exit
«Happy ending»: Folkefinansiert sextech-startup solgt til utlandet
Tilfredstillende avkastning for selskapets folkeinvestorer, men Askeladden-gründer Martin Schütt skulle gjerne eid lengre: – Exiten kom litt for tidlig, sier han.
Selskapet Ohdoki (tidligere Sweet Tech), som står bak produktet Handy, en masturbasjon-maskin rettet mot menn, er solgt til det Kypros-baserte Private Equity-selskapet Flintera.
Det får Shifter bekreftet fra flere kilder.
Selskapet selv og gründer Jens Petter Wilhelmsen ønsker ikke å kommentere transaksjonen, men etter hva Shifter erfarer, har det blitt en vellykket forretning for selskapets veldig mange investorer.
En håndfast suksess for folket
I 2022 hentet Ohdoki penger på Folkeinvest, og fikk med det en lang hale med investorer. Ved siste telling var det 93 forskjellige aksjonærer i selskapet.
Mange av dem er gründere selv. For eksempel har mange Askeladden-profiler investert, som Martin Schütt, Karl-Axel Bauer, Linn Børke og Marie Ameln. Det har også Håkon Heir i Superside, og investoren Bjarne Melbye for å nevne noen.
– Det er alltid gøy når folk lykkes, og teamet har gjort en fantastisk jobb med et fantastisk produkt, sier Martin Schütt som gjerne skulle eid lenger.
– Jeg syns exiten kom litt for tidlig. Men det ble jo en happy ending.
I den transaksjonen ble selskapet verdsatt til rundt 130 millioner kroner. I senere kapitalinnhentinger har selskapsverdien variert mellom 100 og 120 millioner, men Shifter har grunn til å tro at salgsprisen er høy nok til at selv folke-investorer fra 2022 kan sitte igjen med 100 prosent avkastning.
Rolig oppbygging
Da Ohdoki startet opp i 2018 med Wilhelmsen som kom fra en tid som konsulent i Arkwright X og Alexander Arish Bjørkmann, som hadde sin bakgrunn fra Forsvaret og Kongsberg Gruppen der han hadde jobbet med fjernstyrte våpen, var ikke den umiddelbare planen å starte et sextech-selskap. Det var i utgangspunktet heller ikke det de to fikk med seg investor Nicolay Bang på, som uttalte til Shifter at han investerte først og fremst i folkene og det de måtte få til.
Etter hvert fikk de ideéen om Handy, som først startet som en vits mellom kompiser, og senere utviklet seg til et mål om å endre konservative holdninger rundt masturbasjon.
Opp gjennom årene har selskapet manøvrert komponentkrise under pandemien, vanskelige retningsvalg om hvilke produkter å satse på og kritikk av deres deltagelse i sex-industrien, mens de hele tiden har økt omsetningen, som i 2023 endte på 70 millioner kroner med et resultat før skatt på 5,3 millioner kroner.
Pirret private equity
Det er ting som tyder på at salget har vært planlagt en stund. I hvert fall har private equity vært et tema for gründer Wilhelmsen som da han snakket med Shifter sommeren 2023, viste til at industrien gjennomgår betydelig konsolidering for tiden.
Vinteren 2023 kjøpte det canadiske PE-selskapet Ethical Capital Partners selskapet som kontrollerer verdens største pornoplattform, Pornhub. Deretter kjøpte nederlandske Waterland Private Equity både Kondomeriet og Nytelse.no via selskapet EQOM.
– Bransjen har vært oversett i mange år, med rette, det har vært alt for mange cowboyer i sentrale roller, men nå ser smarte penger muligheter her, uttalte Wilhelmsen den gangen til Shifter.