AKSELERATOR

Hundrevis søkte – bare syv ble valgt ut

Nåløyet til Startuplabs akseleratorprogram og DNB NXT er trangt. Men stadig flere følger med på dem som slipper gjennom.

Gründere å holde øynene åpne for. fr.v. Andreas Engstrand, Convier, Synne Sauar, Li-tech, Sondre Kvam, Cohere, Heidi Andreassen, Testnor, Andreas Kjølseth, Infraspace, Maria With Hoen, Selah Sleep og Gunnar Windsand Sem, Proptly
Publisert Sist oppdatert

To ganger i året tar Startuplab opp selskaper til det som er et av Norges største akseleratorprogram. Onsdag gikk startskuddet for den 13. runden.

Interessen er stor. Årets deltakere har god geografisk spredning fra Tromsø i nord til Sandnes i sør. Enda mer interessant er gründerne i selskapene. For mens andelen tech-selskaper med kvinnelige gründere bare er på noen få prosenter, har ikke mindre enn tre av syv utvalgte selskaper en kvinnelig gründerduo.

– Det er veldig gledelig å ha med så mange kvinnelige gründere og selskaper fra hele landet, men det handler ikke om noen form for kvotering. Selskapene er valgt ut fordi de er flinke, produktive og kreative, sier Jens Aune, investeringsdirektør i Startuplab Ventures.

Nesten 100 deltakere

Med de syv nye deltakerne har nesten 100 selskaper vært gjennom programmet.

Liten over tidligere deltakere dekker inn en stor del av norske startup-suksesser. Her finner vi blant annet Kahoot, Otovo, Huddly, Zwipe, Remarkable, Ardoq, Attensi og Dune Analytics.

Ifølge Gisle Østereng, investeringssjef i Startuplab Venture, som har stålkontroll over historikken, har selskapene som har vært med siden starten skapt 3500 jobber og omsetter samlet for 5,6 milliarder kroner.

DNB NXT for sjette gang

Ved høstopptaket til akseleratoren er som vanlig DNB med som industripartner. I år er sjette gangen. Omtrent halvparten av de utvalgte selskapene, inngår i det som er blitt kjent som DNB NXT. Der stiller banken opp med ressurser fra egne rekker og prøver å profesjonalisere coprporate-startup-samarbeid. Det siste årene har også forsikringsselskapet Fremtind vært med i DNB NXT-programmet.

Det har gitt resultater. Av fjorårets fem deltakere i DNB NXT har samtlige fortsatt en eller annen form for samarbeid eller partnerskap med DNB eller Fremtind.

Bungy-Braathen. Norge trenger flere som tør å overvinne følelsen av at noe er skummelt, og tør å hoppe ut i det, sa DNB-sjef Kjerstin Braathen til gründerne i de syv selskapene og viste bilder på selv som kastet seg ut fra Europas høyeste bro, den gangen hun var student i Frankrike, .

– Det er sjette året vi jobber med Startuplab. Vi velger selskaper ganske bredt. Alle selskapene har jo en sponsor i DNB, så alle har noe som er relevant for det vi driver med, sier konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen til Shifter.

Hun var på plass for å møte årets kull og hadde et klart budskap: Vi må tørre å samarbeide, det er mye tryggere og bedre enn hva man ofte tror, og er en nøkkel til suksess.

Også DNB NXT-programmet kan vise til en rekke navn som har etablert seg. For eksempel har samtlige tre aktive investeringer i DNB Ventures (Quantfolio som ble øverført fra Sbanken tidligere i høst teller ikke) alle har begynt i DNB NXT. Fundingpartner var med i det første kullet i 2017, Unite Living var med i 2019 og Celsia var altså med i fjorårets kull.

Bland andre selskaper som har vært med i DNB NXT kan nevnes Lucidtech, Axeptia, BizBot og Variable.

Vekker nysgjerrighet hos investorer

At så mange selskaper har hatt en god utvikling etter noen måneder i akseleratorprogrammet har ikke gått upåaktet hen.

– Det siste to-tre gangene har vi gjennomført en investordag mot slutten av programmet. Interessen er blitt stadig større . Vi har en base med rundt 25 nordiske investorer som er veldig blitt interessert i å møte våre selskaper, sier Nissik Juell, COO i Startuplab, som sammen med Jens Aune er den som holder i akseleratorprogrammet.

Flere har hentet penger

Ser man til deltakerne i akseleratorprogrammet i fjor er det mye som tyder på at investorenes villighet til å gå inn med kapital tidlig har økt.

Kvist Solutions, som vil gjøre byggebransjen mer miljøvennlig hentet 5,5 millioner kroner fra blant annet Alliance Ventures, mens selskapet fortsatt var deltaker i DNB NXT, Celsia fikk også inn eksterne investorer tidlig og hentet i tillegg ytterligere 20 millioner kroner i september, da DNB Venutres, Finstart Nordic og Bonheur ble nye eiere,

Og i forrige uke ble kjent at enda en deltaker, Kosli, hadde hentet cirka 33 millioner kroner fra blant annet VC-selskapenene Heavybit og Skyfall Ventures.

