Klær

Her er oppstartsselskapene som skor seg på regnværet

I 2024 kom det 15 prosent mer nedbør enn normalt i Norge. Det kan se ut som dette kan ha en direkte påvirkning på omsetningen til regntøy-selskapene. 

Regntøygründerne i Norwegian Rain, BRGN, Morild og Kattnakken.
Regntøygründerne i Norwegian Rain, BRGN, Morild og Kattnakken.
Publisert

«Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær»-utsagnet kommer fra Helly Hansen. Selskapet ble grunnlagt i Moss i 1877 og er et av Norges første regntøy-selskaper. 

De siste årene har en rekke gründere kommet etter, og regntøy er ikke lenger «bare» regntøy. Det er mer spesialisert enn før. Noen lager regntøy som ikke skal se ut som regntøy, andre lager regntøy med refleks og noen lager regntøy som også er vinterklær. 

«Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær»-utsagnet kommer fra Helly Hansen. Selskapet ble grunnlagt i Moss i 1877 og er et av Norges første regntøy-selskaper. 

De siste årene har en rekke gründere kommet etter, og regntøy er ikke lenger «bare» regntøy. Det er mer spesialisert enn før. Noen lager regntøy som ikke skal se ut som regntøy, andre lager regntøy med refleks og noen lager regntøy som også er vinterklær. 

Lillafargen på kartet under viser hvor det regnet mest her i landet i 2024. Kanskje ikke helt overraskende finner vi flest regntøy-gründere i samme områder. 

Vi har snakket med fire regntøy-gründere om regnet som falt i fjor, resultatene så langt i år og hvordan de rigger seg for fremtiden. 

Her regner det mest.




Omsetter for nær 50 millioner 

Silje Vatne Ersland jobbet som designer i Oslo i 2013 da arbeidsmarkedet innenfor feltet begynte å bli trått. 

– Søren heller, da starter jeg mitt eget, tenkte den erfarne klesdesigneren. 

Her var det altså nøden som fikk henne til å spinne. Hun startet selskapet Kattnakken, som er oppkalt etter det nest høyeste fjellet på Stord. 

Skulle bli levebrød-gründer

Planen var egentlig å være levebrød-gründer og så kanskje ansette et par etter hvert. 

– Og så bare ballet det på seg, sier Ersland. 

Silje Vatne Ersland, gründer i Kattnakken.
Gründer Silje Vatne Ersland med regndressene som selskapet er mest kjent for.

I 2016 flyttet hun selskapet hjem til Vestlandet. Nå har selskapet på Stord 11 heltidsansatte og i fjor omsatte selskapet regntøy for nær 47 millioner kroner. Det var en økning på 7 millioner fra 2023. Driftsresultatet økte fra 2,7 millioner til 9 millioner i 2024. 

– Vi har jobbet forsiktig hele veien, og bygget stein på stein. Vi har slanket varelagrene og ikke overprodusert. Da får man gode tall, sier Ersland. 

Produktene selges fra nettbutikk, er ute i 140 butikker i Norge, og et par ganger i året sender hun varer til en butikk i Canada. Selskapet har også en fysisk butikk på Stord som er åpen 16 timer i uken. 80 prosent av regntøyet er til barn og resten til voksne. Selskapet er mest kjent for sine fargerike regndresser til barn i barnehagealder. 

Ersland har ingen eksterne investorer og eier hele selskapet alene. 

Silje Vatne Ersland
Gründer Silje Vatne Ersland iført en av selskapets regnponchoer.

– Jeg har fått støtte fra Innovasjon Norge til et dataprosjekt en gang, men etter det har jeg aldri hatt tid til å søke om støtte. Det har vært for travelt, sier Ersland. 

Leier roboter fra Autostore 

Siste nytt i selskapet er innføring av robotlageret Pio. Det er et produkt levert av Autostore, som holder til en time sør for Stord.  

– Det har vært noen ganske heftige måneder nå med innføring av robotsystemet. Vi leier robotene av Autostore. Vi sparer masse tid pakking når vi har robotene, sier Ersland. 

