I min reise har jeg jo lært utrolig mye. I tillegg har jeg et stort nettverk, påpekere han.

- Hva kommer du til å se etter som investor?

- Det viktigste for min del er vel at teamet er bra, men miljø og helse er viktige sektorer. Ser man på Healthy Eats er jo det «sunn mat på farten». Når det er sagt, er det nok spennende teknologi som trigger min interessant i første omgang.