Helse
Her er Dr.Dropins første klinikk i Storbritannia
De opprinnelige vekstplanene til Dr.Dropin i utlandet måtte skrotes og det ble nedbemanninger. For få uker siden åpnet de endelig sin første klinikk i London. Den nye strategien er lønnsomhet først - så vekst.
Det oppleves litt som å se en Jarlsberg-ost i en utenlandsk matbutikk når man får øye på Dr.Dropins nye klinikk på et hjørne i travle London. Mens røde dobbeldekkerbusser suser forbi, må man som nordmann nesten klype seg i armen. Noe fra lille Norge finnes nå også her - i utlandet.
Ekte «dropin» blir det likevel ikke. Av sikkerhetsgrunner er skyvedørene låst og kundene som booker time må taste inn en kode for å komme inn på venterommet, forklarer Alice Pan, sjef for Dr.Dropin i Storbritannia.
– Vi åpnet for bare noen uker siden, men responsen fra kundene har vært veldig positiv, sier Pan.
Hun var selv godt på vei til å bli kirurg hjemme på New Zealand, men byttet heller beite og ble konsulent i Bain. Pan tok over roret i Dr.Dropin UK for omtrent ett år siden. Før det jobbet hun i helse-startupen BIMA, som tilbyr forsikring og videokonsultasjoner i Afrika og Asia.
Til Dr.Dropin-filial å være, er klinikken stor, med hele seks konsultasjonsrom, selv om flere av dem foreløpig står ubrukt. I tillegg til fem allmennleger jobber det to hudleger på klinikken, de kommer fra Skindoc - den britiske heldigitale helsetjenesten Dr.Dropin kjøpte i 2022.
– Grunnen til at vi valgte å åpne klinikken her i Fulham var fordi vi så på grunnlaget fra Oslo at klinikkene som ligger i høyinntekts-områder gikk bedre. Samtidig er folk i denne delen av London mer åpne for å betale for helsetjenester, sier Pan.
Det britiske helsevesenet - elsket og hatet
I Storbritannia går hele det offentlige helsevesen under navnet NHS og det er ingen egenandel for et vanlig legebesøk.
Hemal Shah er en av fem leger på den nye Dr.Dropin-klinikken. Han forklarer at briter flest har et ambivalent forhold til NHS.
– De aller fleste elsker prinsippet med gratis helsetjenester til alle, samtidig er det et stort og komplisert system. Så folk flest har nok et litt elsk/hat forhold til NHS.
Selv jobber han fire dager i uka hos Dr.Dropin og for NHS på fredager. Han sier mange yngre leger ofte deler opp uken sin mellom private og offentlige aktører, noe flere av legene hos Dr Dropin også gjør.
– Som lege for NHS er det enorme mengder dokumenter og skjemaer som må fylles ut. Å kun jobbe for det offentlige som lege i England kan være ganske belastende, på grunn av mengden byråkrati, forklarer han.
Da Shifter besøker klinikken i Fulham tidlig ettermiddag er det veldig stille i lokalet. Så selv om Dr.Dropin er en kjent aktør i Norge, har selskapet sannsynligvis en stor jobb foran seg med å bygge seg opp som en tydelig aktør i London.
Pan mener at tilgjengeligheten blir deres store konkurransefortrinn overfor konkurrentene. Andre helseaktører i byen som tilbyr samme type tjenester, er gjerne highend-klinikker og ligger langt over i pris. De andre mindre aktørene som er nærmere i pris kan ikke tilby den samme bredden, forklarer hun.
– Vi er åpne syv dager i uken, og man skal få time kjapt. Fastprisen for en vanlig legetime er 79 pund.
I Norge koster en vanlig legetime hos Dr.Dropin 695 kroner, med dagens valutakurs koster det altså omtrent 1070 kroner for samme tjeneste i London.
Ting tar tid
Daniel Sørli er gründer, CMO og ansikt utad for Dr.Dropin. Han flyttet til England i fjor for å være tettere på byggingen av selskapet der. Sørli er veldig glad for at deres første klinikk nå har åpnet dørene.
– Da vi stiftet selskapet i Norge brukte vi bare seks måneder på å åpne den første klinikken i Oslo, nå tok det oss rett over ett år. Ikke så ille i et helt nytt marked man ikke har kjennskap til og begrensede administrative kapasiteter.
Pan forteller som eksempel at selv om all dokumentasjonen var sendt inn og byggingen var ferdig til nyttår, tok behandlingen fra myndighetenes side såpass med tid at klinikken ikke kunne åpnes for kunder før i midten av mars.
Spoler vi tiden noen år tilbake, hadde Dr.Dropin en mye mer offensiv ekspansjonsplan som de nå har gått bort fra. I den prosessen mistet flere ansatte i Dr.Dropin jobben. Sørli forklarer at de måtte endre strategi fra vekst til lønnsomhet.
– Som en følge av det har vi gjort noen endringer i størrelsen på teamet og plan for hastighet på den internasjonale ekspansjonen. Men vi er veldig fornøyde med åpningen vi har fått til i London og de første ukene ser lovende ut.
Planen er at klinikken i Fulham skal gå i pluss allerede mot slutten av året.
– Nå fokuserer vi på å lære og justere konseptet de neste månedene, og så lager vi en vekstplan parallelt som vi setter i gang med i høst.
– Hva tror du blir de store utfordringene for Dr.Dropin UK fremover?
– Det er alltid utfordrende å starte en ny tjeneste - og det er noe av det som motiverer oss. Vi må raskt lære om de lokale preferansene, rekruttere nok spesialister og sørge for at det er god nok kjennskap om produktene våre i markedet. Det er flere som sloss om oppmerksomheten i UK enn i Norge, sier Sørli.