Investering

Har investert i startups i 20 år: Disse 12 selskapene er de inne i nå 

Siden starten for 20 år siden har Vestlandets Innovasjonsselskap jobbet med 1800 oppstartsselskaper. Se listen over hvilke selskaper de er inne i nå. 

Stine Fiksdal, administrerende direktør i Vestlandets Innovasjonsselskap, på scenen under jubileet nylig.
Publisert Sist oppdatert

Vestlandets Innovasjonsselskap (VIS) har jobbet med 1600 forskningsprosjekter og 1800 oppstartsselskaper gjennom tjue år. 

– Bare de siste ti årene har disse skapt 10,8 milliarder kroner i akkumulert omsetning (omsetning summert over ti år) og 13200 årsverk, sier Stine Fiksdal, administrerende direktør i VIS. 

Mange nåværende og tidligere samarbeidspartnere feiret jubilanten nylig. Under feiringen klippet Erna Solberg snoren for et nytt tidligfase-fond på Vestlandet. 

VIS ble startet etter et felles initiativ fra Universitetet i Bergen, Helse Bergen og Havforskningsinstituttet - i 2005. Noen år senere kom også Siva - selskapet for industrivekst, Norges Handelshøyskole og Høgskulen på Vestlandet med som partnere. 

VIS er en av inkubatorene i Siva sitt inkubasjonsprogram, der Siva anbefaler hvor mye tilskudd de ulike inkubatorene skal motta. Pengene tildeles av fylkeskommunene. Shifter skrev nylig om Sivas rangering av klyngene - der havnet VIS ganske langt ned på listen, mens 6AM i Trondheim toppet listen.  

VIS fikk i 2024 syv millioner gjennom Sivas program. Dette er midler som går rett videre til gründere, og ikke til drift. 

I mai 2024 fikk VIS seks millioner fra Agenda Vestlandet til å preppe forskere til å bli gründere. Dette programmet er nå i gang. «Et tankekors at studenter helst vil jobbe i Equinor og DNB», uttalte sjefen for det nye programmet til Shifter. 

Fra sekkedyr til billetter

Vi spør Fiksdal hva VIS er mest stolt av etter 20 år med arbeid med innovasjon og entreprenørskap. 

– Med så mange prosjekter er det helt umulig å velge, men jeg kan trekke frem noen av de mest kjente. Både Bergen Bio, som lager kreftmedisin, og Lifecare, som gjør glukosemålinger enklere og mer pålitelige, har gått på børs. Det er en vanvittig bragd. I tillegg vil jeg trekke frem Fotmob, TicketCo, Noteless og Ocean Tunicell, sier Fiksdal.  

Ocean Tunicell dyrker sekkedyr, som produserer rent nanocellulose - som er en avgjørende ingrediens for 3d-printing av organer. 

Carl-Erik Michalsen Moberg på scenen under VIS-feiringen. Han dro på og sa at hver dag som gründer er fantastisk, før han la ironien til side og sa det kunne være veldig tøffe tak.

Shifter har tidligere fortalt om gründerbrødrene i Footmob - som jevnlig avslår oppkjøpstilbud. Billettsalg-gründer Carl-Erik Michalsen Moberg i TicketCo har fortalt om hvem som er de nye rockestjernene i SaaS-selskaper. I Shifters podcast har han også delt sine erfaringer i møte med det britiske markedet

Medgründer og CEO William Vossgård i Noteless fortalte om en omsetning på to millioner kroner i måneden i oktober, og at «vi ansetter så raskt vi klarer»

– Jeg vil også trekke frem selskapet Psykologisk førstehjelp - som hjelper flyktningebarn som ikke har språk. Jeg er utrolig glad for at vi kan bidra til «impact», sier Fiksdal. 

– Det var i hvert fall 10-gangen

– Kan du fortelle om noen av exit-ene dere har vært med på? 

– Vi var med på blant andre Dyrekassen og Voisey. Jeg kan ikke si hvor mye vi satt igjen med, men med Voisey var det i hvert fall 10-gangen. 

VIS går vanligvis inn med et par hundre tusen, opptil en halv million, når de går inn i selskaper. 

Her er selskapene der VIS er på eiersiden i dag: 

Slik ser den nye sekken til Helly Hansen med Safeback sin løsning integrert ut.

Safeback

Tor Berge, daglig leder 

– Hvilket problem løser dere eller hva bringer dere til markedet? 

– Vi har utviklet et produkt, Safeback SBX, som forlenger levetiden fra 15 til 90 minutter hvis en blir begravet i et snøskred. 75 prosent av dødsfallene i snøskred skyldes mangel på luft, og dette produktet er designet for å forsinke denne prosessen betydelig.

– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd og hva er det neste dere jobber mot?

– Safeback undertegnet i oktober en utviklingskontrakt med NATO, som viser at selskapet har tydelige forpliktelser fra flere deler av markedet. Denne sesongen kom tre nye sekker med Safeback SBX integrert, og neste sesong kommer to nye sekker fra Helly Hansen. De nye sekkene fra Helly Hansen blir et veldig positivt bidrag inn i markedet, fra en aktør som har en spesielt sterk posisjon i det profesjonelle segmentet. Vår neste konkrete målsetning er første leveranser av prototyper til NATO i mars, og det publiseres et uavhengig medisinsk forsøk fra EURAC Research som i 2023 gravde ned mennesker med og uten Safeback-utstyret i snø for å vise effekten av produktet.

– Hva og når investerte VIS? Hva har VIS betydd for ditt selskap? 

– VIS investerte i august 2020, 500.000 kroner. VIS har betydd mye for vår utvikling, og spesielt Ove Gjelsvik har utmerket seg med tett oppfølgning av selskapet. Det at han ikke bare har gitt oss velmente råd, men faktisk har lyttet og satt seg inn i hva som er utfordringen i selskapet der og da, har gitt stor verdi for oss. Hans gode humør blir også satt pris på av hele teamet. 

Fieldmade

Jostein Olsen, CEO

 – Hvilket problem løser dere eller hva bringer dere til markedet? 

– Fieldmade er din partner for additive manufacturing (3D-printing), desentralisert produksjon og digitale lagerløsninger, der Fieldmade tilbyr innovative løsninger som hjelper deg med å ta i bruk Additive Manufacturing (AM) på en enkel og effektiv måte.

– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd og hva er det neste dere jobber mot?

– Fieldmade flyttet i 2024 til nye lokaler i Ole Deviks Vei 14b, Oslo, et lokale som er perfekt for å nå vårt mål om å kunne levere avanserte Mobil mikrofabrikk, DFAM (design for 3D-printing) og digital lagerløsning våre kunder. I 2025 vil Fieldmade nå nye gjennomføringsmål når våre løsninger er levert til kunder innen alle av våre industrielle satsningsområder.

– Hva og når investerte VIS? Hva har VIS betydd for ditt selskap? 

– VIS investerte i 2019 og var en viktig partner for Fieldmade i tidligfase-arbeidet med å ta frem teknologi og forretningsmodeller.

Jesper Tveit, Kristian Haaga og Nikolai Nordbotn i Rockslice.

Rockslice 

Jesper Tveit, medgründer og CEO

 – Hvilket problem løser dere eller hva bringer dere til markedet? 

– Rockslice har utviklet en banebrytende teknologi som lar bygg- og anleggsentreprenører presist kutte ut fjell og betong direkte på arbeidsplassen – og samtidig skape byggesteiner som et verdifullt biprodukt. Med vår patenterte teknologi erstattes sprengning og deponering av sprengmasser med en sirkulær løsning som reduserer avfall og miljøbelastning.Tidligere stoppet risikoen ved spregning og utfordringene i tettbygde områder mange prosjekter – nå gjør vår løsning dem mulige.

Hva er den siste milepælen dere har oppnådd og hva er det neste dere jobber mot?

– Vi har fått med oss en av landets største anleggsentreprenører, Risa, som vil teste løsningen vår i sine prosjekter og gir oss en unik mulighet til å demonstrere teknologiens verdi. Vårt neste mål er å bevise teknologiens effekt i praksis og samtidig få verifisert hypotesene bak forretningsmodellen vår, slik at vi kan sikre en solid plattform for videre skalering.

– Hva og når investerte VIS? Hva har VIS betydd for ditt selskap? 

– VIS investerte 100.000 kroner tidligere i år og har vært med oss fra starten, gjennom Gründer Academy, hvor vi vant den nasjonale gründerprisen, og senere i Ada Tech Inkubator. Deres veiledning har vært uvurderlig, særlig innen forretningsutvikling, og essensiell for å forme konseptet vårt. Vi hadde ikke vært der vi er i dag uten deres støtte.I denne perioden har vi jobbet tett med Nikolai Nordbotn, som nå er blitt en del av kjerneteamet vårt og gått inn på eiersiden. Etter et langt og godt samarbeid, med stor progresjon de siste to årene, ser vi frem til å jobbe enda tettere sammen for å ta selskapet videre.

Leder Heidi Synnøve Gaustad i Grønn Region Vestland, forretningsutvikler Ulrikke Voltersvik Hernæs i BIR, gründer og daglig leder Alexander Solstad Ringheim i Invertapro og næringssjef Kaia Finne i Voss herad under Arendalsuka.

