Har spilt nøkkelrolle for OL-medaljører: Nå skal forskerne bruke vind-teknologien til å gjøre verdens byer bedre å bo i
Aerodynamisk forskerduo har luftige ambisjoner med UiS-spinoff.
De har hjulpet noen av verdens fremste idrettsutøvere med å håndtere luftmotstand på best mulig måte og oppnå høyest mulig fart, både på sykkelsetet og nedoverski.
Nå vil forskerne Knut Erik Teigen Giljarhus (CTO) og Luca Oggiano (CEO) bruke nye typer vindanalyser til å bygge bedre byer verden over, gjennom startupen Nabla Flow, som ble spunnet ut av Universitetet i Stavanger (UiS) i 2018.
– Det kan koste millioner av kroner å ikke forstå hvordan vind og turbulens påvirker uterommene hvor folk skal oppholde seg, sier Oggiano og utdyper:
– I byer hvor vi ønsker oss bilfrie sentrum med flere gågater og menneskevennlige utemiljø, er det viktig å forstå hvordan vindene inviteres inn som gjest eller som varig beboer i byen.
Giljarhus er CTO og Oggiano CEO i vindstartupen. I tillegg står nåværende Nysnø-direktør Siri Kalvig som medgründer, men er ikke lenger en formell del av selskapet.
Med nyutviklede verktøy mener duoen at de allerede nå kan halvere kostnadene offentlige og private virksomheter betaler for tilsvarende analyser i dag, som ligger mellom 150.000 og 200.000 kroner.
Uteservering og kjemiske angrep
– Og når markedet utvides kan vi sannsynligvis gå enda lavere. På den måten kan en restaurant som ser på mulighetene for uteservering, treffe bedre beslutninger. Samtidig trenger ikke større prosjekter nødvendigvis å hente inn egne eksperter på aerodynamikk, verktøyet skal være smart nok til å gjøre analysene for dem, sier italienske Oggiano.
Teamet ser også for seg at verktøyet kan bli nyttig også innen mer kritisk planlegging for risiko og samfunnssikkerhet.
– Det kan det være livsviktig å vite hvordan vind oppfører seg i et bymiljø eller boligstrøk med tanke på forurensing, brann eller kjemiske angrep, sier Oggiano.
Skibakker og skyskrapere
Forskerne har i lengre tid samarbeidet tett med Olympiatoppen. Nylig laget de en "digital tvilling" av den lovende norske alpinisten Kasja Vickhoff Lie, som brukes til å simulere hvordan kropp og kjørestil påvirker luftmotstand.
Selskapet jobber også tett med det verdensledende sykkel-laget Team Ineos, tidligere Team Sky. Samarbeidet startet da Oggiano ble hentet inn for å lage nye drakter til Tour de France i 2017. Under rittet ble disse ble gjenstand for kontrovers og kritikk. Motstandere anklaget Team Sky for juks fordi det var sydd ekstra luftlommer i draktene, som skal ha gitt bedre aerodynamikk. Anklagene ble imidlertid avvist, og draktene godkjent. Sky kapret både sammenlagtseieren ved Chris Froome, og lagkonkurransen det året.
– Samarbeidet med toppidretten er godt etablert. Hvor kommer interessen for byutvikling fra?
– Det handler om det samme; interessen for aerodynamikk og et tydelig behov i et marked, sier Oggiano.
Han viser til ny regulering på tvers av Europa, der vindanalyser blir stadig vanligere, for eksempel i Nederland og London. Sett i sammenheng med den økte interessen for mikromobilitet, samt stadig høyere og tettere bebyggelse i urbane områder, tror duoen at deres løsninger kan bli internasjonalt ettertraktet - og det fort.
– Det handler om å gjøre dypere kunnskap om omgivelsene lettere tilgjengelig for folk som ikke har spesialkompetanse om aerodynamikk.
Internasjonale ambisjoner
Teknologien kan ifølge gründeren benyttes i en rekke ulike bransjer. Da Oggiano nylig presentere selskapet på Stavanger-akselratoren ITSA Growth, tok Equinor kontakt for å forhøre seg om simuleringsmetodene kan bistå energiselskapets planer for offshore vind.
– Jobben vi har gjort med syklister og alpinister har bidratt til å validere metodene våre. Og vi skal ikke gi oss med idretten, på ingen måte. Men det er innen byplanlegging vi skal vokse, både nasjonalt og internasjonalt, sier Oggiano.
I løpet av året er målsetningen til Nabla Flow å få såpass stødig fotfeste i Norge at de er klare for sitt første internasjonale prosjekt ved inngangen til 2021.
– Det er et klart behov for disse verktøyene, i Norge og internasjonalt, mener italieneren.
Flere aktører
Nabla Flow er en av en rekke norske startups som satser inn mot proptech- og smartby-markedet.
Spacemaker har vokst kraftig og sysselsetter nå mer enn 100 ansatte. Nylig landet de store avtaler med både Obos og AF Gruppen, som ifølge medgründer Anders Kvåle "legger til rette for omfattende avtaler også utenfor Norge".
En annen startup som opererer i samme sfære er NMBU-spinoffen Soundsensing, som bruker sensorer i kampen mot lydforurensing i byer. I fjor gjennomførte de et pilotprosjekt i samarbeid med Oslo kommune.
– Ingen som vi vet om som fokuserer på disse utfordringene når det gjelder aerodynamisk simulering, sier Oggiano.
Ingen kompromiss
Til nå har duoen bygd selskapet på forskningsmidler fra universitetene, samt tilskudd fra Forskningsrådets program for økt kommersiell anvendelse av offentlig finansierte forskningsresultater i Norge, FORNY, og Rogalands-ordningen Plogen.
Selskapet har også flere søknader inne hos soft funding-institusjoner både i Norge og EU, og venter positiv respons fra flere.
– Er det aktuelt å hente private penger?
– Vi jakter ikke investorer aktivt akkurat nå, men holder selvsagt øynene åpne. Vi er alltids interessert i å få med oss folk, men da må det være noen som også forstår kjerneverdiene våre, og ikke bare pengene. Vi vet at det er folk som er interessert, forteller han.
– Dere har luftige ambisjoner, hvor snart er det aktuelt å utvide teamet?
– Nå. Vi har akkurat fått inn en veldig talentfull fyr, og vi håper å være flere snart.
– Hvor finner dere folk som vil jobbe med aerodynamikk?
– Det er mange dyktige folk som kommer rett ut fra universitetene. Helst ser vi kanskje etter folk med PhD, som kan hjelpe oss med utviklingen av produktet. Samtidig må det være folk som er fullstendig klar over og med på oppdraget om å lage bedre byrom. Vi er i en veldig tidlig fase, og vil ikke inngå noen kompromiss nå.