gründer
Han nekter å gi opp, og bor i hengekøye i skogen for å spare penger til selskapet: Nå kommer gevinsten fra uventet hold
Svenn-Helge Vatne var overbevist om at han hadde løst et stort problem for næringslivet ved å hjelpe ansatte til å holde fokus på arbeidsoppgavene, men nå jubler i stedet en annen gruppe over den seiglivede gründerens tjeneste.
Svenn-Helge Vatne og daværende medgründer Simen Nordbø Abelsen hadde fått ideen under studiene på NTNU i 2018. De så hvordan de og medstudentene slet med at de forvillet seg ut i det digitale dypet på nettet, mens de egentlig burde konsentrert seg om å lese på eksamen eller jobbe med oppgaver. Slik begynte gründerne å lage et dashboard, en startside, der studentene kunne samle de viktigste ressursene de trengte privat og i studier, uten forstyrrende elementer.
Vatne, som var overbevist om at dette var noe også bedrifter i det private næringslivet trengte, hentet raskt en million kroner fra Forskningsrådets ordning for studententreprenører, og gikk i gang med det som skulle vise seg å bli en langt tyngre jobb enn han noen gang hadde forestilt seg.
– Vi hadde en del enkeltbrukere. Vi fikk også en super referansekunde gjennom Sticos, men vi fikk aldri den spredningseffekten vi trodde vi skulle få, sier gründer Svenn-Helge Vatne i Metaito, selskapet bak verktøyet Factsplat.
Tøffe år og soving under åpen himmel
De store inntektene har uteblitt. Fire år etter oppstarten er støtten fra Forskningsrådet for lengst brukt opp - borte er også de 200.000 kronene som Svenn-Helge Vatne senere lånte av foreldrene sine for å redde selskapet.
Riktignok har bedriften fått et risikolån fra Innovasjon Norge på 1,5 millioner og en liten investering på en million kroner fra investornettverket Fyrin og et knippe bekjente og brukere. Noen salgsinntekter fra nevnte Sticos har Metaito også fått, men med fire fulltidsansatte og to på deltid brenner Vatne sine siste hundretusener denne høsten. Han har imidlertid bestemt seg for at brannen skal gå veldig sakte, og har skrudd eget forbruk på lavbluss.
Denne sommeren flyttet han ut i hengekøye i marka utenfor Trondheim, for at pengene skulle holde lengst mulig.
– Vi har fått noen småpenger her og der, men det har blitt mye luft og kjærlighet. Jeg har hatt lav lønn, akkurat nok til at jeg klarer meg, sier Vatne.
Dusjen tar han på treningssenteret Fresh Fitness på vei til jobb.
– Jeg har tøyd strikken langt, men hengekøye fungerer fint i Trondheim på sommeren. Og hvis det blir veldig dårlig vær, finnes det alltid en nødløsning på en eller annen sofa hos noen kjente, legger han til.
Den nye kunden
Det skal også legges til at markedssjef Torgeir Klevstuen har spedd på den lave lønna med å leie ut leiligheten på Airbnb, mens han har bodd hjemme hos moren. Så hadde ikke han og Svenn-Helge Vatne nå øynet et lys i tunnelen, hadde de nok slukket lyset og låst døren etter seg for en stund siden. Men etter slitet med å få det til å løsne i bedriftsmarkedet har det dukket opp en kundegruppe fra uventet hold.
– Det startet med faren min, som hadde testet Factsplat litt for seg selv. Han hadde en tidligere kollega litt oppi årene som slet digitalt, og han tenkte at dette kunne være nyttig for henne også, forteller Vatne.
Den ryddige startsiden, der hun enkelt kunne ha tilgang på mapper, nettbank, aviser og andre viktige ting, var en innertier og hun skal ha blitt svært entusiastisk overfor løsningen.
– Da vi spurte henne hva hun ville gjort hvis Factsplat forsvant, fikk hun en genuin frykt i stemmen.
Eldre-effekten
Etter denne tilbakemeldingen fra farens tidligere kollega tok markedssjef Torgeir Klevstuen kontakt med ledelsen i Seniornett, som igjen har 230 lokallag rundt omkring i Norge.
– Vi fikk vise frem Factsplat til lokallaget i Trondheim. Responsen var kjempegod, sier Klevstuen.
Nå har Metaito fått 400.000 kroner fra Stiftelsen Dam til å kjøre et Factsplat-samarbeid med Seniornett på landsbasis. Klevstuen forteller om en begynnende viral effekt i den nye kundegruppa, der flere lokallag allerede har etterspurt kursing i verktøyet. Nylig tok de turen til en workshop i Tromsø.
– Vi har ingen intensjoner om å ta oss betalt fra eldre direkte. Factsplat skal være gratis for individer, men vi ser for oss hvordan dette kan spres videre inn i organsisasjoner og bedrifter der vi kan ta oss betalt, sier Vatne om sine nye «eldrefluencere».
Eksempelvis har de eldre allerede begynt å snakke om å ta i bruk Factsplat i båtforeninger og borettslag. Metaito har også begynt en dialog med en tilsvarende organisasjon i Storbritannia, Age UK.
– De har ligget litt bak i digitaliseringen, så de ser at de kan dra nytte av erfaringen fra Norge nå fremover, sier Vatne.
Hjelper andre å hjelpe
– Hva er det som får dere til å fortsette når det har buttet imot på denne måten underveis?
– Vi tror jo vi kan utgjøre en veldig stor forskjell. Som gründer kan du jo løse mange problemer direkte. Vi fikser hverken bedre løsninger for miljøet eller effektiviserer produksjonsprosesser, men vi kan gi andre folk en mer effektiv digital hverdag, slik at de kan gjøre en forskjell, sier Vatne.
– Det er “information overload” der ute, med mye som prøver å ta oppmerksomheten til folk. Med Factsplat slipper de å bli sugd inn i rotet på nettet, sier Klevstuen.
Selv drev han oppstartsselskapet Strømsparerne før han gikk over til Factsplat i 2020, etter at han møtte Svenn-Helge Vatne på et startuparrangement i Trondheim.
– Jeg hjalp folk å spare penger på strøm, nå brenner jeg for å hjelpe folk med å spare tid på internett, sier Klevstuen.
– Hadde det vært et nederlag å gi seg?
– Jeg hadde ikke hatt problemer med at folk hadde tenkt at jeg er «han som ga opp». Men nå når jeg ser hvordan vi endrer livet til brukerne, kan jeg ikke bare forlate det, konstaterer Svenn-Helge Vatne.