tilskudd

Hun deler ut nye 20 millioner til næringsutvikling i Akershus

Fylkeskommunen med «julegave» til 15 utvalgte bedrifter og virksomheter innen næringsutvikling og innovasjon.

Ida Lindtveit Røse er nestleder i KrF og fylkesråd i Akershus.
Publisert Sist oppdatert

– Akershus og Oslo er blant de mest innovative næringsregionene i Europa, men potensialet er fortsatt stort. Det skal vi bidra til å realisere. Her støtter vi fremadstormende virksomheter som vi er stolte over å ha i fylket vårt, sier Ida Lindtveit Røse, fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse, i en pressemelding., sier Ida Lindtveit Røse, fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse, i en pressemelding.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Tilskuddene går til samarbeidsprosjekter som fremmer omstilling og innovasjon, etablerer nye arbeidsplasser, styrker internasjonal konkurransekraft, og utløser samarbeid mellom næringsliv, kunnskapsmiljøer og offentlig sektor i Akershus.

Bærekraftsmål

Fylkeskommunen fikk inn 42 søknader med til sammen 50 millioner kroner i søknadssummer, og det er stor bredde i prosjektene som får tildelt midler. Felles for alle, er at de vil bidra til å realisere bærekraftmålene, og til å skape regional vekst gjennom nyvinninger og samarbeid mellom aktører.

– Jeg er imponert over all den spennende aktiviteten som foregår med innovativ næringsutvikling i Akershus, og ikke minst hvordan ulike aktører samarbeider om dette. Fylkesrådet er glade for å bidra til denne viktige utviklingen, gjennom vår største tilskuddsordning på næringsfeltet, sier Lindtveit Røse.

Prosjektene utløser dessuten nesten 25 millioner kroner i medfinansiering fra andre bidragsytere, i tillegg til midlene aktørene får fra fylket. Det betyr en samlet innsats på nærmere 45 millioner kroner.

Romfart og landbruksteknologi

Blant tilskuddsmottakerne er Kjeller Innovasjon i Lillestrøm, som får 2,5 millioner til å gi oppstartsbedrifter innsikt i forsvars- og romfartssektorens behov – og hvordan de kan posisjonere seg for å levere på dette. Prosjektet skal gjennomføres sammen med Forsvarets forskningsinstitutt og ESA. Aggrator Inkubator på Ås får 2,5 millioner for å utvikle et vekstprogram innen agrifoodtech og miljøteknologi, i samarbeid med AgriFood Tech Norway, Folloregionens næringsforening og BIT.

Runway Fornebu får 3 millioner for å bygge et økosystem for industriell software med Aker BP og Accenture – som skal koble vekstselskaper med løsningsforslag til industribedrifters behov. 

Asker Næringsforening får 350 000 kroner til å etablere et nettverk for innovasjon og næringsutvikling blant innvandrere, sammen med Inclusion AS, Re Gründerhus, NAV og Asker kommune.

– Fylkesrådet jobber for å sikre at næringslivet i regionen skal ha best mulige rammevilkår for nyskapning og vekst. Norge trenger bedrifter som utvikler tjenester og produkter som møter fremtidens behov, og som skaper samfunnsverdier på en bærekraftig måte. Disse tildelingene støtter opp under dette, og jeg ser frem til å følge hvert eneste av disse prosjektene, sier fylkesråden.

Det er innovasjonsselskaper, inkubatorer, gründermiljøer, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, kunnskapsleverandører, kommuner, regionråd, næringsforeninger- og organisasjoner, klynger, bedriftsnettverk og destinasjonsselskaper som kan søke om tilskudd fra denne ordningen.

