formueskatten
Hyller skatte-initiativ fra Mdg: – Flere partier bør la se inspirere
Miljøpartiet de grønne har hentet innspill fra startup-miljøet før de tar stilling til formueskatte-spørsmål på landsmøtet.
– Vi som politikere skal finne løsningene sammen med folk som «har skoene på». Mitt inntrykk er at det ikke er så mange møteplasser for gründere og politikere og at det er på tide å få til de gode dialogene, sier nestleder for Miljøpartiet de grønne (Mdg), Ingrid Liland.
I forkant av partiets landsmøte, som går av staben denne helgen, har de gjennomført en serie debattmøter der de har invitert forskjellige aktører til å diskutere formuesskatten – blant annet hvordan den påvirker vekstbedrifter og gründere.
Under landsmøtet vil nemlig spørsmålet om hvorvidt formuesskatten bør fjernes, endres eller beholdes bli behandlet.
– Vi jobber med å få på plass en helhetlig grønn skattepolitikk. Vi er nødt til å bidra til økt omstillingsevne i norsk økonomi og er helt avhengig av å gå vekk fra oljeindustrien. Gründerpolitikk er en helt avgjørende del av det, og der foregår det en viktig debatt om formuesskatten og om rammebetingelsene for startups.
Hun håper innovasjon og startups nettopp skal stå høyt på agendaen til alle politikere før neste valg. Selv har hun tidligere uttalt at hun ønsker å erstatte formuesskatten helt med andre skatter, men har altså vært åpen for å hente innspill fra en rekke aktører som blir påvirket av den.
Hyller partiet
Under siste debattmøte deltok flere kjente startup-fjes, deriblant Northern Playground-gründer Jo Egil Tobiassen og Lexolve-gründer Merete Nygaard, som hyller Mdg for deres åpenhet i arbeidet:
– Jeg er veldig glad for at de går inn i dette med et åpent sinn. Det er et viktig utgangspunkt flere partier kan la seg inspirere av, sier Tobiassen.
Nygaard sier seg enig:
– Jeg synes MDG gjør et spennende nyarbeid andre partier bør la seg inspirere av. De våger ha en åpen innstilling til å utforske et problemet før de lander på en løsning. Skoleeksemplet på en god innovasjonsprosess, sier hun.
Liland synes også møtene har vært en suksess:
– Det er ikke siste gangen Mdg gjør dette, og jeg håper flere partier vil gjøre dette også, sier hun som har gjennomført møtene blant annet sammen med an Lan Marie Berg, finanspolitisk talsperson for Mdg på stortinget.
Unison klagestorm
– I den offentlige diskursen er det veldig forutbestemt om man er for eller i mot skatt, særlig formuesskatten. På venstresiden skal man ta de rike, og på høyresiden skal skatten bort for enhver pris uten at man kan se på det som er positivt med den, sier Tobiassen.
Han tror også aktører fra startup-miljøet har noe å lære av Mdgs åpenhet.
På grunn av det han kaller en «unison klagestorm» mot skatter i startup-miljøet, tror han nemlig flere unngår å se det positive med formuesskatten. I tillegg tror han det fører til at de som er uenig ikke tørr å ytre seg.
Under Mdg-møtet fikk han dele sine meninger med andre startup-aktører som nettopp ikke nødvendigvis var enige med han:
– Hovedinntrykket jeg fikk er at når man setter seg ned sammen og er åpen for å se hele bildet er det ikke så svart-hvitt som man kan få inntrykk av.
Han på sin side mener at økende forskjeller i Norge, og i verden burde være det norske selskaper bør bekymre seg mest for.
– Jeg er usikker på hvordan man bør rigge formuesskatten. At den slår feil ut for noen gründere mener jeg man bør se på, men å fjerne formuesskatten helt synes jeg virker merkelig. For hva bør man egentlig være mest bekymret for som et selskap? spør han seg.
– Forskjeller skaper krig, terror, klimakrise og ikke minst samfunn hvor det er vanskelig å drive sunne selskaper. I Norge har vi vært noe skånet mot de forskjellene, men de har økt de siste årene. Jeg er mer redd for det enn at skatten slår feil ut for noen.
Tobiassen håper Mgd og de andre partiene velger å jobbe for å beholde formuesskatten, men at de skal se på justeringer for vekstbedrifter. Han håper også flere partier vil jobbe for en global formuesskatt som i disse dager blir diskutert mellom G20-landene.
Trenger justeringer
Nygaard mener også det er behov for justeringer av dagens formuesskatt.
– Jeg er enig i at vi trenger en ny tverrpolitisk skattereform. Mye av dagens utfordringer i skattepolitikken er er at store endringer blir vedtatt uten brede forlik og uten en god prosess.
Hun mener man bør få på plass to nye skatteretslige prinsipper: Ikke beskatning av ilikvide midler og at skatt må ha et formål som kan etterprøves:
– Om formuesskatten for eksempel gikk til å stimulere til ansettelse av de som står utenfor arbeidslivet ved å redusere arbeidsgiveravgiften for disse, tror jeg formuesskatten reelt sett hadde bidratt til å redusere forskjeller.
– I mellomtiden tror det beste for norsk økonomi fremover er å fjerne eierandeler i aksjeselskap fra formueskattegrunnlaget. Det er den enkleste og mest effektfulle løsningen, hindrer utflytting og stimulerer til økt investeringer lokalt i Norge. Det håper jeg MDG lander på også.