Invertapro 

Alexander Solstad Ringheim, gründer og CEO

 – Hvilket problem løser dere eller hva bringer dere til markedet? 

– Invertapro spesialiserer seg på insektbaserte løsninger for en bærekraftig fremtid. Vi utnytter matavfall og biprodukter til å produsere insektprotein, som kan brukes i fôr til husdyr og akvakultur, og organisk insektgjødsel til landbruk. Ved å fremme en sirkulær økonomi vil Invertapro redusere matsvinn og avhengigheten av importerte fôringredienser, samtidig som vi tilbyr miljøvennlige alternativer til tradisjonelle ressurser. Selskapet bidrar til en grønnere og mer effektiv bioøkonomi. 

– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd og hva er det neste dere jobber mot?

– Selskapet flyttet inn i ny og større fabrikk i Voss biopark senhøsten 2024, og målet i 2025 er oppskalering i fabrikken.

– Hva og når investerte VIS? Hva har VIS betydd for ditt selskap? 

– VIS har vært en viktig partner for Invertapro siden investeringen i 2019. VIS har ikke bare gitt økonomiske ressurser i en viktig fase, men også tilgang til verdifulle nettverk, strategisk veiledning og kompetanse som har hjulpet oss med å skalere virksomheten. 

Daglig leder Øyvind Grimsgaard leder selskapet fra kontorene midt i Bergen sentrum.

Youwell 

Øyvind Grimsgaard, daglig leder 

– Hvilket problem løser dere eller hva bringer dere til markedet? 

– Youwell tilbyr en no-code-plattform som gjør det mulig for helseaktører å levere skalerbare, pasientsentrerte behandlingsprogrammer effektivt. Vår visjon er å revolusjonere global helse ved å tilby innovative, digitale løsninger som gir tilgang til kvalitetssikret og bærekraftig helsehjelp for millioner av pasienter. Så langt har vi behandlet over 200 000 pasienter og utviklet mer enn 80 behandlingsprogrammer.

– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd og hva er det neste dere jobber mot?

– Vår viktigste milepæl er en historisk nasjonal avtale for e-behandling med de fire helseregionene som inkluderer alle helseforetakene. Det gjør oss til en nøkkelaktør i markedet. Neste mål er å utvide vår internasjonale tilstedeværelse og videreutvikle plattformen for å møte fremtidens behov innen global helse. Vi er allerede på vei og har vunnet første kunde i Danmark i fjor.

– Hva og når investerte VIS? Hva har VIS betydd for ditt selskap? 

– VIS investerte i Youwell i 2018, da selskapet fortsatt var i en tidlig fase. Deres kompetanse på helse, teknologi, innovasjon og startups har vært viktig for oss. VIS har fungert som en brobygger, koblet oss til riktig nettverk – spesielt innen forskning – og bidratt i strategiske diskusjoner som har formet vår retning.

Gründerne Mikkel Dahl Slettebø (fra venstre), Sarakan Sivakanesan og William Vossgård i Noteless.

Noteless 

William Vossgård, gründer og CEO

– Hvilket problem løser dere eller hva bringer dere til markedet? 

– Noteless er en helseteknologibedrift som bruker kunstig intelligens for å forenkle dokumentasjonsarbeid for helsepersonell. Løsningen vår reduserer tidkrevende administrative oppgaver, slik at helsepersonell får mer tid til pasientene. Samtidig sikrer vi økt kvalitet i dokumentasjonen, noe som gagner både helsepersonell og pasienter.

– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd og hva er det neste dere jobber mot?

– Vi har nettopp fått bekreftet at metodikken vår for internasjonal ekspansjon fungerer. Allerede den første måneden med salg i Danmark har vi fått inn én million kroner, noe som viser at vi klarer å få løsningen til å treffe godt i nye markeder også. Nåværende mål er å gjenta denne startsuksessen i flere land, samtidig som vi bygger en solid organisasjon som kan håndtere rask vekst.

– Hva og når investerte VIS? Hva har VIS betydd for ditt selskap? 

– VIS investerte 500.000 kroner i Noteless i den forrige runden vår. Denne støtten var avgjørende for blant annet å videreutvikle løsningen og få den ut i markedet. VIS har også vært en viktig støttespiller gjennom hele reisen. I VIS-inkubatoren Eitri har vi fått kontorplasser og kontakt med flere viktige bidragsytere, deriblant inkubatorlederen Ådne Iden Høiland, som har gitt oss et ekstra driv og hjulpet oss gjennom de forskjellige fasene i utviklingen.

