offentlig støtte

Her er startupene som får millionstøtte til fremragende forskning og utvikling

Forskningsrådet har delt ut julegaver til de «glupeste» startupene.

Ulrikke Lien
Ulrikke Lien i Sensorita får støtte til å forske mer på sensorer.

Forskningsrådet formidler rundt 18,5 milliarder kroner i form av egne midler, Skattefunn og EU-ordninger, og denne uken ble det klart at flere startups blir mottakere av betydelige summer.  

Fra ordningen for forskningsbaserte innovasjonsprosjekter i hele landet, ble det tildelt 494 millioner til 39 prosjekter innen blant annet kunstig intelligens, bærekraftig omstilling og effektivisering. Det var 194 søkere på ordningen.

listen, som har bedrifter i mange forskjellige faser, finner vi disse «gamle kjenningene»:

Sensorita - 16 millioner til digital tvilling

Søppelsensoren til Sensorita som har fått 16 millioner til programmet: «Remote Waste Characterization and Quality Control». 

Gründer Ulrikke Lien skriver på Linkedin at de skal samarbeide med Ragn-Sells AS og Veidekke som viktige industripartnere, for å utvikle en digital tvilling av avfallsbeholdere.

Sammen med forskningsinstitusjonene Norsk Regnesentral og NORSUS skal Sensorita lage en modell for å måle kvaliteten på innhold i avfallsbeholdere.

Lien peker på at det å kjenne innholdet og kvaliteten på materialene i beholderne gjør det mulig å planlegge og optimalisere resirkuleringsprosesser på en måte som foreløpig ikke er mulig.

Hun peker på at industrien kan skifte fra en reaktiv til en proaktiv tilnærming, ved å bruke avfallsbeholderne som en desentralisert materiallagring. 

– Å få denne anerkjennelsen fra Forskningsrådet betyr mye for oss, ikke bare er det avgjørende for prosjektgjennomføring, men også en sterk bekreftelse på at vi tar opp en betydelig og viktig sak, sier hun.

Boost.ai - 15 millioner til kunstig intelligent samtalepartner

Chatbot-selskapet Boost.ai ble tildelt 15 millioner kroner til prosjektet «Enabling Flexible Conversational AI by Integrating Large Language Models», 

I sosiale medier melder selskapet at tilskuddet blir gitt for et langsiktig samarbeid med partnere ved Sintef. 

Fauna Eco - 16 millioner til å få folk til å ta grønnere valg

Appen som gir bonus for grønne valg, Fauna Eco, får støtte til prosjektet «Triggering green decision-making».

Sonair - 16 millioner til sensor for roboter

Sonair utvikler løsninger for å gjøre dingser mer koblet til omgivelsene sine. Nå. får de støtte til prosjektet «SoundVision - An ultrasonic 3D distance sensor for autonomous robots».

Drifti - 9,7 millioner til mer produktive håndtverkere

Drifti utvikler programvare for håndtverkere. Nå støttes prosjektet «Neste generasjons digitale verktøy for håndverkere for økt produktivitet og bærekraftig materialvalg» med 9,7 millioner. 

Fieldmade - 12,7 millioner til 3D-printing

Fieldmade står bak en flyttbar container som gjør det mulig å 3D-printe deler i plast, kompositt og metall ute på byggeplassen. Selskapet har blant annet Oda-gründer Karl Munthe-Kaas på eiersiden. Nå støttes prosjektet «Robust additive manufacturing of polymer composites for optimal part production» med 12,7 millioner kroner. 

Selvstyrende lager og historiefortelling med AI

Ellers kan det nevnes at mange av prosjektene er innen life science. Logistikk-utfordreren Element Logic fikk 15,5 millioner til å utvikle selvstyrende lagre, mens Brav som eier sportslige merkevarer som Swix og Ulvang fikk 15 millioner til utvikling av prosjektet «FramSki - The future of high-performance responsible skiing». Streamning-selskapet Forzasys fikk 3,23 millioner til «AI-Storyteller: Intelligent Content Curation for Sports».

Skyfri - 11 millioner til automatisk vedlikehold av solcelleanlegg

Det ble også tildelt 216 millioner til forskning på fornybar energi. Disse midlene på fordelt på 25 prosjekter innen fornybar energiproduksjon, energibruk og kraftsystemet.

Murshid Alis Skyfri Technologies ble tildelt  11 millioner kroner til et prosjekt som skal utvikle automatisere drift- og vedlikeholdsystemer for mindre socelleanlegg (1-10 MW). 

Siden drift og vedlikehold av mindre solcelleanlegg overlates ofte til byggeiere uten spesifikk kompetanse på området, er målet med den nye teknologien å få ned levetidskostnadene for denne typen anlegg.

Cealtech - 6 millioner til batteriteknologi

Cealtech har blant annet vindkraft-milliardæren Lars Helge Helvig i Valinor og Beyonder-sjef Svein Kvernstuen på eiersiden. «Silicon-Graphene Nanoengineered Anode for Li-ion batteries 2» støttes med seks millioner kroner.

Flere Nysnø-selskaper støttes

Flere av selskapene i porteføljen til Nysnø mottar også støtte fra denne ordningen. Batterifabrikken Morrow Batteries får åtte millioner til «Novel Oxidation-Resistant Stable Electrolytes for High Voltage», mens Cenate, som utvikler nanopartikler av silisium for den globale litium-ion industrien, får 18 millioner til et prosjekt om avansert Silisium-Anode-Produkt med Resirkulering.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.