Høyres programkomité vil gi rett til permisjon for å gründe eget selskap
For få tør å forlate trygge jobber for å satse på egen idé, mener Høyre-politikere. I det siste utkastet til partiprogram, foreslås det å gi fast ansatte rett til seks måneders permisjon for å oppfylle gründerdrømmen.
På samme måte som at alle har rett til foreldrepermisjon, vil Høyres programkomité gi alle fast ansatte rett til å prøve seg som gründer i seks måneder, uten å måtte si fra seg den trygge jobben.
Forslaget til komiteen, som ledes av Linda Hofstad Helleland og Henrik Asheim, er inspirert av en tilsvarende svensk ordning, som har eksistert i 23 år.
– Man har snakket om dette i mange runder. Vi vet at vi ikke kan fortsette å leve utelukkende av oljen. Vi har vært for ensrettet, og vi trenger flere bein å stå på, sier Turid Kristensen, som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget for Høyre.
Hun har, sammen med partikollega Aleksander Stokkebø i Finanskomiteen, lenge jobbet for saken internt i partiet.
Duoen ble likevel overrasket da de nylig fikk vite at programkomiteen omfavnet saken.
– Dette handler om grunnleggende ting i menneskers liv. Trygghet. Mange har familie og lån de må betjene. Da er det ikke like lett å si opp jobben for å satse på en ny idé. Vi har fått tilbakemeldinger på at denne usikkerheten er en barriere for å satse. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Stokkebø.
Ett av flere tiltak
De to politikerne understreker at ordningen først må vedtas av landsmøtet i mai, og deretter utredes nøye, for så å søke støtte i resten av det politiske landskapet. Derfor vil de ikke si mye om detaljene ennå. De mener imidlertid at det er realistisk å få saken inn i en ny eventuell ny regjeringsplattform neste år, gitt at valget vipper i borgerlig retning.
Den svenske ordningen inspirasjonen kommer fra, gir rett til seks måneders ulønnet permisjon for å utforske egne ideer - med noen avgrensninger, eksempelvis at det ikke er lov å etablere konkurrerende virksomhet til arbeidsgiver.
– Vi må få opp volumet og få flere til å starte opp. Da øker også sjansen for at de beste ideene kommer på banen.
For å få de de beste på banen, trenger vi volum i antall som starter, sier Stokkebø.
Duoen er tydelig på at dette er ett av flere politiske grep som må til for å støtte norske gründerbedrifter. Sammen har de nå dannet en parti-intern gründergruppe. Fremover vil de blant annet jobbe med nye endringer i opsjonsbeskatningen, og mener også at formuesskatten trenger en overhaling.
Tommel opp fra Kolonial-Karl
Kolonial-gründer Karl Munthe-Kaas mener forslaget er spennende. Han har selv startet flere selskaper parallelt med konsulentjobb i McKinsey, og leder nå et større vekstselskap.
– Det er viktig å tenke samfunnsøkonomisk på det. Det er positivt at folk kan utforske ideer med lavere risiko, men det kan ikke påføre bedriften man jobber i mye omstillingskostnader. Det er ofte dyrt å finne midlertidige erstattere. Det kan føre til økt gründerskap, men det vil også ha en kostand for bedriftene. Da må man som et minimum sørge for en overgangsperiode og forvarsel, mener han.
Samtidig mener han at også flere feilslåtte forsøk på gründerskap vil føre med seg noe godt.
– Hvis folk brenner for å prøve ut noe, er det bra at de får prøvd. Så er det flott hvis det går kjempebra, og hvis ikke, får man en nyttig erfaring som bedriften kan ha glede av.
En annen effekt, tror han, kan bli mer flyt av arbeidskraft mellom oppstartsbedrifter og etablert næringsliv.
– Før gikk talenter til store selskaper og ble sittende. Men det har vært en reise, som samfunn, hvor gründerskap har blitt mer akseptert, mener han.
Disiplinerende
Førsteamanuensis ved Institutt for strategi og entreprenørskap ved BI, Espen Andersen, foreslo tilbake i 2018 en lignende løsning, i et innlegg i DN. Han synes det er gledelig at dette nå tas opp politisk.
– Å gjøre det gratis, er en begynnelse. Hvis du ikke klarer å skaffe deg finansiering på et halvt år, så spørs det om ideen er god nok. Det er ikke vanskelig å skaffe seg penger til den biten, det er skalering vi sliter med i Norge, mener han.
– Ser du ingen utfordringer med dette?
– Alle kan benytte seg av slike ting. Å starte firmaer, å være entreprenør, har blitt en kul greie i det siste. Da kan det tenkes at en del vil gjøre det bare for å sitte for seg selv en periode. Men det er en oppside her også. Kanskje vil noen utnytte det - ok. Det er ikke et så stort problem, mener jeg. Det vil også virke disiplinerende at det er begrenset til seks måneder, for da må du få fart på deg. I det hele tatt er det er godt forslag.