Investeringssjef i Maki.vc, Paavo Räisänen.

I dette venturefondet bestemmer de seg raskere enn de fleste: Nå jakter de på flere «gærne gründere» i Norge

Det finske fondet Maki.vc har ikke trykket på pauseknappen under pandemien, men benytter heller sjansen til å kapre de beste selskapene.

Publisert Sist oppdatert

Det finske investeringsfondet Maki.vc har de siste årene investert i nordiske deep-tech-selskaper. Nylig gjorde de sin første investering på norsk jord, da de investerte 13 millioner i AI-selskapet Strise.

Strise bruker kunstig intelligens til å analyserer ekstern data som eierstrukturer, nyheter, markedstall og rapporter, og kombinerer dette med intern data fra kunder. Dette for å gi innsikt om kunder i antihvitvaskingsarbeid, risikovurderinger og salgsarbeid.

Ser på flere norske selskaper

– Norden er et bra område for oss. Og nå har vi strukket oss til Norge, forteller investeringssjef Paavo Räisänen.

– I disse usikre tider så er det spesielt viktig med selskaper som Strise. Vi ser at flere selskaper og banker trenger den løsningen de tilbyr. I tillegg er et det team med bakgrunn fra NTNU som vet hva de gjør. Det er et godt fundament.

Han forteller at Maki har to hovedkrav til selskaper de skal investere i.

– Det skal være Deep Tech og «brand-driven». Og der er Strise en veldig god kombinasjon.

– Blir det flere norske selskaper?

– Det kan det absolutt bli. Vi har bygget opp et nettverk i Norge det siste året, og var flere turer i Oslo og Trondheim før grensene ble stengt. Og vi har planer om å reise tilbake når det åpner igjen, forteller han.

Ikke stille i markedet

Selskapene Maki.vc har investert i:

  • Strise
  • Spinnova
  • Disior
  • Euroeventlabs
  • Glue
  • Sumpli
  • Blast
  • Happeo
  • Valpas
  • Altum Technologies
  • Ultimate.ai
  • Colloid Tek
  • Singa
  • Iqm
  • Mainframe
  • Revonte
  • Enfuce

Til tross for coronakrisen og stort fall i markedet, har ikke Maki sluttet å investere. Heller tvert imot.

– Spesielt siden vi gjør tidligfase-investeringer innenfor "deep tech". Dette er selskaper som trenger tid til forskning og utvikling. Det er langsiktige investeringer, sier han og legger til:

– Nå er det flere investorer og fond som har stengt for nye investeringer, og da er det større mulighet for oss å hjelpe de aller beste selskapene, forteller Räisänen.

– Er det mange selskaper som tar kontakt i disse tider?

– Det har roet seg litt ned. Jeg tror mange selskaper utsetter kapitalinnhenting akkurat nå. Men helt stille er det ikke.

Startet av gründere

Maki ble startet i Finland for to år siden av tidligere gründere, og selskapet beskriver at de leter etter «gærne gründere» å investere i. Fondet på 80 millioner euro skal investeres med mellom 2 og 20 millioner kroner i hvert selskap. Räisänen legger til at to tredjedeler av fondet går til oppfølging av selskapene i porteføljen.

Räisänen forteller at teamet skiller selskapet fra et vanlig VC-fond.

– Teamet består av tidligere gründere som nå har blitt investorer. Og vi har bygget opp et team hvor alle har forskjellige egenskaper, fra markedsføring og teknologi til salg.

Og på investorsiden har de fått med seg navn fra store selskaper som Tencent, gründere fra blant annet Supercell og Skype , samt teknologi-spesialister i verdensklasse, som forskere fra Nvidia AI.


Ett ja er nok

Räisänen legger også til at selskapet er veldig mot konsensus.

– Flere store VCer har komiteer som blir enige om hvilke selskaper det skal investeres i. Det er vi imot. Det skal ikke være nødvendig at alle er enige.

Han forteller at Maki ble bygget på ideen om at konsensus gjør at de mer risikable og omdiskuterte selskapene, med et stort potensial for rask vekst, ikke blir tatt inn i varmen, fordi man ikke klarer å overbevise en hel komite om å ta sjansen.

– For oss er det nok at én person i teamet er gira, så er vi klare til å investere. Vi kommer fra forskjellige bakgrunner, det gjør også at vi har kunnskap om forskjellige bransjer og hva som skal til. Hvis én person har trua, er det nok. Vi skal ikke miste muligheter fordi noen er skeptiske, forteller han.

Räisänen mener at hvis man som investor har klokkertro på et selskap, og blir like gira som det gründerne er, er det bevis nok.

Pitch i lunsj-køen

– Og slik var det da jeg møtte Marit og Strise. Jeg så med en gang at hun hadde en lidenskap for det hun drev med, og at selskapet redefinerte kategorien. Hun hadde en driv.

Maki.vc-teamet

Rødevand og Räisänen møttes på Slush i november i fjor.

– Vi hadde fullbooket timeplan i to dager, og jeg tekstet en del med teamet i Maki for å finne et tidspunkt å møtes på, men vi klarte ikke å finne noe som passet oss begge. Men plutselig så jeg Paavo i inngangen til møtearenaen, forteller Rødevand.

De bestemte seg da for å spise lunsj sammen.

– Så jeg startet pitchen allerede i køen, forteller hun.

Räisänen forteller at det første møtet førte til flere turer til Trondheim.

Da jeg besøkte Trondheim, ble jeg imponert av de andre gründerne i Strise, Sigve og Patrick og hele teamet, kulturen og måten de jobbet på. Det inntrykket jeg fikk av Marit på Slush var bare begynnelsen, forteller han og legger til:

– Læringen må være at flere norske selskaper må komme på Slush, sier han.