– Hva blir viktig fremover? 

– Vi må hele tiden prøve å balansere rett mengde varer. Vi har produksjonstid på opp mot ett år. Det vanskeligste er å forutse hva vi trenger, sier Ersland. 

Hun forteller at de selger like mye regntøy året rundt. 

– Vi har like stor pågang sommer som høst og vinter. Det er ikke alltid sol og varme i dette landet, og folk liker å kle seg behagelig. 

Ville lage pent regntøy

Tre timer nord for Stord holder gründerne Ros-Mari Tobiassen Gaundal og Karine Trellevik Lunde til. 

En tur til Fløyen ble omtrent som et stiftelsesmøte for selskapet BRGN. Gaundal spurte sin kollega og designer Karine Trellevik Lunde om hun ikke hadde lyst til å starte noe selv. På den tiden var de kolleger i interiørkjeden Tilbords. Selv har Ros-Mari bakgrunn innen økonomi og logistikk. 

– Jeg gikk alltid i goretex, både på fotballkamp og fest - og på denne turen. Jeg ønsket noe annet enn gummiregntøy og jeg ønsket ikke å bruke en månedslønn på det. Vi fant ut at ideen til et selskap gjerne lå der, sier Gaundal. 

Karine Trellevik Lunde i butikken i Bergen.

Selskapet startet opp i 2015 og de første jakkene var klare året etter. Nå selger selskapet via nettbutikk, 80 eksterne butikker i Norge, 50 eksterne butikker i utlandet, og gjennom egne butikker i Bergen og Stavanger og i Oslo. 

Kombinerer øl og regntøy 

Siden 2020 har selskapet kombinert bistro med regnjakke-butikk på jernbanestasjonen i Bergen. 

– Da pandemien kom, tenkte vi «shit pommes frites». Vi satt med så mye varer og ble nødt til å permittere. Vi måtte gjøre noe. Vi startet en fysisk butikk i Bergen og kombinerte det med matservering og alkoholservering, som gjorde at vi kunne hente våre permitterte ansatte tilbake på jobb, sier Lunde.

Ros-Mari Tobiassen Gaundal (til venstre) og Karine Trellevik Lunde åpnet kombinert butikk og bistro under koronapandemien.

I Bergen kommer mange turister innom. 

– De får seg noe å spise og samtidig kan de kjøpe en regnjakke. Mange er gjerne ikke forberedt på været på Vestlandet, sier Lunde. 

Krisegrepet fungerte så bra, at de har bare fortsatt med det i Bergen og nå gjør det samme i Oslo. Der samarbeider de med Maschmanns Matmarked. 

– Butikken på Skøyen i Oslo åpnet i august. Denne uken får vi skjenkebevilling der også, det har ikke vært lov i butikk i Oslo før nå, sier Lunde. 

– Hadde vært jævlig gøy 

De to gründerne eier fortsatt femti prosent hver av selskapet. Fra 2023 til 2024 økte omsetningen fra 37 millioner til 41,7 millioner kroner. Driftsresultatet økte fra minus 188.000 til 1,9 millioner i pluss. 

Selskapet selger til Storbritannia, Irland, Sverige, Danmark, Benelux-landene og landet i fjor en avtale med stor kjede i Tyskland, Breuninger. Nå vurderer de å hente ekstern kapital for første gang, for å kunne skape en sterkere vekst. 

– Per nå har vi ikke mulighet til å gå inn i flere nye markeder samtidig, fordi vi har ikke kapasitet til det, sier Gaundal. 

– Det hadde vært jævlig gøy å fått inn kapital til å ta stegene ut i Europa, sier Lunde. 

Frakker til Japan 

I samme by som BRGN holder også Norwegian Rain til. 

Regnfrakkene deres har nådd hele verden, med det japanske markedet som et av de største. 

Norwegian Rain
Alexander Torgnes Helle (til venstre) og Michael T. Nartey utenfor Power Station of Art Museum Shanghai der de tester ut sitt nye butikk-konsept.