Disse får støtte

Lokale energisamfunn

Søker: Solenergiklyngen

Søkt: 1 800 000 kr

Innstilt: 1 800 000 kr

Vurdering: Solenergiklyngen ønsker å etablere lokale energisamfunn knyttet til industri, næringsområder og nabolag. De skal bygge forretningsmodeller, utvide partnerskap for å inkludere teknologiene som kreves for å etablere lokale energisamfunn. Målet på sikt er å legge grunnlaget for å etablere en ny næringsklynge for lokale energisamfunn. Prosjektet er avgrenset mot omsøkt interregprosjekt som går ut på å styrke norsk-svensk samarbeid på dette området. Prosjektene skal sees i sammenheng, men det skal arbeides med ulike aktørgrupper og ulike case. Prosjektet er godt organisert, har et godt konsortium av bedrifter. Prosjektet er i tråd med ordningens formål og treffer satsingsområde klynger og nettverk. Søknaden innvilges med inntil 1 500 000 kr.

Nordic Health Connect - vekstmarked og samarbeidspartnere

Søker: Norway Health Tech

Søkt: 3 000 000 kr

Innstilt: 3 000 000 kr

Vurdering: Norway Healthtech har som mål å gi vekstbedrifter, som enda ikke har lykkes internasjonalt, bedre tilgang på helsemarkedene i Norden. De skal samarbeide med helseinnovasjonsmiljøer i Sverige, Danmark og Finland. Prosjektet er godt organisert, og skal adressere flaskehalser som bedriftene selv har identifisert og ikke klarer å løse alene. Prosjektet skal også bidra til å tiltrekke selskaper, talenter og privat kapital til Akershus. Prosjektet er i tråd med ordningens formål og treffer satsingsområde klynger og nettverk og entreprenørskap og vekstbedrifter. Søknaden innvilges med inntil 3 000 000 kr.

RunwayFBU - Industrial Software Alliance

Søker: RunwayFBU

Søkt: 3 000 000 kr

Innstilt: 3 000 000 kr

Vurdering: Runway FBU samarbeider med Akers BP og Accenture om å bygge et økosystem for industriell software på Fornebu. Målet med prosjektet er å koble vekstselskaper med løsninger/løsningsforslag til industribedrifters behov og utfordringer - med mål om økt innovasjon. Prosjektet har potensiale for å skape flere arbeidsplasser i vekstselskaper. Prosjektet fremstår som godt organisert, er i tråd med ordningens formål og satsingsområde entreprenørskap og vekstbedrifter. Søknaden innvilges med inntil 3 000 000 kr.

KRAFT - Konkurransekraft realisert i Akershus fra fremtidens teknologimiljø

Søker: Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet

Søkt: 2 150 000 kr

Innstilt: 2 150 000 kr

Vurdering: NMBU søker om et hovedprosjekt for å øke antallet kunnskapsbaserte og konkurransedyktige nyetableringer og vekstselskaper innen mat, miljø og bioteknologi. Prosjektet skal gjennomføres i samarbeid mellom NMBU, BIT innovasjonssenter, Ås kommune, Aggrator og investornettverket Tech Tour. Hovedfokus for prosjektet er å styrke kildene til nyetablering, vekstvilkår og tilgang på internasjonal risikokapital. Prosjektet er i tråd med ordningens formål og treffer satsingsområde tidligfasefinansiering. Søknaden innvilges med inntil 2 150 000 kr.

«Bedre jord, renere fjord» - et næringsutviklingsprosjekt

Søker: Aggrator Inkubator Ås

Søkt: 400 000 kr

Innstilt: 400 000 kr

Vurdering: Aggrator og NIBIO søker om et forprosjekt som skal legge grunnlag for en større satsing på ny teknologi innen områdene jordhelse, avrenning fra landbruket og sirkulære verdikjeder i matproduksjon. I forprosjektet skal de lage arenaer for bedrifter, akademia og myndigheter, etablere to FOUI-prosjekter og forplikte bedrifter og andre innovasjonsaktører til å gjennomføre et hovedprosjekt. Prosjektet fremstår som godt organisert, er i tråd med ordningens formål og treffer satsingsområde kommersialisering av forskning og entreprenørskap og vekstbedrifter. Søknaden innvilges med inntil 400 000 kr.

