HAVTEKNOLOGI

Henter 300 millioner kroner til høsting på havbunnen

En hel industri som har ligget brakk her til lands grunnet ødeleggende fiskemetoder, gjenåpnes etter at et oppstartsselskap har funnet nye og skånsomme måter for å plukke skjell fra havbunnen.

Tau-teamet f.v.: Bernt Rogne, Øystein Tvedt, Sverre Olav Farstad, Karl Fredrik Sandvik, Bjørn Roppen og Jan Rogne.
Publisert Sist oppdatert

Den mest utbredte metoden for høsting av skjell globalt, såkalt skraping, gjør stor skade på skjøre økosystemer i havet. Norge er et av få land som forbyr den tradisjonelle metoden.

Gjennom et femårig forskningsprosjekt sammen med Sintef, har det Ålesund-baserte selskapet Tau Tech nå utviklet ny teknologi som skal gjøre det mulig å høste sjømat fra havbunnen på langt mer skånsomt vis. Selskapet har bevist at teknologien gjør det mulig å identifisere, løfte opp og sortere skjell fra havbunnen - uten å ødelegge omkringliggende vegetasjon og liv.

– Vi er rågod på å fange arter som beveger seg i frie vannmasser. Men på havbunnen har vi et paradoks: enten er ressursene uutnyttet, eller så blir de høstet ved hjelp av ødeleggende metoder, sier gründer og daglig Øystein Tvedt.

Han mener deres metode åpner for et nytt og bærekraftig fiskerieventyr. Nå henter selskapet 300 millioner kroner til en storsatsning.

DN omtalte saken først.

– Enestående potensial

Blant investorene er Norselab, sjømatkonsernet Hofseth, samt flere industriprofiler på vestlandet, deriblant Subsea-gründer Hans Martin Gravdal og reder Andy Farstad. I tillegg er stiller Sparebanken Vest og Eksportfinansiering Norge (Eksfin) med lån og dekning av kredittrisiko.

Innovasjon Norge bevilget i fjor selskapet 18 millioner kroner.

Norselab mener at Tau tech kan bli et «venture-case i verdensklasse». Investeringsselskapet satser utelukkende på selskaper med betydelige internasjonale ambisjoner og potensial.

– Tau techs teknologi har potensial til å forvandle hvordan sjømat høstes fra havbunnen verden over. Vi vet at det finnes mange arter som per i dag ikke kan høstes uten å sette økosystemer i fare og ødelegge betydelige, naturlige karbonlagre. Tau tech fjerner alle disse hindrene, og gir tilgang til globalt ettertraktede og sunne proteiner fra havet, sier Partner i Norselab, Maria de Perlinghi.

– Vi mener Tau tech har et enestående potensial både når det gjelder hurtig, internasjonal vekst og bærekraft, sier hun.

Gjenåpner fiskeri

Tau tech ble etablert i 2016. I en pressemelding opplyser selskapet at det i løpet av inneværende år gjenåpner kommersielt fiskeri på haneskjell i Norge, etter tildeling av en kvote på 15.000 tonn årlig over de fem neste årene.

Haneskjell er en arktisk kamskjellart som er globalt utbredt og ettertraktet, men som de fleste steder fremdeles høstes ved hjelp av tradisjonell skraping. Arten finnes for eksempel i Lofoten og i farvannene rundt Jan Mayen, Bjørnøya og Svalbard.