De nye hjørnesteinsbedriftene

I Førde heter det ikke før og etter Kristus, men før og etter Tibber

Tibber-gründeren håper selskapet kan bidra til knoppskyting. 

På taket: Edgeir Vårdal Aksnes er gründer og administrerende direktør i Tibber. Bildet er tatt på taket i de nye lokalene, med utsikt mot Jølstra og fjellene som omkranser byen med litt over 10.000 innbyggere.
Publisert Sist oppdatert

De nye hjørnesteinsbedriftene

I en ny serie skriver vi om «de nye hjørnesteinsbedriftene». Dette er selskaper som er innovative, skaper arbeidsplasser og verdier - gjerne utenfor de største byene. De har kanskje ikke like mange ansatte som de tradisjonelle hjørnesteinsbedriftene, men kanskje er de minst like viktige?

Solen skinner i Sunnfjord når Shifter skal møte Tibber-gründer Edgeir Vårdal Aksnes

Vi har adressen, men sliter med å finne ut hvor de holder til. Vi tenker det er et digert skilt som viser oss frem til et av de mest omtalte teknologi-selskapene i Norge de siste årene, men nei.

Noen peker oss videre rundt bygget. Så ser vi en liten Tibber-klistrelapp på en postkasse. 

Oppe i etasjene i Flomstunet er det flunkende nytt. Et lokalt eiendomsselskap, der Aksnes er medeier, har kjøpt hele bygget. Taket er blitt løftet av og flere nye etasjer er bygget på. I vinduene henger gull-ballonger formet som lyn. Fra taket henger papirblomster og girlandere i ulike farger. 

Vokste ut av lokalene

I løpet av fire dager i november 2023 flyttet Tibber fra gründer-kontorfellesskapet Peak Sunnfjord til Flomstunet et par hundre meter unna. Her er hovedkontoret til Tibber og i underkant av 50 personer jobber her. 

Nye lokaler: Edgeir Vårdal Aksnes flyttet hit høsten 2023.


I de nye lokalene står et helt bord fylt med skåler med godteri i alle regnbuens farger og en ny regel er innført: 

– Vi kjører skofritt. Du kan sette av deg skoene her, sier Aksnes og viser vei til skohyllen. 

Tibber startet opp i 2016 med de to gründerne Daniel Lindén og Edgeir Vårdal Aksnes.
I 2016 begynte pilotkunder å teste løsningene. I 2017 lanserte selskapet produkter og tjenester bredt, og i 2018 begynte skaleringen. 

Startet samtidig i Norge og Sverige

Aksnes forteller at de startet samtidig i Stockholm og Førde. 

–  Vi tenkte ikke at vi skulle bygge et svensk eller norsk selskap, men ha en internasjonal base fra første dag. 

Aksnes forteller at det klassiske spørsmålet han blir stilt er «hvorfor Førde i stedet for Oslo». Slik svarer han på det: 

– Jeg ser ikke på det spørsmålet som relevant. Jeg har ikke sett på geografi som en begrensning. Nå sitter omtrent en sjettedel av teamet her, sier Aksnes. 

Før var en hjørnesteinsbedrift gjerne de bedriftene som sysselsatte halve bygden. 

Aksnes kjenner seg ikke igjen i den merkelappen. 

 – Vi er ikke en hjørnesteinsbedrift. Vi har store firma her med vesentlig flere ansatte enn oss.

Sterke bånd til industribedrifter

Men han forteller om sterke bånd til eksisterende industribedrifter og at han håper Tibber er en del av noe større. 

– Hva håper du selskapet kan bety for lokalsamfunnet? 

– Du får avleggere og får bygd opp et system der andre tar initiativ videre. Jeg håper Tibber kan være med kan være med å bidra til at neste generasjon bryter mark på nye områder. Jeg håper ikke at de ansatte her slutter, men på et eller annet tidspunkt vil det komme opp noen initiativ, sier Aksnes. 

Han beskriver det som en slags generasjonsreise i næringslivet - først energiindustri, deretter programvare-industri og nå tech-selskap. 

