space

Hoppet av russisk astronaut-program da krigen brøt ut. Nå vil han ta sitt eget team ut i rommet 

Nima Shahinian har satt sammen et team med astronaut-kandidater som muligens kan sitte med nøkkelen for å sende mennesker til mars.  

Publisert

Norske Nima Shahinian lå an til å bli første nordmann i rommet da han i 2022 mottok diplomet for fullført basic-astronaut-trening i Moskva.

Men da Russland samme året startet en fullskala invasjonen av Ukraina, bestemte han seg raskt for å hoppe av det russiske rom-programmet og reiste hjem til Norge. 

– Det var et par tre dager etter at jeg fikk diplomet mitt og jeg sto klar for å fly ut i verdensrommet at krigen brøt ut. Da måtte jeg bryte med russerne, for man samarbeider ikke med en sånn type nasjon, forklarer han. 

Shahinian sto dermed ovenfor et valg: Skulle han gjøre noe helt annet eller skulle han fortsette å jobbe med lidenskapen? 

Valget falt på det siste, som førte til fødselen av det norske spacetech-selskapet Nåva Space. 

Norske Spacex?

Shahinian beskriver Nåva Space som et kommersielt «space agency» (romfartsorganisasjon eller romfartsbyrå), litt som Nasa, som jobber med all mulig slags utvikling for å muliggjøre romfart. 

Nåva Space jobber blant annet med å trene astronauter, løse en medisinsk problemstilling som forhindrer langvarig opphold i verdensrommet, samt utvikling av techy romdrakter og et Nasa-program som involverer ungdom i produksjonen av diverse romutstyr. 

– Er dere på en måte den norske versjonen av Spacex?

– Norske mini mini Spacex kanskje, men jeg er veldig ydmyk når det kommer til å sammenligne meg med Spacex, svarer Nåva Space-medgründeren, som for øvrig har på seg en caps med logoen til Elon Musks romfarts-selskap. 

Rapporterer til Musk

Shahinian er imidlertid ikke bare stor fan av Spacex sitt arbeid. Nåva Space har nemlig satt sammen et eget team de vil sende ut i verdensrommet ved hjelp av det amerikanske rombyråets raketter. 

Nima og SpasceX Crew Dragon pilot, og lege I Nåva Niels Mykleby I Niels sitt akrofly etter trening

– Vi jobber med folk som rapporterer direkte til Elon Musk. Vi har ikke møtt han personlig ennå, men vi er ganske dypt inn i Spacex-systemet. 

– Spacex er definitivt en viktig parter for oss. Så vi forhandler nå med Spacex, og målsettingen er å fly fire norske astronauter med det norske flagget.  

Det er planlagt at reisen skal skje høsten 2025 eller 2026, og teamet vil bli ledet av Shahinian selv – som dermed endelig får reisen han trente hardt for å gjennomføre. 

Først ut i verden

Det blir i så fall andre gang en nordmann er på romtur, etter at norsk-svenske Markus Wandt ble første nordmann i verdensrommet i januar i år. 

Nåva Space har likevel muligheten til å være først ut med å løse en medisinsk gåte, som vil kunne være revolusjonerende for romfarts-bransjen internasjonalt: 

Nåva para-astronautkandidater Mission Specialist og lege lena Schrøder (høyre) og Hennes reserve Christine Utne (venstre). Begge iført Sokol Romdrakt for innsiktsarbeid og testing.

Planen er nemlig å gjennomføre et kirurgisk inngrep som de håper vil løse et medisinsk fenomen og mysterium kalt «sans» (Spaceflight Associated Neuro-ocular Syndrome). 

– Det er det største røde medisinske flagget mot å være i verdensrommet i mer enn et år av gangen. Det er en trykk-endring i hodet som gjør at deler av hjernen begynner å endre seg. Endringen går hovedsaklig ut over synet, forklarer Shahinian. 

Trykkendringen det er snakk om kan måles hos astronautene, men fordi det ikke kan måles fra innsiden av kroppen, vet man ikke nøyaktig hvor stort trykket er, forklarer han videre. 

Resten av austronaut-kandidatene i Nåva-teamet består derfor blant annet av personer med kirurgisk og medisinsk ekspertise – Terje Sæhle (nevrokirurg), Lena Schrøder, Niels Mykleby, Christine Utne og Trond Hammer. 

– Å gjennomføre inngrepet og den norske sans-forskningen, kan være nøkkelen for å sende folk til mars, i følge Shahinian. 

– Er det kun dere som jobber med dette?

– Det er veldig mange som jobber med det, men det er ingen som har hatt den unike sammensetningen av kirurgisk kompetanse til å kunne gjøre det ennå. Nasa beskrev fenomenet helt tilbake i 2011, men siden da har ingen klart å gjøre den nøyaktige målingen fordi man ikke har hatt den riktige ekspertisen av leger som kan utføre den typen inngrep i verdensrommet, svarer han.

Fra venstre Terje Sæhle, Niels Mykleby og Nima på hovedkontoret til SpaceX I Hawthorne california April 2023

I nordmenns DNA

Afganistan-veteranen tror også Norge som nasjon spiller en viktig rolle i det såkalte «space-racet» i tiden fremover. 

– Nåva Space er bare en av veldig mange aktører, og Norge har en ganske fantastisk rombransje, sier han. 

Shahinian tror det ligger i selve DNAet til nordmenn å gjennomføre ekstreme ekspidisjoner: 

– Norske seilere ble i sin tid kalt for «The Norwegian Steam», fordi de var så hardtarbeidende, værbitte og tøffe, sier han. 

– Resultatet har også vært teknologiutvikling. Vi er ekstremt gode på å operere på de områdene der ingen andre får det til, og da tenker jeg Norge har en naturlig rolle i videreutviklingen. 

En viktig rolle

Kremena Tosheva i Snö Ventures deler Shahinians begeistring for norsk romfarts-bransje og tech-selskaper. 

– Jeg har jo vokst opp med pop-kulturens måte å tegne det store rommet som vi skal utforske på. For meg er det en av sektorene som har pushet innovasjon og utvikling mest gjennom mange år.

Hun tror også norske tech-selskaper spiller en viktig rolle i det internasjonale «space-racet» i årene som kommer:

Kremena Tosheva i Snö.

– Norske tech-selskaper er fantastiske i det å utvikle nyskapende teknologi, og Norge har vært en komponent-nasjon siden 60-tallet. 

– Vi har sterke fagmiljøer som produserer unike ting, samt innovasjonskraften og viljen til å gjennomføre. Talentbasen her er helt i toppsjiktet I tillegg har vi sterke industrielle aktører. Så alle bitene er på plass for at det skal bli en industri-bølge innenfor space-sektoren, sier Tosheva. 

– Kan det bli aktuelt for Snö å investere i slike selskaper?

– Vi følger veldig nøye med og er spesielt interessert i de selskapene som kan gjøre noe med all den dataen som kommer ned fra rommet. Å bruke data fra space for å gi bedre innsikt til bedrifter og sluttbrukere vil kunne bidra til å øke produktivitet på tvers av nesten alle sektorer, som gir rom for mange spennende forretningsmuligheter.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.