Forprosjekt gründerhub i Sandvika

Søker: Bærum Næringsråd

Søkt: 300 000 kr

Innstilt: 300 000 kr

Vurdering: Bærum Næringsråd søker om et forprosjekt for å se på muligheten for å etablere en gründerhub i Sandvika. Søker har samarbeidsavtaler med kommunen, Sandvika By AS, Kunnskapssenteret og Entra. Prosjektet fremstår som gjennomførbart. Søker kan ikke forvente finansiering fra Akershus fylkeskommune til et hovedprosjekt som går på etablering av en eventuell Gründerhub. Prosjektet fremstår som godt organisert, er i tråd med ordningens formål og treffer satsingsområde entreprenørskap og vekstbedrifter. Søknaden innvilges med inntil 300 000 kr.

Vekstprogram for agrifoodtech og miljøteknologi selskaper med internasjonalt potensial

Søker: Aggrator Inkubator Ås

Søkt: 2 590 000 kr

Innstilt: 2 590 000 kr

Vurdering: Aggrator søker om et hovedprosjekt i samarbeid med AgriFood Tech Norway, Folloregionens næringsforening og BIT om å utvikle et vekstprogram innen agrifoodtech- og miljøteknologi i Akershus. Programmet vil blant annet bestå av ulike kompetansemoduler, investordag, mentor, nettverksbygging og internasjonale kundebesøk. Prosjektet er i tråd med ordningens formål og treffer satsingsområdene entreprenørskap og vekstbedrifter og tidligfasefinansiering. Søknaden innvilges med inntil 2 590 000 kr.

Venture studio innen sirkulær økonomi

Søker: RE Gründerhus AS

Søkt: 800 000 kr

Innstilt: 800 000 kr

Vurdering: RE Gründerhus har som mål at bedrifter skal få tilgang på team som skal hjelpe dem med å utvikle sirkulære forretningsmodeller. De skal blant annet etablere arenaer der gründere skal møte næringslivsaktører for å utvikle løsninger på utfordringer i bransjen. RE skal samarbeide med Kjeller Innovasjon, Circular Norway, NO17, Bærum Næringsråd, Asker næringsforening og Open Innovation Lab for å gjennomføre prosjektet. Prosjektet er i tråd med ordningens formål og treffer satsingsområde entreprenørskap og vekstbedrifter. Søknaden innvilges med inntil 800 000 kr.

Forprosjekt for etablering av sjømatklynge for Romerike

Søker: Innovasjon Gardermoen

Søkt: 400 000 kr

Innstilt: 400 000 kr

Vurdering: Innovasjon Gardermoen søker om et forprosjekt om å undersøke muligheten for å etablere en sjømatklynge for Romerike. Prosjektet er innenfor formålet for ordningen og satsingsområde klynger og nettverk. Søknaden innvilges med inntil 400 000 kr.

Sirkulære forretningsmodeller i tekstilnæringen 2.0

Søker: NF&TA AS

Søkt: 1 282 500 kr

Innstilt: 1 280 000 kr

Vurdering: Klyngen for tekstilnæringen NF&TA søker om et hovedprosjekt der de skal utvikle og pilotere et opplæringstilbud for utforsking og bruk av en mer sirkulær praksis hos sine medlemsbedrifter. Lønnsomhet i de sirkulære modellene vil være et viktig element i tilbudet. Dette skal kunne skaleres til flertallet av bedriftene i næringen. Prosjektet gjennomføres med Norwegian Fashion Hub og Manufacture Oslo. Prosjektet fremstår som godt organisert. Prosjektet kan forankres i satsingsområdene næringslivets kompetansebehov og klynger og nettverk. Søknaden innvilges med inntil 1 280 000 kr.

Nettverk for innovasjon og næringsutvikling blant innvandrere

Søker: Asker Næringsforening

Søkt: 400 000 kr

Innstilt: 350 000 kr

Vurdering: Asker Næringsforening søker om forprosjektmidler til å etablere et nettverk for innvandrere med høy utdannelse. Nettverket skal tilrettelegge for oppstart av nye bedrifter og øke bevisstheten om mangfold som ressurs i eksisterende bedrifter. Prosjektet skal også utvikle et mentorprogram for arbeidssøkende og gründere. Samarbeidspartnerne i prosjektet er Inclusion AS, Re Gründerhus, NAV og Asker kommune. Prosjektet er i tråd med ordningens formål og treffer satsingsområde entreprenørskap og vekstbedrifter. Beløp er vurdert avkortet da ikke alle kostnader i budsjettet er støtteberettiget, særvilkår foreligger. Søknaden innvilges med inntil 350 000 kr.

