politikk
Her er listen Høyre-lederen håper gründerne vil juble for
Ni måneder før valget deler Høyre-lederen hvordan partiet vil jobbe med innovasjon og gründerskap, og hva som vil være de største endringene om partiet overtar makten.
Hun kan ikke åpne et tidligfasefond hver uke, men hva ønsker Høyre-lederen å gjøre for å styrke innovasjonen og oppstartsselskapene i Norge?
Vi møtte Erna Solberg på hjemmebane i Bergen nylig, da Vestlandets Innovasjonsselskap feiret 20 år. Det var så mye lyd fra minglende gründere og investorer i lokalet, at vi måtte komme oss inn på et bakrom.
– Jeg tenkte du gjerne vil ta opp lyden. Her går det bra, sier Solberg.
Med opptakeren klar spør vi hvordan Høyre vil endre politikken knyttet til innovasjon og oppstartsselskaper - om det får makten etter valget.
– Nå først skal vi rette opp inntrykket av Norge, sier Solberg og hinter til «skammens vegg»-saken.
Skatt, risikokapital og innkjøpsmakt
Hun trekker frem tre hovedtema - skatt, risikokapital og offentlig innkjøpsmakt.
– Gründere forteller meg at Norge er et fantastisk land å starte selskap i, men at selskapene fort kan bli tatt livet av på grunn av skattesystemet. Derfor er det viktig at vi raskt gjør noe med det, sier Solberg.
Høyre vil reversere endringene som nylig ble gjort i exit-skatten og fjerne formuesskatten på såkalt «arbeidende kapital».
– Vi må gjøre mer for at alle med gode ideer skal tørre å satse i Norge. Vi må legge til rette for at de kan tjene penger, betale skatt og ansette folk. Vi lever ikke av skatteprosent, men vi lever av bedrifter, arbeidsinnsats og av at bedriftene faktisk tjener penger, sier Solberg.
Hun ønsker også å gjøre mer for at Norge seg tiltrekke seg mer risikokapital.
– Vi må ha en mer offensiv gründerpolitikk, treffsikker opsjonsbeskatning-ordning, slik at man får talentene til å komme til Norge selv om de ikke får så god lønn i begynnelsen, sier Solberg.
Hun mener det offentlige kan spille en viktig rolle når det gjelder kapital inn i oppstartsselskaper, men legger til et «men».
– Et kvalitetsstempel
– Man skal ikke undervurdere verdien av å få kapital fra et statlig finansieringsselskap som et kvalitetsstempel å vise til andre investorer. Vi er et land som har en ubalanse i vår kapitalbase sammenlignet med andre land. Staten er rik og vi har relativt sett færre med private formuer. Men det er aldri sånn at staten kommer til å være god på å finne de gode eksemplene. Derfor må vi ha partnere som er private og som tør å bruke sine egne penger, sier Solberg.
Hvis Høyre kommer i posisjon, er trolig Frp en samarbeidspartner. Høyre og Frp kniver om å være landets største parti. Frp har foreslått å legge ned Innovasjon Norge.
– Ønsker Høyre å legge ned Innovasjon Norge?
– Nei, det gjør vi ikke, men vi har gjort noen endringer i mandatet. Vi ønsker også å dyrke mer fond-i-fond når det gjelder Investinor. Staten er dårlig på å plukke dem som blir vinnere. Vi må har private partnere som er i førersete. At det er statlige penger må ikke være en sovepute.
Shifter har de siste månedene sett nærmere på innovasjon i det offentlige, og utfordringer knyttet til dette. St. Olavs hospital går for eksempel i gang og utvikler en it-løsning som et oppstartsselskap allerede har utviklet og som er i bruk ved samme sykehus. De regionale helseforetakene ser ut til å ha ulik praksis rundt hva som skal på anbud, noe som kan hindre oppstartsselskap i å kunne få konkurrere på lik linje.
– Vi var ikke gode nok
– Det offentlige kjøper inn varer og tjenester for 780 milliarder i året. Hvordan vil Høyre at det offentlige bruker denne makten?
– Vi har sagt at det skal være et formål med innkjøpsmakten at vi bidrar til å utvikle konkurransekraft for norske bedrifter. Derfor må vi bli bedre på innovative innkjøp. Både vår regjering og dagens regjering har hatt ønske om flere innovative innkjøp, men ikke blitt så flinke på det. Jeg vil være helt ærlig og si at vi var ikke gode nok på det da vi var i regjering.
Hun tilføyer at innkjøpssystemet kanskje legger opp til at innkjøperne er mer opptatt av å sikre seg mot å ikke bli saksøkt enn av å tenke innovativt.
– Anbudene kan også være firkantet og veldig spesifiserte. Vi må skape trygghet for at vi kan være mer innovative, sier Solberg.
Vil ha råd fra alle
– Hvem vil du lytte til for å få innspill til Høyres politikk på innovasjon og entreprenørskap?
– Jeg mener man skal snakke med alle, og min generelle filosofi er at man må snakke med alle fordi folk er ulikt plassert når det gjelder hvilken fase de er, og hvordan de jobber. Vi har noen gründere som bruker virkemiddelapparatet veldig mye, og så har vi noen som nesten ikke bruker det i det hele tatt. Vi må snakke med begge grupper. Nå har jo også gründere begynt å organisere seg, basert på det som har skjedd knyttet til exit-skatten blant annet.
Hun forteller at partiet blant annet har hatt møter med ulike oppstarts-inkubatorer. Hun skiller mellom levebrød-gründere og gründerselskaper med skaleringspotensial.
– Levebrød-gründere er viktige, men som nasjon trenger vi flere nyskapende selskaper med vekstpotensial til å vokse seg store. Det må vi jobbe mye med, sier Solberg.