– Det er en fascinerende reise. Vi kan ikke fristille oss fra den historien. Jeg håper vi kan bidra til at det skal komme enda flere selskaper, sier Aksnes. 

Nær 50 i Førde: Edgeir Vårdal Aksnes spør kollegene om det er greit de blir med på et bilde. Han vil ikke forstyrre dem.


En av avleggerne er Peak Sunnfjord. I kontorfellesskapet der er det rundt hundre personer som har sin arbeidsplass. TIbber var der selv inntil i fjor høst, før selskapet trengte mer plass. 

– Skjønte ikke hva vi drev med 

Selv var han «godt opp i 30-årene» da han ble gründer, etter blant annet å ha jobbet som daglig leder i energiselskapet Enoro.

– Jeg opplevde at vi hadde mange supportere helt fra begynnelsen. De var supportere fordi de var hyggelige og vennlige mennesker, ikke fordi de skjønte hva vi drev med, 

– Verken vi selv og de rundt oss var helt sikker på hva selskapet skulle holde på med - før vi lanserte i 2016. 

Selskapet er kjent som et strømselskap, men det er teknologiselskap gründeren vil selskapet skal bli omtalt som. 

Høsten 2023 nådde selskapet én million kunder og i vinter skrev Shifter at selskapet sikret to milliarder i finansiering de to neste årene. 

Nylig skrev Shifter om at Tibber var lønnsomme i Norden i 2023. 

Kundene kan tjene penger

Det siste nye Tibber har lansert, er Grid Rewards. Det går ut på at du kan tjene penger på å lade elbilen. Dette kommer i tillegg til tjenesten Smartlading

– Bruker vi mer energi når det er mye energi tilgjengelig, og mindre når det er motsatt, så bidrar vi til et bedre strømnett, sier Aksnes. 

Tibber oppgir at kunder kan regne med både å spare, og tjene mellom 800-1200 kroner i året på dette. 

– Det styrker verdiforslaget vårt overfor kundene samtidig som vi ser at de evner å redusere snittprisen per kilowattime betraktelig ved å ta i bruk tjenesten. Vi ser at flere og flere kunder i Norge, Sverige og Nederland tar i bruk tjenesten. Tyskland er et svært viktig satsingsområde og vi jobber nå mot lansering av Grid Rewards også der, sier Aksnes. 

Politikermøte: Venstre-politiker Alfred Bjørlo og ordfører i Sunnfjord Jenny Følling,

– Har en smitteeffekt 

Utenfor Elvesus restaurant & bar møtes to kjent tilfeldig. 

Stortingspolitiker Alfred Bjørlo er innom for å møte noen Venstre-politikere i hjemfylket, Sunnfjord-ordfører Jenny Følling skal møte Shifter. 

– Tibber er en solskinnshistorie og hadde sitt utspring i lokalt næringsliv, gjennom et lokalt kraftselskap, sier Følling idet det begynner å bøtte ned. 

Vi sitter såvidt under tak. Hun enser ikke været og fortsetter: 

– Virkningen av teknologien deres - bedre utnytting av nettkapasitet - er bra både for kundene som kan bruke strømmen når det er billig og for samfunnet. Da vil vi ikke trenge så store nettutbygginger, sier Følling. 

Senterpartipolitikeren mener Tibber er viktig for resten av næringslivet i regionen. 

– Å se at noen viser vei, ikke bare nasjonalt - men internasjonalt - har en smitteeffekt på resten av næringslivet. Tibber har hovedkontor i Førde, men Europa som marked, sier Følling. 

Hun understreker verdien av gründerånden, og beskriver en region som har gått fra bygd til by ved hjelp av blant annet gründere. 

– Å se noen lykkes, kan gi andre en «boost». 

Peak Sunnfjord: Asbjørn Lucassen har det kontoret som Tibber hadde før.

– Det høyres smart ut, men vi får no sjå

I lokalene til Peak Sunnfjord er det lunsjtid. Kontorfellesskapet Peak Sunnfjord huser en rekke gründerbedrifter og også statlige aktører som Innovasjon Norge. 