Selskapet ble gründet av Alexander Torgnes Helle og skredder og designer T-Michael, Michael T. Nartey, i 2007. I 2010 lanserte de internasjonalt, og ble blant annet omtalt av Vogue Italia som et av syv internasjonale talenter. Selskapet vant også en rekke priser internasjonalt. 

Produktene deres har vært til salgs i 120 butikker i 18 land, men i 2024 bestemte de seg for å endre forretningsmodell. De gikk bort fra forhåndssalg til eksterne butikker, men har gått over til at kundene bestiller varer som allerede finnes på lager eller det lages på bestilling. 

– Går på anabole steroider 

– Vi ønsker å drive mest mulig bærekraftig. I dag går 27 prosent av verdens tekstilproduksjon rett på dyngen, fordi det ikke blir solgt. Dagens forretningsmodell går på anabole steroider, sier Helle. 

Kundene til Norwegian Rain kan prøve de ulike modellene i butikkene til selskapet og hos samarbeidspartnere, deretter kan de sjekke om jakken de ønsker er inne på et av lagrene til selskapet og bestille derfra. 

– Hvis vi ikke har modellen i den fargen og størrelsen de ønsker, kan vi lage den. Det tar seks uker. Det gjør at vi ikke blir sittende igjen med overskuddsvarer, sier Helle. 

Så til elbil-industrien

Han mener dagens forretningsmodell i klesindustrien og bransjer er utdatert, og henter inspirasjon fra elbil-bransjen. 

– Der har man klart å endre forretningsmodellen. Folk betaler for en bil de først får om et halvt år. Vi ser på varianter av dette som eneste løsning for klesindustrien også fremover, sier Helle. 

Etter at selskapet sa nei til salg i 120 butikker, har de økt omsetningen med 40 prosent og økt netthandelen med 80 prosent. I 2024 endte omsetningen på 20 millioner kroner. Driftsresultatet fra 2024 er ikke klart, da årsregnskapet ikke er klart per nå.

– Økningen i omsetning er ekstremt motiverende. Skal man få til endring, må man ta risiko - ellers blir det bare et konsept. Vi ser at vi nå at vår nye forretningsmodell fungerer, og skal tilrettelegge for å gi kraftig gass, sier Helle. 

I regnet og i mørket 

På Sørlandet regner det ikke like mye, men også der er det regntøy-gründere. De er inspirert av å bo nær sjøen. 

Gustafsson og Siri Urdal startet Morild etter at de møttes på et studie i 2011. Urdal er fortsatt eier og i styret i selskapet, men jobber ikke i selskapet. Hun er daglig leder i Etablerersenteret i Agder. 

Målet til gründerne var å lage klær med integrert refleks, som også var fine i dagslys. 

– Vi som bor på Sørlandet vet veldig godt hva morild er. Hvis du rører hånden i vannet eller kjører båt i vannet, så lyser det opp, sier Lisa Østvedt Gustafsson, gründer og daglig leder i Morild. 

Morild lager både paraplyer og regntøy med refleks.

Hun snakker om algene morild som selskapet er oppkalt etter. 

Nå selger selskapet en rekke ulike plagg med refleks, deriblant regntøy til voksne. Selskapet hadde i 2024 en omsetning på 19,8 millioner kroner, men regnskapet er ikke klart ennå, så det er ikke klart hva driftsresultatet vil ende på. Regnskapet for 2023 var på 16 millioner kroner og da var driftsresultatet minus tre millioner kroner. 

Selskapet selger via nettbutikk og nisjebutikker i hele landet. 

– Vi ønsker at når folk tenker refleks, så tenker man Morild først. Vi har mange planer og vår neste milepæl, er å jobbe oss jevnt og trutt oppover. Vi ønsker å videreutvikle produktsegmentet vårt ytterligere og lage flere spennende produkter som inneholder refleks, og bli ledende innen vår nisje i Norge og utlandet, sier Gustafsson.