Havari for Fynd Ocean Ventures: Maren Hjorth Bauer legger ned fondet
Den nye storsatsingen klarte å samle inn 20 millioner dollar, men legges ned fordi grunnleggerne ikke er «sikre nok» på at de klarer å nå «ambisjonen vi har satt for Fynd».
Fynd Ocean Ventures ble lansert med brask og bram på tampen av 2020. I blant annet Shifter og Dagens Næringsliv fortalte gründer Maren Hjorth Bauer om planene for det nye storfondet, som skulle investerer i vekstbedrifter knyttet til havet.
Hjorth Bauer var også driveren bak fondet Katapult Ocean i 2018, som investerer i oppstartsselskaper innenfor bærekraftig havteknologi.
Lidenskapen og kunnskapen om havet, tok hun med seg videre opp verdikjeden da hun ga fra seg roret i Katapult. Fynd ble en naturlig fortsettelse for hav-interesserte Bauer.
Med etableringen av Fynd Ocean Ventures skulle hun investere A-runder på vegne av blant annet lakse-milliarder Gustav Witzøe.
Med på laget hadde Bauer rekruttert et knippe medarbeider fra blant annet konsulentselskapet BCG og meglerhuset Carnegie.
Fondet skulle etter planen hente inn rundt en halv milliard kroner og gjøre sin første investering høsten 2021.
Nå er derimot ferden over for Fynd Ocean Ventures, under ett år etter oppstart. Fondet klarte å samle inn 20 millioner dollar, tilsvarende omkring 170 millioner kroner, før det var kroken på døra.
Bom i brennhett marked
Feilskjæret med Fynd står i sterk kontrast til utviklingen for øvrig i det norske venture-landskapet. Etter en liten nedtur da pandemien traff i fjor, har investorer flokket til nye store risikofond i Norge.
Shifter har tidligere omtalt seks nye venture- og vekstfond av året på over 600 millioner kroner. Flere av disse har økt rammene for sine fond underveis i kapitalinnhentingen, fordi interessen har vært så stor.
Ingen kommentar
Shifter har vært i kontakt med Maren Hjorth Bauer, men hun ønsker ikke å kommenterer saken ut over det hun skriver på Linkedin:
«Vår ambisjon med Fynd var å bygge en ledende fondsforvalter for den blå økonomien globalt. For å realisere denne ambisjonen var det avgjørende å skaffe et stort nok fond til at vi kunne bygge et robust system og følge investeringsstrategien vår », skriver hun.
«Vi har nå samlet inn omtrent 20 millioner dollar fra en sterk investorgruppe, bygget et solid team og et nettverk, og vi ser fortsatt et stort potensial i den blå økonomien. Samtidig er vi dessverre ikke sikre nok på at vi vil nå ambisjonen vi har satt for Fynd og for oss personlig.»
«Vi har derfor tatt den tøffe beslutningen om å legge ned Fynd. Dette er en vanskelig, men gjennomtenkt avgjørelse fra teamet.»
Hun legger til at hun og resten av teamet fortsatt har tro på «det blå skiftet».