startup

Hun har et halvt år på å bevise potensialet i plattformen som skal matche single som drømmer om barn

– Det er et resultat av min egen reise, sier Linn Landewall, gründer i Medforeldre-plattformen.

– Det finnes i dag ikke en eneste tjeneste som samler målgruppen som er på jakt etter en medforelder, sier Linn Landewall.
Publisert Sist oppdatert

Linn Landewall har i nesten ti år jobbet med e-helse, blant annet som rådgiver i Oslo kommune. Hun har også fem års erfaring som konsulent i Ernst & Young og en bachelorgrad i entreprenørskap fra BI.

Parallelt har Landewall giftet seg, og så skilt seg, ikke minst blitt noen år eldre - og som en ren konsekvens av alt dette; ruget på en forretningsidé i to, snart tre år.

– Det er et resultat av min egen reise. Helt klart, sier hun og deler ærlig:

– Etter at forholdet røyk, kjente jeg at jeg ikke var klar for å gå inn i en ny slik relasjon. Likevel har jeg kommet i den alderen hvor jeg må ta noen aktive valg hvis jeg ønsker meg barn. Det er jo som vi alle vet en tidsbegrenset mulighet, men det er det derimot ikke når det gjelder å finne seg en ny kjærlighetspartner, sier Landwall.

– Jeg begynte å vurdere mulighetene mine, og kjente fort at det ikke var riktig for meg å gå inn i et nytt parforhold nå «bare» for å få barn, legger hun til.

Landewall hadde først tenkt at det eneste alternativet hun hadde, var å gå veien selv.

– Men så ønsker jeg jo helst at mitt fremtidige barn skal ha to eller flere foreldre.

Nå har Landewall gitt seg selv ett år på å bevise markedspotensialet i Medforeldre AS.

Planen er å utvikle en plattform som skal tilby en matching- og rådgivningstjeneste for mennesker som vil ha barn, men som ikke kan, eller ønsker, å gjøre det innenfor den tradisjonelle familiekonstellasjonen. Faglig og trygg er viktige stikkord, sier hun.

– Det er generelt mange vanskelige spørsmål rundt det å få barn. Mye er usikkert og ukjent. En stor del av Medforeldre skal nettopp handle om å skape denne trygge rammen for å utforske om dette er en mulig konstellasjon som man ønsker å gå inn i.

Foruten likesinnede, skal advokater, psykologer og terapeuter ta plass i tjenesten.

To av dem er allerede om bord, og plattformens advokat er selv medforelder.

– Du går inn med hud og hår i prosjektet?

– Ja, men jeg er overraskende avslappa til situasjonen, sier Landewall.

– Jeg har hatt en ekstremt spennende og givende jobb i Oslo kommune, og skal jeg være ansatt et sted, er det det beste scenarioet. Men nå var det riktig å prøve seg.

I tillegg til egenfinansiering, tar hun sats med 100.000 kroner fra Innovasjon Norge.

«Make it or break it»

I dag, forteller gründeren, må folk i målgruppen stille seg spørsmålet; «kjenner jeg noen som kan passe?». I LHBTQ-mijøet finnes det ifølge Landewall bare noen få lukka grupper, typisk på dating-plattformer som Gaysir, tross at regnbuefamilier, fellesbetegnelsen for ulike familiekonstellasjoner, de siste tiårene har blitt mer vanlig.

– Det finnes i dag ikke en eneste tjeneste som samler målgruppen som er på jakt etter en medforelder. Samtidig er flere og flere åpne om at de lever i en slik konstellasjon, sier gründeren og viser til blant andre kultur- og likestillingsminister Anette Trettenbergstuen. Hun fikk i 2017 barn med en homofil venn.

– Det er kanskje mer vanlig blant homofile, men det blir og mer og mer vanlig blant heterofile også, som enten ikke har møtt drømmepartneren sin ennå, eller ikke er klare for å gå inn i en slik relasjon, men der den biologiske klokka tikker. Alternativt er man i et parforhold, men trenger en tredje person for å få til den drømmen, sier Landewall.

– Gråmarked?

– Jeg vil ikke kalle det det. Det handler mer om timing og modenhet i markedet. Før ble kjærester spleiser via venner og kjente. Så kom dating-tjenestene, og det fasiliterte jo behovet for en partner på et helt annen måte, og nå er vi litt i den samme fasen her.

Nå handler det i første omgang for gründeren å kartlegge markedet.

– Dette er «make it or break it», i hvert fall forretningsmessig, sier hun og legger til:

– Det finnes interessante tall allerede. Vi vet blant annet at minst tusen kvinner i Norge prøver å bli gravide på egen hånd hvert år. Stadig flere venter også lenger med å få barn. Samtidig er det bare ti prosent av oss som ikke ønsker barn, sier Landewall.

Ved fylte 45 år, er også en av fire menn og en av seks kvinner, uten barn i Norge i dag, viser tall fra SSB.

– Andelen barnløse har økt betydelig på en generasjon, sier gründeren.

– Foreløpig tidlig ute

Landewall planlegger å tilby en abonnementsbasert plattform og følgelig skape et «community». Her kan brukere som søker en medforelder komme i kontakt med andre som vurderer det samme, men også få tilgang til ovennevnte profesjonelle veiledning.

– Kanskje kan det være til hjelp å sortere tankene, før man går inn i prosessen i det hele tatt. Eller så har man kanskje kommet videre på egen hånd, funnet en medforelder, og trenger hjelp til alt det praktiske eller juridiske, sier hun og legger til:

– Våre advokater skal kunne familie- og barnerett. Det er jo en del ting man bør snakke gjennom og også skrive kontrakt på. De fleste foreldre gjør det når de først velger å gå fra hverandre, men her starter man i den positive enden og sørger for at barnets beste blir ivaretatt fra start.

Hva gjelder ambisjonsnivået svarer Landewall:

– Det finnes noen få tjenester i utlandet som kobler de som søker en medforelder, men der handler det kun om å matche likesinnede, ikke å skape den tryggheten rundt hele prosessen. Så foreløpig er vi tidlig ute, også på et internasjonalt marked, sier Landewall.

Gründeren holder døren åpen for investorkapital så fremt dette halvåret blir velykket.

– Da vet vi mer om markedet og hvor mye dette kan bygges ut, sier hun.

– Hva er i så fall potensialet?

– Hvor betalingsviljen ligger hos de potensielle målgruppene, er noe av det vi skal utforske gjennom markedsundersøkelsen framover. Så svaret på hva potensialet kan være, ligger jo selvfølgelig i det spennende grensesnittet mellom betalingsvilje og størrelse på markedet. Så dette vet vi rett og slett ikke enda. Men, at det finnes mange ufrivillig barnløse i dag, og at det er mange som bruker mye penger på å realisere drømmen på egen hånd, det vet vi, sier Landewall.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*