Hun vil samle Norden til kamp mot tech-gigantene
– Dette må vi rett og slett få regulert bedre, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) om de store techselskapene. Hun vil nå lage felles nordisk front.
– Selskaper som Google og Facebook betyr så mye i livene til så mange, men vi vet lite om hvordan de fungerer, de betaler ikke skatt, og de fjerner innhold de ikke liker, sier Trettebergstuen til NTB.
Og fortsetter:
– Det er et av de temaene jeg mener vi må finne bedre felles løsninger på, og da vil jeg at de nordiske ministrene og de nordiske landene skal stå sammen i den kampen.
Den nyslåtte kultur- og likestillingsministeren er i København i for å møte sine nordiske kollegaer for første gang onsdag.
Til jul tar Norge over formannskapet i Nordisk ministerråd, og da har Trettebergstuen «store planer», som hun sier.
– Ikke noe enkelt land er store nok til å regulere eller hamle opp mot de store tech-gigantene alene, men innenfor EU-samarbeidet og innenfor Norden har vi mulighet til å ta felles grep, og det er en av de tingene jeg ønsker at vi skal gjøre i større grad, sier hun.
Stordalen skisserte løsning
Tidligere har hotellkonge Petter Stordalen tatt til orde for et felles nordisk skatteregime for teknologiselskapene, fordi det har drøyd for lenge med et EU-rammeverk.
– Norske, svenske og danske myndigheter sier det er vanskelig, og ja, det er godt mulig det er vanskelig. Men vi har faen meg klart å bore etter olje på 4.000 meter. Vi har klart alt mulig supervanskelig. Å skattlegge disse kan umulig være veldig vanskelig, sa Stordalen til Klassekampen i 2019.
– Kanskje de nordiske landene skulle sagt at dette utfordrer hele finansieringen av velferdsstaten, og vi kommer til å skattlegge med ein harmonisert skattemodell i de nordiske landene. Det er 25 millioner mennesker her. Hvis de ikke liker det, får de ikke drive virksomhet her, sa Stordalen den gang.
Tror på andre løsninger
Siden den gang har lite kommet på plass, men Trettebergstuen understreker at det er mye på gang. Hun tror ikke et eget nordisk skatteregime, slik Stordalen skisserte, er veien å gå.
– Nå er det jo viktige prosesser på gang i EU. Det er to direktiver som går på konkurransevilkårene for disse plattformene og det mer innholdsmessige på plattformene. Og så er det skatteprosesser på gang i OECD, og det er jo her jeg mener at vi nordiske skal stå sammen og være aktive i disse prosessene, sier hun.
Hun påpeker at skattebiten må gå gjennom OECD.
– De landene som har innført det fra før, for eksempel Frankrike, blir jo fra 2023 pålagt å fjerne det fordi man skal ha en harmonisert modell, sier hun.
– Utfordrer den frie presse
Trettebergstuen mener det er flere grunner til at framferden til de store, internasjonale teknologiselskapene er problematisk. Blant annet mener hun at de utfordrer ytringsfriheten og den frie pressen, både økonomisk og innholdsmessig.
– Den er grunnsteinen i demokratiet, og den må forsvares også i de prosessene som nå er, sier hun.
Kulturministeren viser til at redaktørstyrte opplever å få innholdet sitt fjernet fra sosiale medier, selv om det allerede har gått gjennom redaksjonelle vurderinger.
– Dette må vi rett og slett få regulert bedre. Det mener jeg vi kan og bør gjøre, og da må vi stå sammen i Norden.
(©NTB)