Om årets deltakere vil gå den samme veien gjenstår å se. Men selskapene å holde øynene på er:

Andreas P. Engstrand i Convier vil bekjempe finansiell kriminalitet

Convier

Dataanalyseselskap som utvikler en overvåkingsløsning for finansiell kriminalitet. Målgruppen er ikke bare bank og finans, men alle selskaper. Løsningen skal kunne kobles direkte på et selskaps regnskapsystem på få minuter. Øvervåker alt fra transaksjoner til reiseregninger, identifiserer alt som er av anomalier fra den vanlige businessen, og gir beskjed til bedriften.

Stiftet: November 2021

Kontor: Oslo

Ansatte: 2

Gründere: Andreas P. Engstrand, CEO og Petter Chr. Bjelland, CTO

Engstrand har vært åtte år i KMPG Norge og har blant annet bygget opp og ledet avdelingen for å bekjempe finansiell kriminalitet.

Bjelland er full-stack-utvikler med erfaring fra forretningsutvikling. Blant tidligere arbeidsgivere finnes Kripos, EY og Palantir Technologies

Sagt fra scenen:

60 prosent av SMB-markedet utsettes for svindel hvert år. Snittstørrelsen på tapet er på 245.000 pund. Bankene stopper mye, men langt fra alt. Hvert enkelt selskapet har mulighet til å stoppe vesentlig mer. Det er her vi kommer inn.

Sondre Kvam,daglig leder i Cohere har som mål å gjøre hybridmøter mer produktive

Cohere XR

Bygget en VR-applikasjon under pandemien, som legger til rette for virtuell deltakelse i workshops,. Meningen er å øke engasjementet når mennesker skal samarbeide på distanse, For å integrere VR i arbeidshverdagen har selskapet laget det de mener er verdens første integrasjon for VR med et system for digital whiteboard, kalt Miro.

I februar i fjor lanserte selskapet et pilotprosjekt, og fikk raskt store betalende kunder - deriblant Posten, Schibsted, Jotun, TrønderEnergi og Sbanken (DNB).

Fikk også fått én million kroner fra STUD-ENT-ordningen i april i fjor.

Stiftet: Juli 2021

Kontor: Trondheim

Ansatte: 4

Gründere: Sondre Kvam, CEO, Andreas Ore Larssen, COO,

Kvam og Larssen startet selskapet mens de skrev klart masteroppgaven ved NTNU,

Sagt fra scenen:

Hybrid samarbeid der en person er på veggen, suger. Det løser vi gjennom å gi deg kroppen tilbake i VR.

Gunnar Windsand Sem i Proptly ønsker å digitalisere håndverksbransjen

Proptly

Bygger enkel og digital kundeoppfølgning for håndverksbedrifter. Har laget en løsning som knytter sammen alle aktører i økosystemet rundt håndverkeren. Fra utøvende prosjektleder og underleverandører til boligeiere, kjeder, og partnere.

Har kjørt pilotprosjekter i Norge og Polen og er på vei å gjennomføre et også i Storbritannnia gjennom samarbeidspartneren Smedvig.

Stiftet: Februar 2022

Kontor: Sandnes

Ansatte: 8

Gründere: Gunnar Windsand Sem og Kristoffer Gjerde

Windsam Sem og Gjerde jobbet sammen som manangementkonsulenter i EY før de sluttet for å starte Proptly.

Sagt fra scenen:

Vi jobber med å knytte sammen det fragmenterte økosystemet i håndverksbransjen. 70 prosent av håndverksbedrifter erkjenner at de mangler kontroll over sin egen kundeoppfølging. Vi ønsker å istandgjøre bransjen til å levere fantastiske kundeopplevelser og ikke minst bli data-drevne. Og ja, det er mulig.

Heidi Andreassen i Testnor vil samle data fra bilprodusentene.

Testnor

Begynte i fjor med å tilby testtjenester av automatisert og elektrisk transport for alle som ønsket å gjennomføre tester i reelle omgivelser.

Har nå gått videre med å bygge Cognify, en løsning som samler, analyserer og deler data fra oppkoblede biler. Målet er å bygge en abonnementsløsnig

Har signert avtale med en bilprodusent om datadeling, og samarbeider med Fremtind, Statens Vegvesen og Nye Veier.

Stiftet: Februar 2021

Kontor: Tromsø

Ansatte: 2

Gründere: Heidi Andreassen, CEO, og Ingrid Dahl Skarstein

Andreassen jobbet tidligere i Innovasjon Norge, blant annet som leder for avdelingen innovative økosystemer, mens Skarstein kom fra jobben som seniorrådgiver i samme organisasjon.

