Gründere 

Her er trikset som kan gi gründere dyre IT-tjenester nesten gratis 

Denne norske IT-giganten vil hjelpe gründere nærmest kostnadsfritt. De mener ordningen er vinn-vinn, men at den er lite kjent for gründere til nå.

Maja Mujic Elgsaas og Eirik Monclair Westrheim i Crayon i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg kjente ikke til at dette var en mulighet for gründere da jeg jobbet i VIS - Vestlandets innovasjonsselskap. Derfor ønsker vi å nå bredere ut med hvordan Crayon som et etablert it-selskap kan bistå tidligfaseselskaper, sier Maja Mujic Elgsaas, innovasjonsleder i IT-selskapet Crayon i Bergen.

Hun har jobbet ti år med gründere i VIS, men meldte i sommer overgang til Crayon. Der er hun en av 12 i et nasjonalt team som jobber inn mot blant annet gründere. 

It-selskapet har nettopp åpnet avdeling i Bergen. Blant kundene i Bergen er blant andre Helse Bergen og Bergen kommune. Nå ønsker Crayon også å synliggjøre hva de kan gjøre for gründere og tidligfaseselskaper når det gjelder it-infrastruktur i skaleringsfasen.  

Selskapet er partner med blant annet Microsoft, Amazon Web Services og Google, og kan i samarbeid med gründere søke om midler fra disse. 

– Det er viktig for gründere å kunne få konsentrere seg om kjernevirksomheten, så kan vi bistå med det vi er best på, sier Elgsaas.

Hun nevner it-sikkerhet, personvern, lagring og skytjenester som eksempler.

Økonomisk bistand 

– Tidligfaseselskap kan samarbeide med oss for å få hjelp til å bygge den riktige infrastrukturen som er skalerbar både med tanke på økonomi og teknologi. Det er et hav av muligheter der ute for å få økonomisk bistand om man bare vet hvordan man skal gå frem, det er her vi også kan hjelpe til, sier Eirik Monclair Westrheim, leder for kontoret i Bergen. 

Han forteller at oppstartselskaper kan samarbeide nærmest kostnadsfritt med selskapet, fordi Crayon fremskaffer støtte fra teknologileverandørene for å gjennomføre utviklingsprosjekter.

De tror mange startups blir overrasket over kostnader og tidsbruk knyttet til utvikling av og drift av teknologi. 

– I mange selskaper i dag er det en utvikleravdeling som sitter et sted og lager løsningene, og de som har kostnadskontrollen sitter et helt annet sted, og så har de som skal kontrollere ingen kostnadskontroll. Det er her vi kan hjelpe til, sier Westrheim. 

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi vet vi tilfører en merverdi til tidligfaseselskaper på den kommersielle siden mot de store skyselskapene, og vi besitter spisskompetanse på mange ulike områder innen flere disipliner som programvarehusene kan benytte seg av ved behov. På den måten hjelper vi gründere å oppnå en kommersiell suksess. 

 – Vil du si at dere gjør det på dugnad?

-Nei, det vil jeg ikke si. Vi, som de selskapene vi jobber med, er avhengig av inntekter. Vi har riktignok et lavterskeltilbud mot disse selskapene slik at vi kan vokse med dem. Samtidig hjelper vi flere med å fremskaffe funding fra de store skyselskapene som muliggjør en fremtidig vekst. Vi hjelper også med å få tilgang på teknologi som det ellers ville vært vanskelig å få testet selv. Alle de store har ulike programmer som man kan ta del i, om man bare vet hvordan, sier Westrheim.

Selskapet har en strategi om å komme nærmere gründere, men Westrheim understreker at det ikke er aktuelt for selskapet å gå inn på eiersiden i gründerselskaper.

Lavere pris og nettverk 

IKT Norge forteller at lavere priser til gründere er noe de aller fleste større it-bedrifter tilbyr. 

– De aller fleste av våre norske og internasjonale medlemmer over en viss størrelse har programmer for oppstartsvirksomheter, sier Fredrik Syversen, direktør for strategi - og forretningsutvikling i IKT Norge.

Syversen forteller at det som oftest dreier dette seg om løsninger som andre betaler for, men som startups ofte får gratis eller til en lavere pris. I tillegg har flere dedikerte ansatte som har til oppgave å integrere oppstartselskap i eget arbeid og egne løsninger. 

IKT Norge beskriver seg som «en uavhengig medlemsorganisasjon for det digitale næringslivet». Organisasjonen har rundt 300 medlemmer. 

For medlemsorganisasjonen er det også et annet tilbud til gründere han ønsker å trekke frem. 

– For IKT Norges del er det viktigst at vi får med våre oppstartselskap inn i nettverk med de store bedriftene. Det er den raskeste veien til suksess, sier Syversen. 

Innovasjon i etablerte bedrifter 

Å jobbe med gründere er bare en liten del av hva Crayon gjør. Teamet som jobber direkte mot gründere består av 12 personer, mens det jobber rundt 700 i Crayon i Norge og 4000 globalt. 

I tillegg til økt fokus på gründere, forteller Elgsaas at innovasjon i etablerte bedrifter er også noe de ønsker å jobbe mer mot nå når de er på plass i Bergen.

– Hvis du har en større bedrift, for eksempel en bank, som har en idé de ønsker å utvikle utenfor sin etablerte struktur, kan vi hjelpe til. Innovasjonsprosjekter krever gjerne en litt annen fart og prosess enn hva som er vanlig i de store etablerte bedriftene, sier Elgsaas.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.