offentlig innovasjon
Her vil det offentlige bruke penger på å utvikle noe som en startup allerede tilbyr: – Nesten en parodi
I helseforetaket Helse-Midt Norge skjer nå det stikk motsatte av hva regjeringen ønsker.
St. Olavs hospital har fått innovasjonspenger fra Helse Midt-Norge til å utvikle automatisering av turnusplanlegging. Samtidig har en avdeling ved sykehuset tatt i bruk et ferdig startup-utviklet verktøy for dette.
Høyre-politiker Nikolai Astrup og gründerprofil Thor Richard Isaksen i 6AM reagerer på det som skjer.
– Det at St. Olavs hospital utvikler en egen løsning, når en avdeling ved sykehuset allerede har tatt i bruk en tilsvarende løsning utviklet av andre, gjør saken paradoksal. Det er nesten en parodi, sier Astrup.
Den ferdige løsningen som er i bruk ved St. Olavs hospital er utviklet av oppstartsselskapet Dynamon. Tall fra Innovasjon Norge viser at Dynamon har fått ti millioner kroner i offentlig støtte.
– Hvorfor skal det offentlige støtte oppstartsbedrifter hvis de selv ikke har til hensikt å bruke produktene deres, spør Isaksen.
I den ferske gründermeldingen står det at «regjeringen vil sikre bedre koblinger mellom oppstartsbedriftter og behov og utfordringer i offentlig sektor», mens Digitaliseringsstrategien fremhever viktigheten av å bruke eksisterende digitale løsninger for å unngå unødvendig utvikling fra bunnen av.
I helseforetaket Helse Midt-Norge skjer nå det stikk motsatte av hva regjeringen ønsker.
Prosjektet for automatisering av turnusplanlegging er et av mange innovasjonsprosjekter, viser en gjennomgang av innovasjonsmidlene for 2023.
Foreløpig fått 750.000 kroner
Thomas Reiten Bovim er prosjektleder for turnus-prosjektet ved St. Olavs hospital. Han er sønnen til Gunnar Bovim, nåværende styreleder i Forskningsrådet og tidligere blant annet direktør i Helse Midt-Norge, rektor ved NTNU og styreleder i Innovasjon Norge.
Prosjektet til Bovim junior har så langt fått 750.000 kroner i støtte fra helseforetaket. Hvis de skal utvikle en tilsvarende løsning som Dynamon, vil de trolig trenge ganske mye mer.
– Det er nedslående at offentlige foretak bruker ressurser på å utvikle egne løsninger når de kan ta i bruke gode løsninger som allerede finnes i markedet, sier Astrup, tidligere digitaliseringsminister og kommunal- og moderniseringsminister og nå medlem i næringskomiteen på Stortinget.
Han mener hovedregelen bør være at offentlig sektor etterspør løsninger i markedet som kan dekke deres behov.
– Dersom det mot formodning ikke finnes noen slike løsninger, eller det foreligger særlig tungtveiende grunner til å utvikle en egen løsning, så kan egenutvikling være svaret. I dette tilfellet er det åpenbart løsninger tilgjengelig i markedet, sier Astrup.
Isaksen forteller til Shifter han ikke er overrasket over det som skjer.
– Høyrehånden vet ikke hva venstrehånden gjør.
Isaksen har vært tett på oppstartsselskaper i 10-12 år, leder akseleratorprogrammet 6AM og har initiert fondet Gnist Capital - som investerer i trønderske teknologiselskaper.
– Verktøykassen som det offentlige bruker internt på innovasjon virker utdatert og gammel. Dette er gjerne et eksempel på hvordan man kanskje ville tenkt for lenge siden, sier Isaksen.
– Helt siden jeg kom inn i gründerbransjen er det blitt snakket om at offentlige innkjøp skal være en driver for innovasjon. Norge har aldri fått det til. Det er bare et luftslott, og det gjelder ikke bare innen helse, sier Isaksen.
– Høy nytteverdi og innovasjonsgrad
Shifter har spurt Helse Midt-Norge hvorfor de velger å støtte utvikling av egen løsning ved deres sykehus i Trondheim - når det allerede finnes eksisterende teknologi. Assisterende fagdirektør Audun Eskeland Rimehaug svarer per epost:
– Helse-Midt Norge RHF deler ut regionale innovasjonsmidler. Vurderingskomiteen vurderte at dette prosjektet hadde høy nytteverdi og innovasjonsgrad og prosjektet ble tildelt innovasjonsmidler i 2023. Forsknings- og innovasjonsprosjekt oppstår ikke i et vakuum. Ideer, erfaringer og resultat bygger på hverandre. Helse Midt-Norge RHF deler blant annet ut innovasjonsmidler der en av kategoriene går på overføring av innovasjon. Her kan man søke om midler for å adoptere innovasjoner (og gjøre lokale tilpasninger) fra andre helseforetak i regionen, nasjonalt eller internasjonalt. Helse Midt-Norge har et regionalt innovasjonsnettverk som deler prosjekter og erfaringer på tvers.
Shifter har kontaktet kommunikasjonsavdelingen ved St. Olavs hospital og prosjektleder for prosjektet ved St. Olavs hospital , Thomas Reiten Bovim - men foreløpig ikke fått svar.
Vi har også prøvd å få en kommentar fra helseminister Jan Christian Vestre, men får til svar at dette er noe helseforetaket må svare for selv.