Asbjørn Lucassen, en av gründerne i Arc Technologies, er en av dem som tar frem matboksen og setter seg rundt det lange lunsjbordet. Her møtes kolleger på tvers av bransjer og bedrifter.  

Tidligere jobbet han i samme selskap som Aksnes. Nå har Lucassen selv blitt gründer - og startet konsulentselskap som lever teknologi-tjenester. 

– Tibber viser at det går an å skalere teknologiselskap herfra. Jeg skjønte ideen ganske tidlig, da tenkte jeg «det høyres smart ut, men vi får no sjå». Det er veldig kult hva de har fått til. 

– Jeg husker tilbake i 2018 da Tibber hadde det lille lokalet på Peak som vi har i dag. Da var jeg og mine medgründere Peer og Pål innom dem i lunsjen. De var kanskje 5-6 stykker der og det gikk i havregryn spist på plassen, mens de i dag har kontorer i mange tech-hubs ute i Europa, sier Lucassen. 
  

– En helt ny tidsregning 

Thomas Berge i investeringsselskapet Peak Venture har også arbeidsplassen hos Peak Sunnfjord. I snart tjue år har han ledet investeringene fra tidligere Sogn og Fjordane. 

Nå har Peak Venture-fondet en portefølje på 12 selskaper og 35 millioner investert. I tillegg forvalter Berge fond-i-fond-fondet Fjord Invest Såkorn. 

Investor: Thomas Berge i investeringsselskapet Peak Invest.

Berge har vært tett på Tibber helt siden starten. 

– Tibber har betydd enormt mye. Det er egentlig en ny tidsregning for Sogn og Fjordane - jeg vil si for hele Vestlandet. Det finnes ingen andre eksempler på selskaper som er startet i distriktet og som har skapt så mange arbeidsplasser og hentet så mye kapital, sier Berge. 

Han trekker også frem kompetansen til Aksnes og kollegene: 

– Edgeir og teamet har bygget opp kompetanse på gründerskap, skalering og finansiering - og de har inspirert andre til å starte, sier Berge

Berge mener også at Tibber har skapt en veldig stor interesse for produktet sitt - og for ideen om å endre kraftkonsumet. 

– Det er Champions League  

– Tibber ønsker å gi makten tilbake til folk og la dem styre strømforbruket selv. At folk er blitt bevisst på strømprisene de neste døgnene, er Tibber sin fortjeneste. Forbrukerne har mye mer bevissthet rundt det nå, sier Berge. 

Selskapet hans kunne vært en av investorene i Tibber, men slik gikk det ikke. 

– Vi ville ha en post i Tibber, men Stordalen kom inn og ryddet bordet. PR-effekten av Stordalen har nok vært uvurderlig. Det er gründernes privilegium å velge de investorene man ønsker. Vi ønsket å gå inn der, men har respekt for de valgene gründerne tok den gangen. Det har kommet inn større aktører i ettertid som har kunnet løfte i mye større grad enn vi kunne gjort. Vi heier definitivt på Tibber selv om vi ikke er på eiersiden. sier Berge. 

– Å hente to milliarder fra Førde og Stockholm. Det er Champions League, sier Berge og viser til finansieringen Tibber landet de siste årene. 

– Fryktelig dårlig på vekst 

Aksnes er tydelig på hva han mener må til for at flere selskaper skal lykkes i Norge. 

– Norge er best på tidlig-fase, men fryktelig dårlig på vekst. Den største trusselen mot nye selskaper er skattepolitikken vår og uforsigbarhet knyttet til det. Oppskriften på å skape nye selskaper er fryktelig enkel - sørg for at det finnes norske suksesser. det vil avle nye ting. De som har vært med på en slik reise, kan bruke sin kompentanse og lærin videre. Stockholm er kanskje det beste eksemplet på det i Europa. Vi har hentet mye inspirasjon og læring fra andre stockholmsbedrifter, sier Aksnes. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.