Easeekrisen
Her er Easee-laderen som skal følge standarden til punkt og prikke
Selskapet styrer unna løsningen som trigger svenskenes salgsforbud, og har allerede gjort sine første salg.
I det mye omtalte salgsforbudet mot Easees ladebokser var det først og fremst jordfeilvernet som gjorde at Elsäkerhetsverket så rødt. Nå omgår ladeselskapet problematikken ved å vise til at de nye ladeboksene Charge Lite skal ha eksternt jordfeilvern, for å kunne brukes.
I pressemeldingen fra selskapet går det frem at også disse laderne har integrert jordfeilvern som på de omstridte Home og Charge, men denne gangen har Easee erklært samsvar med riktig standard.
– Vi har sett at det er usikkerhet rundt anvendelsen av standarden i noen markeder og tar derfor hensyn til det. Charge Lite krever derfor en ekstern jordfeilbryter type A, slik at vi oppfyller kravene slik myndighetene i for eksempel Sverige tolker dem, sier produktdirektør Caroline Vorpenes i Easee.
Fortsatt sikre i sin sak
I utviklingen av den nye produktserien har Easee adressert og ordnet samtlige punkter myndighetene la til grunn for salgsforbudet – i samarbeid med akkrediterte testhus som TÜV Rheinland og TÜV SÜD, ifølge pressemeldingen.
Easee fastholder fremdeles at det fortsatt er helt trygt å bruke laderne Home og Charge. Det er ikke innført bruksforbud i noen land og Easee kommer til å gå kjempe videre i retten. Tilpasningen av Charge Lite, med krav om ekstern jordfeilbryter type A, endrer ikke selskapets syn på at den integrerte jordfeilbeskyttelsen er tilstrekkelig.
– Vi kommer til å fortsette dialogen med Elsäkerhetsverket for komme til enighet rundt de allerede installerte laderne Home og Charge i Sverige. Vi har akkrediterte testhus som bekrefter at løsningen er trygg og kommer til å fortsette å bygge på dokumentasjon og gjøre enda flere tester for å imøtekomme myndighetenes krav, sier Vorpenes.
På spørsmålet om selskapet egentlig har lansert den samme laderen, men med endret dokumentasjon, svarer interrims-markedssjefen Marte Kindervaag i en e-post:
«Vi har analysert store mengder sluttbrukerdata og over 60 millioner ladeøkter, og laget dette produktet skreddersydd for de mest brukte funksjonene og behovene til våre kunder. Produktet er basert på samme hardware som Easee Home og Easee Charge, med samme enkle installasjon, prisvinnende design og bakplateteknologi.»
Hun legger til: «Den mest fremtredende forskjellen er programvaren, 11kw-kapasiteten og et krav om å installere Type-A jordfeilvern på samme sikring som Easee Lite.»
4000 solgt
Easee og deres nå etterhvert avtroppende sjef Jonas Helmikstøl har hele tiden fremholdt at det er dokumentasjonen og ikke selve laderne som er et problem. Når dokumentasjonen nå endelig er på plass, er også salget i gang.
– Vi har fått bestillinger på over 4000 ladere, fordelt på Norge, Sverige, Danmark og Nederland. Det er veldig gledelig at dette skjer i de markedene vi har hatt det tyngst de siste månedene, sier Easees salgsdirektør Stefan Dekker i pressemeldingen.
Charge Lite er nå lansert i Sverige, Nederland, Belgia, Danmark, Norge og Østerrike. Det var det svenske installasjonsselskapet Efuel som plasserte de første ordrene av Lite. Efuel er en av Easees originale partnere som har bidratt til selskapets vekst i Sverige og Danmark.
– Vi, og markedet, har ventet på dette produktet helt siden salg-stoppen i Sverige. Vi ser frem til å tilby våre kunder enda en moderne, sikker og populær lader. Vi har fulgt prosessen som Easee har hatt med myndighetene og sertifiserte testinstitutter. Vi har full tillit til at Easee følger relevante EU-direktiver, sier Robert Rosenzweig, administrerende direktør i Efuel.
Ny produktserie
Charge Lite er det første produktet i Easees nye produktserie. I dag annonserer
selskapet tre nye ladebokser; Charge Lite for vanlige husstander, Charge Core med
høyere ladehastighet for både husstander og fellesanlegg, og den MID-sertifiserte
laderen Charge Max. Core og Max blir tilgjengelige for salg i henholdsvis fjerde kvartal i
år og første kvartal i 2024