Alf Gunnar Anders i Horde i Shifters podcast nylig.

Horde

Alf Gunnar Andersen, gründer og CEO 

– Hvilket problem løser dere eller hva bringer dere til markedet? 

– Vi gir folk muligheten til å bli sjef i egen økonomi. Dette oppnår vi hovedsakelig gjennom Horde-appen, som gir brukerne oversikt over gjeld og bankkontoer på tvers av alle banker. Appen tilbyr også nyttig innsikt og varsler, for eksempel når et kredittkort begynner å påløpe renter, slik at du kan velge å betale ned eller refinansiere gjelden.

– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd og hva er det neste dere jobber mot? 

– Vi nådde omsetningsmålet på ca. 50 millioner kroner i 2024 og hadde et positivt fjerde kvartal. Dette har vært en av våre viktigste milepæler det siste året, nemlig å kunne drive med overskudd. Totalt sett går vi omtrent i null for 2024, med et marginalt underskudd (ikke revidert).

– Hva og når investerte VIS? Hva har VIS betydd for ditt selskap?  

– VIS investerte 500.000 kr i vår første crowdfundingrunde i 2020, og vi er svært takknemlige for denne investeringen.I de første årene holdt vi til hos Finance Innovation, en fintechklynge med et godt miljø som også ga oss en viss legitimitet i dialogen med potensielle kunder og ansatte. VIS driftet deler av infrastrukturen på vegne av Finance Innovation, men utover dette hadde vi begrenset kontakt med dem. Jeg kan ikke si at VIS har hatt en betydelig innvirkning på selskapet, bortsett fra at vi fikk rimelig tilgang til kontorplasser, internett og kaffemaskin.
– Generelt mener jeg at slike systemer bør være forsiktige med å blande seg for mye inn i driften. De bør primært tilrettelegge for praktiske behov som rimelige kontorplasser, møterom, internett og kaffe, og ellers la gründerne styre virksomheten uten for mye innblanding.Jeg tror intensjonene er gode, men man bør være forsiktig med å gi råd hvis man ikke har praktisk erfaring og resultater på området. Det er forskjell på akademia og den virkelige verden. Realiteten er at de man virkelig ønsker råd fra, ofte er opptatt med å bygge sine egne prosjekter.

Thomas Hårklau (fra venstre) og Asgeir Løno i Kitemill diskuterer med Siri Kalvig i Nysnø.

Kitemill

Thomas Hårklau, gründer og CEO 

– Hvilket problem løser dere eller hva bringer dere til markedet? 

– Kitemill utviklar høgdevindkraft, ei energiproduksjonsteknologi med potensial til å bli dominerande i den globale energimiksen. Høgdevind produserer energi med berre 10 prosent av materialbruken til både sol- og vindkraft og utnyttar betre vindressursar i høgare luftlag, noko som gir høgare tilgjenge. Den låge materialbruken gjer høgdevind til den første fornybare energiteknologien som kan relokaliserast i løpet av den økonomiske levetida, og mogleggjer ein raskare energiomstilling enn nokon annan teknologi.

– Hva er den siste milepælen dere har oppnådd og hva er det neste dere jobber mot?

– Med eit lite team har Kitemill demonstrert automatisert energiproduksjon med svært få materialar gjennom kontinuerleg høgt fokus på praktisk utvikling og testing. Vi har òg vore aktive i internasjonalt regulatorisk arbeid for å sikre at høgdevindsystem kan bli trygge og integrerte aktørar i luftfarten. I tillegg er vi innovatørar innan kartlegging av korleis høgdevind påverkar biologisk mangfald. I 2024, etter 16 år med utvikling, har Kitemill oppnådd ei veksande global relevans og var finalistar i fleire nasjonale og internasjonale prisar, inkludert innovasjonsprisen under EU Sustainable Energy Week.

– Hva og når investerte VIS? Hva har VIS betydd for ditt selskap? 

– VIS var avgjerande for oppstarten av Kitemill som investor, men først og fremst som rådgivar. Dei første åra var Kitemill lokalisert i Bergen, der vi la mykjer av grunnlaget for selskapet. I tillegg til direkte hjelp frå VIS sine dyktige rådgivarar, fekk vi delta i eit dynamisk utviklingsmiljø saman med andre framoverlente og dyktige gründerar under VIS sin paraply. Me ynskjer VIS hjarteleg til lykke med jubileet og takkar for den viktige rolla de har spelt i vår reise. 

VIS har også investeringer i Pluvia Biotech, Elovate Ocean, Seasmart og Eduplaytion - men Shifter har foreløpig ikke fått svar fra disse. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.