investor

Hun var en av de første investorene i milliard-suksessen Chooose - nå vil Raja Skogland hjelpe startups med å finne mye bedre styremedlemmer

Engleinvestoren og startup-rådgiveren skal bidra i Antler-programmet. – Jeg er redd mange startups får direkte feil råd fra styrene sine.

Engleinvestor og startup-rådgiver Raja Skogland vil røske opp i startup-styrene.
Publisert Sist oppdatert

Engleinvestoren Raja Skogland tar på seg en ny rolle som rådgiver i Antler.

– Jeg skal være mentor for startups som en del av Antler-programmet. Jeg skal holde foredrag om kapitalinnhenting, skalering og investor-psykologi, og kommer til å gi Antler råd i enkelte investeringsbeslutninger hvis det er behov for det, sier hun til Shifter.

Det skal ikke være snakk om en fulltidsstilling, men en fleksibel rolle hvor hun skal bidra med råd og som mentor for deltakerne i Antler-programmet.

Kom til Norge for å bygge noe nytt

Det var etter en karriere innen formuesforvaltning i Sveits at Raja Skogland kom til Norge i 2015 med et ønske om å gjøre noe annet og ville bygge noe selv.

– Fra starten var jeg interessert i å involvere meg i startup-miljøet, så jeg begynte å investere for å lære mest mulig, sier hun.

Hennes første investering var på 3000 kroner for å få innsikt i alle papirene, som term sheets og investorpitsjer og slike ting.

– Jeg ønsket å bruke egen erfaring til å hjelpe og bygge community.

Det var bakgrunnen for at hun lanserte startup-nettverket The Hub.io, som ble startet av Danske Bank og nylig kjøpt av Mesh. Hun har også vært engasjert i Business Angel Network og The Factory, og i startupen ShareMy3D til den genierklærte Cognite-gründeren Fredrik Anfinsen, hadde hun rollen som Chief Commercial Officer.

– Etter hvert, som følge av alle aktivitetene jeg var involvert i, ble jeg sett på som en «go-to-person» for startups som trengte hjelp med rekruttering og finansiering og kom i kontakt med svært mange gründere. Etter hvert kunne jeg se hvor gründere ofte gjorde feil og kunne gi dem råd om det.

Etter hvert økte hun minstebeløpet til 25.000 til 100.000 og deretter opp til 250.000 per investering. I 2022 etablerte hun et investeringsselskap sammen med andre investorer hvor de sammen investerer mellom 100.000 og 250.000 kroner.

Over 70 startups i porteføljen

Totalt er hun investert i over 70 selskaper direkte og indirekte gjennom The Factory, Snö, Founders & Fools og Startup Wise Guys. 13 av dem har hun investert i direkte, enten i aksjer eller via konvertible lån.

Et høydepunkt i porteføljen er klimakvote-selskapet Chooose, som i dag har de største flyselskapene i verden på kundelisten og Shell Ventures og Ashton Kutcher som investorer.

– Jeg kjenner Andreas Slettvoll i Chooose personlig. Han ville ikke at jeg skulle investere siden vi var venner, men jeg ville investert i alt han gjør, om det så var å åpne et bakeri, sier hun. – Da ville det blitt verdens beste bakeri.

Chooose ble verdsatt til en milliard kroner i sin siste runde i januar. Skogland var blant selskapets aller første investorer.

Så langt har kun ett av selskapene blitt lagt ned.

Ser etter gründere hun har kjemi med

– Man må ha en lang tidshorisont, fem til femten år minst. Mange av selskapene vi er investert i er på vei til å bli lønnsomme innen tre år.

I tillegg til at hun må ha tro på teamet, er hun opptatt av å ha kjemi med dem.

– Vi vurderer mange egenskaper ved gründere, men dette med kjemi er viktig. Vi spør oss også om hvordan de takler feedback. Føler vi at vi kan stole på dem til å si det som det er? Gir tallene de presenterer mening? Forstår vi bransjen? Det er lett for et selskap å presentere en solskinnshistorie til en som ikke fullt ut forstår konteksten rundt dem.

Akkurat nå er hun interessert i et norsk selskap innen maritim næring som driver med iot.

– Tallene deres er veldig gode, og vi stoler på dem. Samtidig kjører vi due diligence via de av oss i nettverket som kan mest om bransjen.

Vil hjelpe startups med å finne passende styremedlemmer

– Jeg har sett mange styremedlemmer som ikke har den nødvendige bakgrunnen for å sitte i styret til en startup. De har ikke riktig erfaring og blir ineffektive og ender opp med å fungere som en sjef i stedet for en viktig del av et funksjonelt styre, sier Skogland.

Hun ramser opp noen av egenskaper hun mener et startup-styre bør besitte. Det handler om erfaring med skalering, salg og restrukturering i faktiske oppstartsbedrifter.

– Enkelte startups henter inn folk med styrebakgrunn fra etablerte konsern. Disse folkene er flinke til å navigere i det etablerte næringslivet, men det passer ikke i startups. Der er det aldri tid til perfeksjon. Jeg er redd mange startups får direkte feil råd fra styrene sine.

Nylig tok hun til sosiale medier for å få tips til gode kvinnelige styremedlemmer.

– Jeg fikk inn noen virkelig gode, men skulle vært tydeligere på at jeg ser etter folk med tung erfaring innen skalering, kapitalinnhenting og styrearbeid. De jeg ser etter, har hjulpet til med å hente kapital opp til en Serie A-runde, minst, har hjulpet til med å skalere selskaper internasjonalt og har et sterkt nettverk blant internasjonale investorer.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!