Silicon valley
Hun er DNBs lyttepost i Silicon Valley - dette følger hun med på nå
– Drømmen er å finne teknologipartnere å gjennomføre eksperimenter med, sier Anne Karen Aanonli.
PALO ALTO. Anne Karen Aanonli er personen som skal sørge for at landets største bank vet hva som rører seg i Silicon Valley. Som en del av DNBs ambisjon om å være det mest innovative selskapet i Norge, er hun utplassert i California i to år.
Lytteposten ble opprettet tilbake i 2019 som en del av «NewTechLab»-teamet til DNB-profilen Yngvar Ugland, men etter å ha vært bemannet av økonomer, er Aanonli den første med bakgrunn fra industridesign og programmering til å reise ut og bosette seg i regionen.
Permanent løsning
– Dette startet som et eksperiment, men erfaringene vi har gjort har vært såpass gode at vi har funnet en mer permanent løsning som også treffer enda bedre på teknologisporet, sier Yngvar Ugland.
Han forteller satsningen i Silicon Valley er spesielt viktig for å utviklingen av DNB fremover.
– Du kan ikke gjøre alt med teknologi, men du kan nesten ikke gjøre noe uten lenger. Sånn er det for banken også. Selv om vi ligger langt fremme i Norden er det fortsatt et stort forbedringspotensial.
– Der forbrukerteknologi har tatt kvantesprang de siste årene, har utviklingshastigheten til B2B hengt etter. Forbrukere forventer som regel at alt skal fungere like sømløst som de andre tjenestene de bruker. Da må banknæringen også ta nye steg, sier han.
Fordel med tech-bakgrunn
Selv mener Aanonli at bakgrunnen fra tech gjør det enklere for henne å komme i prat med teknologibedrifter i området.
– Det gir meg en styrke innen innovasjonsarbeid og utforskning av teknologi, fordi grunnmuren er basert på brukerbehov, men jeg har også en god teknisk forståelse. Det gjør det lettere å prate med teknologibedrifter i dette området. Men jeg lener meg også sterkt på teamet mitt i Norge når man skal virkelig ned i grøten på teknologi, sier hun.
NewTechLab består ellers av et autonomt team av utviklere som uforsker ny teknologi gjennom eksperimentering. Aanonli har selv utviklet løsninger i testarbeidet.
– Eksempler kan være å lage spill på blokkjedeteknologi, eller å lage en løsning som bruker generativ AI til simultanoversetting. Hvis man kommer over noe som man ser kan ha stor verdi for DNB, overfører man kunnskap fra NewTechLab til andre team, gjennom at vi er med videre inn i såkalte «proof-of-concepts» der man samarbeider med andre team, som kan drifte en eventuell løsning i fremtiden, sier hun.
– Drømmen er å finne partnere som man kan gjennomføre slike eksperimenter med her også, slik at vi kan ha gjensidig nytte av hverandre.
Hun forteller at hun samarbeider med flere team i banken utover NewTechLab.
– Vi har et team som heter Innovasjon & Partnerskap, som tidligere også har hatt ansvar for denne stillingen og har spesialkompetanse med å jobbe med Startups. I tillegg har jeg jevnlige møter med New York-kontoret, som også har overordnet ansvar for hele Nord-Amerika. Til sist møter jeg med innovasjonledere i de forskjellige forretningsområdene i DNB, slik at jeg vet hvilke utfordringer de har og kan se spesielt etter løsninger som kan hjelpe dem.
Litt ensomt - men fleksibelt
Aanonli innrømmer at det til tider kan være ensomt å være den eneste av kollegaene på andre siden av kloden.
– Det er ni timer tidsforskjell og det er vanskelig å overlappe med arbeidstiden i Norge. Samtidig er det veldig fleksibelt, og etter jeg er ferdig med noen altfor tidlige møter på morgenen, kan jeg stort sett legge opp dagen som det passer meg.
Tryggere og billigere AI
– Hvilke teknologier og trender ser du på for tiden som spesielt interessante?
– Jeg tror mange begynner å bli litt lei av ordet AI eller kunstig intelligens, men det er ikke til å komme utenom hvis man snakker om trender. Det virker som mange nesten ser på det som redningen til San Francisco, som på flere måter har vært i hardt vær med byens sosiale utfordringer. Så at «Episenteret» for generativ AI er her, er flere glade for. Det er på mange måter en «Hallelujastemning», sier hun og viser til at det bare i mars var over 140 arrangementer i området som handlet om AI.
For tiden har hun dukket ned i løsninger som gjør det tryggere og billigere bruke AI.
– Det er de to største utfordringene ved teknologien. Når det kommer til «tryggere», så er det mange som adresserer området, men personlig tror jeg at det blir nødt til å reguleres, hvis ikke får selskapene selv utrolig stor definisjonsmakt på hva som er «riktig» og «galt», men ikke si til noen her at jeg sa det!
Når det kommer til billigere AI, har lytteposten fanget opp selskapet Groq.
– De har utviklet en chip de kaller «LPU» (Language Processing Unit) og en egen compiler, designet for å optimalisere effektivitet og ytelse. På en presentasjon de hadde forrige uke, hintet de om at de kunne utfordre NVIDIAS «GPU» fordi deres system er mer effektivt, altså at det går raskere og bruker mindre energi.
AI-datasenter til Norge
Ifølge Groq-gründer Jonathan Ross, som var en av innlederne under en konferanse i anledning den norske næringsdelegasjonen i San Francisco nylig, bruker en LPU ti prosent av kraftbehovet til en GPU.
Før Ross startet Groq, var han sentral i utviklingen av maskinlæringsplattformen Tensorflow i Google. Ross´ budskap til den norske tech-bransjen er at trening av AI-modeller er dyrt, men inference, altså prosessen hvor modellene trekker konklusjoner basert på nye data, er opptil 10-20 ganger dyrere målt i datakraften som er nødvendig.
Under konferansen ble det kjent at Groq har inngått et samarbeid med norske Earth Wind and Power, hvor den tidligere norske olje- og energiminsteren Ingvil Smines Tybring-Gjedde er medgründer. Planen er at de to selskapene skal samarbeide om å utvikle et eget datasenter for AI-inference i Norge.