Møteplass Akershus - Bedriftsnettverk reiseliv

Søker: Akershus Reiselivsråd

Søkt: 1 150 000 kr

Innstilt: 655 000 kr

Vurdering: Akershus Reiselivsråd søker om et hovedprosjekt for å lage et bedriftsnettverk innen gruppe-, kurs- og konferansesegmentet i reiselivet. Det er behov for mer samhandling i bransjen for å øke kapasiteten og verdiskapingen. Prosjektet er innenfor formålet med ordningen og kan forankres i satsingsområde klynger og nettverk. Særvilkår foreligger. Beløp er vurdert avkortet da ikke alle kostnader i budsjettet er støtteberettiget, særvilkår foreligger. Søknaden innvilges med inntil 655 000 kr.

Forprosjekt Innovasjonsdistrikt

Søker: Kunnskapsbyen Lillestrøm

Søkt: 400 000 kr

Innstilt: 400 0000 kr

Vurdering: Kunnskapsbyen Lillestrøm søker om et forprosjekt for å legge grunnlaget for et innovasjonsdistrikt i aksen Lørenskog-Ahus-Lillestrøm-Kjeller. Prosjektet har delmål om å etablere styringsgruppe, felles forståelse av hva innovasjonsdistrikt er, rekruttere partnere og lage strategi for et hovedprosjekt om etablering av innovasjonsdistrikt. Prosjektet har samarbeidsavtaler med 22 network Barcelona (innovasjonsdistrikt), Ahlin Novateur AS, Aspelin Ramm eiendom, fagskolen Viken og Hellerudsletta Eiendom, Lillestrøm kommune, IFE, Akershus Energi, Romerike Sparebank, Norasonde, Linstow, Lørenskog kommune, Lilu, Nordic Booster, Norsar, Rælingen kommune, UIO ITS. Søknaden innvilges med inntil 400 000 kr.

Dual-use for forsvar og romfart

Søker: Kjeller Innovasjon

Søkt: 3 000 000 kr

Innstilt: 2 500 000 kr

Vurdering: Kjeller Innovasjon skal samarbeide med Forsvarets forskningsinstitutt, ice works (FFIs senter for innovasjon) og ESA om en satsing på samfunnssikkerhet. Målet er å gi startups og vekstbedrifter kompetanse om hva forsvaret eller romfartssektoren trenger, og hvordan de kan posisjonere seg for å levere på dette. Prosjektet er avgrenset mot annen aktivitet i for eksempel ESA BIC programmet. Prosjektet er innenfor formålet for ordningen og faller innunder satsingsområde entreprenørskap og vekstbedrifter. Beløp er vurdert avkortet, særvilkår foreligger. Søknaden innvilges med inntil 2 500 000 kr.

Mission Oslofjord

Søker: Ocean Industry Forum Oslofjord

Søkt: 400 000 kr

Innstilt: 400 000 kr

Vurdering: Forprosjekt. Samarbeidsprosjekt om å kartlegge verdiskapingspotensialet i naturbaserte løsninger for å bedre miljø og vannkvalitet i Oslofjorden. Nettverket i OIFO skal brukes for å mobilisere til deltakelse. Pronofa, Syrenna, Kongsberg Maritime, NMBU, Drammen Havn og OIFO er partnere. Det skal skapes et nettverk for samarbeid mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner som kan bidra til kommersialisering av løsninger. Prosjektet er innenfor formålet med ordningen og kan forankres i satsingsområde klynger og nettverk og entreprenørskap og vekstbedrifter. Søknaden innvilges med inntil 400 000 kr.