Sagt fra scenen:

En moderne bil er en kjørendes datamaskin. All den data som genereres derfra, mener vi har en enorm verdi, både når kommer til å gjøre våre veier sikrere og når det gjelder å redusere klimagassutslipp.

Gründer Andreas Kjølseth i Infraspace viser frem norsk myr og betong på for å visa på to av de største klimagasspåvirkerne i den næringen han vender seg til

Infraspace

Utvikler skybasert programvare for planlegging av infrastruktur som vei, jernbane og kraftlinjer. Programvaren testes nå ut av blant annet Sweco, på et av Norges største veiprosjekter. Har bidratt til automatisering av miljøanalyser ved valg av ulike traseer.

Stiftet: Januar 2021

Kontor: Asker

Ansatte: 3

Gründere: Andreas Bjune Kjølseth, Jørgen Harsem, Andreas Eraker

Daglig leder Kjølseth har åtte års erfaring rådgivende ingeniør på store utbyggingsprosjekter i Aas Jakobsen. Harsem og Eraker bidrar med kompetanse på programvareutvikling.

Sagt fra scenen:

Bygg- og anlegg er en lite digitalisert bransje, og hvis vi skal nå målene om å redusere klimagassutslippene fra virksomheten i løpet av relativt kort tid, så kan vi jo ikke holde å å gjøre de samme langsomme prosessene, som koster tid og penger og ikke nødvendigvis er basert på data

Synne Sauar er daglig leder i Li-tech, som skal jakte på batterier som er blitt kastet i søpla

Li-tech

Utvikler sensorteknologi som skal oppdage litium-batterier i store avfallsmengder. Det skal bidra til å forebygge brann i avfallsanlegg. 90 prosent av slike, skal ha sitt opphav i feilsorterte batterier. Retter seg til en marked med få, men veldig store aktører. Løsningen er testet og verifisert i lab-miljø, Jobber i dag med å lage en pilot i samarbeid med avfallsselskapet Stena Recycling. Selskapet har nettopp avsluttet sin første investeringsrunde.

Stiftet: Februar 2021

Kontor: Ås

Ansatte: 5

Gründere: Synne Sauar, CEO, Ida Marie Pedersen

Sauar og Pedersen møttes på masterstudiet i innovasjon på NMBU på Ås. Begge har bachelorgrad i økonomi og master i entreprenørskap.

Gründerne var nominert i Dagens Nærlingslivs ledestjerner 30 under 30 tidligere i år.

Sagt fra scenen:

Generelt er befolkningen veldig dårlig på å sortere avfallet riktig. Feilsorterte batterier kan skape store utfordringer for håndteringen ved avfallsanlegg.

Maria With Hoen er en av to gründere til Selah Sleep som vil få folk å legge bort mobiltelefonen når de går og legger seg.

Selah Sleep

Utvikler søvnassistenten Selah. et produkt som skal få folk til å legge fra seg mobiltelefonen og skaffe seg bedre sovevaner. Jobber nå med å ta frem den siste prototypen på et nattbordsprodukt som er lampe med oppvåkingslys, vekkerklokke og mindful mediaspiller i et. Har forhåndssolgt 100 eksemplar av produktet.

Ideen har sitt opphav i at gründer Maria With Hoen innså at det var vanskeligere å lære seg å sove godt enn lære seg å gå, etter å ha vært med om en ulykke som nesten kostet henne livet.

Stiftet: Juni 2020

Kontor: Oslo

Ansatte: 3

Gründere: Christine Øvstedal, CEO, Maria With Hoen

Sagt fra scenen:

Du trenger ikke å falle ned for en klippe for å streve med søvnen, I det moderne samfunn har et overaktivert nervesystem blitt mer normen enn unntaket.

Fotnote: Antallet ansatte kommer fra Linkedin-sidene til respektive selskap.

Sørg for å være oppdatert på det nyeste i næringslivet

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*

Dette får selskapene

Startuplab bidrar med:

  • Investering på 1-3 millioner kroner (gjelder kun norske selskaper)
  • Kontorplass på Startuplab i tre måneder
  • Ukentlig oppfølging fra et dedikert medlem fra Startuplab-teamet
  • Tilgang til Startuplabs nettverk
  • Ukentlige lunsjer for alle deltakere hvor vi inviterer erfarne gründere og investorer til å dele kunnskap og innsikt
  • Tilgang til gratis konsultasjon med juridiske eksperter fra SANDS, regnskapsførere fra Ekstra Ressurs og patentadvokater fra Dehns

DNB bidrar med:

  • Mentor fra et relevant forretningsområde
  • Sponsor fra toppledelsen
  • Tilgang til relevant kompetanse
  • Et bredt nettverk bestående av interne og eksterne ressurser
  • Potensielt partnerskap

Det samme gjelder for selskaper som jobber med Fremtind

Andre fordeler

100.000 dollar i kreditt fra Amazon AWS

100.000 dollar i kreditt fra Google Cloud

90 prosent rabatt på Hubspots CRM-system

30.000 dollar i behandling fra Stripe