hjemlevering

Hytteklager på Sjusjøen stanser ikke droneselskapet - nå utvider de til Sverige

Kritikken har haglet på Facebook mot droneleveringene til Kyte etter de begynte å fly inn mat på Sjusjøen. Samtidig starter selskapet nå en testperiode med Ica i Sverige.

Gründer og CEO i Kyte (Aviant) Lars Erik Fagernæs er overrasket over mengden negativ respons etter de startet dronelevering på Sjusjøen.
Publisert

Shifter skrev i forrige uke om Kyte (Aviant) som leverer alt fra mat til snus og skismøring på Sjusjøen med drone. Denne uken begynner de et testprosjekt i Sverige - mer om det lenger ned i saken. 

For selv om gründer og CEO, Lars Erik Fagernæs, hadde regnet med debatt i fjellheimen, er han overrasket over mengden negativ respons, spesielt i Facebook-gruppa «Sjusjøen». 

– Jeg må ærlig innrømme at jeg ble sjokkert, fordi jeg synes det er så kult med dronelevering selv. Vi var forberedt på det, fordi det er nytt og rart med «ufoer» som leverer ting fra himmelen, sier Fagernæs.

Han mener folk hovedsakelig klager på fire ting. Støy, at lokale butikker blir valgt til fordel for butikker i Lillehammer, at man får nye dingser i luften og de gründeren mener bare «hater for å hate». 

– Man får et skjevt bilde av situasjonen hvis man bare leser det som står på nett, fordi haterne er de som bryr seg. Ingen av dem har engang prøvd tjenesten vår. Dronene kunne vært lydløse og de hadde fortsatt vært misfornøyd. Vi tar det med en klype salt, mener Fagernæs.

Slik så det ut da en kunde fikk levert sjokolade på hytta i forrige uke. Foto: Kyte/Aviant

Gründeren forteller også om folk som har ringt han personlig for å gi sin støtte etter all responsen på Facebook. Han tror få av de som liker prosjektet har noe å tjene på å skrive det offentlig, fordi de selv vil bli utsatt for kritikk. 

Tallenes tale er hvertfall klar. Appen har fått over 1000 nye brukere, 800 de siste fire dagene. Når Kyte bare har kapasitet til å gjøre 10 leveringer om dagen er det nesten rart ikke flere er sinte over at de ikke får prøvd tjenesten.

– Hvordan har den negative responsen påvirket dere som jobber i selskapet?

– Vi har hatt mange samtaler i teamet om det. Hvis teamet blir demotivert, har vi et problem. Ingen vil bygge noe som er en samfunnsplage. Vår holdning har vært at uansett hva du gjør, så lenge det er noe nytt - får du en motbevegelse. 

Fagernæs legger likevel ikke skjul at kommentarene fra sinte hyttefolk gjør litt vondt etter å ha brukt fire år på å utvikle tjenesten. 

– Vi føler at vi er på vei i riktig retning. Det er noe vi må passe på. Hvis man ikke har motivasjon i en startup, har man ikke mye, for penger har man ikke, legger gründeren til. 

– Spørsmålet er om droneleveringer løser et ekte problem. Blir det en vane? Kommer folk til å bestille igjen flere ganger?

Brukes som trekkplaster i Sverige

Paradokset kunne knapt vært større. For mens noen på Sjusjøen mener dronene ødelegger hyttelivet, har den svenske kommunen Torsby - på grensen til Kongsvinger - gått sammen med Ica på et Kyte-prøveprosjekt som skal gjøre kommunen mer attraktiv.

– Vi blir betalt for to uker med testing. En nå og en i august, forklarer Fagernæs.

Svenske Torsby kommun samarbeider med Ica om et testprosjekt fra Kyte som skal være et trekkplaster for den fraflyttingstruede kommunen.

Det blir Kyte sin tredje dronebase, og gjør startupen til den første europeiske aktøren som tilbyr autonome droneleveringer i to land. 

Det er riktignok ikke første gangen Kyte tilbyr droneleveringer i Sverige, ettersom coronatiden virkelig bød på klondike-stemning for oppstartsselskapet. 

– Vi hadde syv kommersielle samarbeid i Sverige under covid. Da leverte vi blant annet blodprøver og medisin i Jamtland og Västerbotten. 

Ser man bort fra coronatiden, hvor penger og tillatelse til helsetiltak satt løst, er dette første gang de er tilbake mens verden er «normal». 

Etter testperioden de nå er i gang med vil Ica sin avdeling for ny teknologi, Ica X, se på muligheten for å bruke Kyte i samarbeid med Icas egen apotekkjede, Apotek Hjärtat. Kjeden er Sveriges største med 360 butikker. 

– Vi kan i teorien dekke hele Sverige med 30 dronebaser. Du får bedre service på grunn av at kunden kanskje er syk og ikke vil dra på apoteket selv. Så hele forretningsmodellen deres kan snus på hodet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.