gaming
Har satset sparepengene på dataspill inspirert av norske folkeeventyr
Brødrene Forselv hadde ingen erfaring med spillutvikling da de startet et eget studio for fire år siden. Nå håper de å slå igjennom også blant utenlandske spillere med lanseringen av «Eydigard» rett rundt hjørnet.

– I Norge har vi egentlig bare ett stort spillselskap, Funcom. Men markedet er jo enormt, sier Jostein Forselv.
Helt uten investorer, sikkerhetsnett og erfaring med spillutvikling sa både han og broren, Stian Forselv, opp jobbene sine under pandemien for å satse på drømmen.
Nå, fire år senere, håper de at spillere verden over vil forelske seg i norsk kulturarv gjennom spillet «Eydigard», som snart lanseres.
Fulgte drømmen
Brødrene har helt andre bakgrunner enn innen spillutvikling. Jostein er utdannet indøker fra NTNU, mens broren studerte kjemi.
– Når vi ser tilbake på det første halvåret etter at vi begynte å jobbe med spillet, vet vi at det gikk mye tid til å bare lære hvordan man gjør ting, sier Stian.
Det var Jostein som først kom på ideen om å starte et eget spillselskap mens han jobbet som konsulent for Deloitte i London.
– Jeg hadde egentlig lenge hatt lyst til å starte mitt eget selskap, og satt vel egentlig bare og ventet på en mulighet da korona-pandemien kom, sier han.
Med hjemmekontor og nedstengning av samfunnet gikk mye av fritiden til spilling – noe både han og broren har drevet med siden de var små. Etter hvert begynte Jostein å pusle med et eget spill, og han fikk snart med seg både broren og en kompis til å satse for fullt på prosjektet.

Svartedauden og Theodor Kittelsen
Spillet brødrene snart er i ferd med å lansere, er et historisk fantasy-spill inspirert av norske folkeeventyr.
– Vi har blant annet brukt Theodor Kittelsens (kjent norsk kunstner) malerier av Nøkken, Pesta og troll som direkte inspirasjon, sier Jostein.
Handlingen er satt til rundt år 1500, cirka 150 år etter Svartedauden, en tid med store omveltninger i Norge.
– Mange pestepidemier i tiden etter hadde ført til at to tredjedeler av norske gårder lå øde. Norge hadde opplevd en «gullalder» under vikingtiden, men var på vei inn i en union med Danmark – ofte omtalt som «400-årsnatten», forteller Jostein.
I spillet er de gamle ødegårdene forhekset av Pesta, og spillets mål er å ta dem tilbake.
Brødrene har lagt stor vekt på autentisitet i utviklingen, blant annet ved å bruke et ekte område fra Nord-Norge, hentet ut med satellittdata. De tror dette kan få spillere verden over til å få dilla på norske folkeeventyr – som mange nordmenn fra før gjerne har et forhold til.
– Vi kjører ikke den der «Marveliserte» eller «Hollywoodiserte» versjonen av vikinger, noe som kanskje gjør at spillet føles mer kreativt, sier Jostein.

Satset egne sparepenger
Veien til lansering har ikke vært enkel, og brødrene har satset mye av egne sparepenger for å komme dit de er i dag.
– Vi tar ikke ut lønn og bruker våre egne sparepenger for å betale lønn til de ansatte. Det har jo en viss begrensning, forteller Jostein.
Å bygge opp bedriften, som i dag består av 5,2 årsverk, har også vært en læringsprosess.
– Man må jo nesten være en slags tusenkunstner, med markedsføring, personalledelse og selvsagt jakten på kapital. Så jeg er veldig glad for at jeg har en bakgrunn innen økonomi og ledelse, sier Jostein.
Så langt har de ikke hentet ekstern kapital, bortsett fra soft-funding (tilskudd) fra Sametinget, Filmfond Nord, NFI, Futurum og Nordnorsk Filmsenter. Nå er de avhengige av at spillet slår an ved lansering 29. april
– Det sterkeste virkemiddelet er anbefalinger via venner. Mye av markedsføringen handler derfor om å få influensere og gamere til å spille dette, forklarer Jostein, som legger til at de allerede har hatt noen vellykkede prøve-streamer med spillere.
Brødrene ser stort potensial i den norske spillbransjen, selv om den er liten sammenlignet med nabolandet Sverige.
– Markedet er enormt. Og vi spiser ikke nødvendigvis av hverandres kunder, siden gamere stadig vil ha nye spill. Derfor kan vi dele mye informasjon og heie på hverandre, sier Jostein.