offentlig støtte

Innovasjon Norge satser millioner på UiA-studenter

Innovasjon Norge har bevilget én million kroner til hver av UiA Shift-bedriftene Norsjór og Pleco Marine.

Gründerne i Norsjór med Amalie Eilertsen kvinnen i midten.
Publisert

– Dette er startkapitalen, som er den vanskeligste å få på plass. Nå kan vi for alvor satse videre på vårt produkt, sier Amalie Eilertsen i en melding.

Hun er en av fire ansatte i Norsjór, en bedrift som ble til gjennom UiA Shift-programmet.

UiA Shift er en mastergradutdanning i entreprenørskap ved universitetet i Agder hvor studentene etablerer og driver en oppstartsbedrift i løpet av tiden som studenter.

Reduserer drivstoffbruken

Norsjór utvikler et avansert lasersystem som skal fjerne skjell og tang som fester seg på skroget på skip. Dette er et internasjonalt anerkjent problem som ved fjerning gir gevinster som redusert drivstoffbruk, 25-55% reduksjon av CO2 og null spredning av fremmede arter.

Pleco Marine er det andre selskapet som har fått støtte. De satser på bærekraftig produksjon av mikroalger til bruk i oppdrettsnæringen.

– Vi trodde først at vi hadde fått avslag, men det viste seg å bare være noen formelle feil med søknaden vår. Lettelsen var stor da vi fikk melding om at vi fikk pengene. Én million kroner fra eller til har mye å si for veien videre, sier Jørgen Henriksen i Pleco Marine.

Bygger laser

Neste steg for Norsjór blir å kjøpe inn det de trenger for å bygge og teste lasersystemet de skal bruke til å rengjøre skipsskrog.

– Før vi fikk denne støtten var vi usikre på om vi skulle satse videre. Men vi visste at noen kom til å utvikle denne teknologien uansett, så hvorfor kan ikke det være oss? sier Jarle Haugereid i Norsjór. Han oppfordrer alle interesserte til å ta kontakt med dem.

Pleco Marine skal i gang med innkjøp av deler og analyse av prosessen for å utvikle mikroalgene.

– At to av Shift-bedriftene får denne støtten er også et kompliment til masterprogrammet. Å ha studier som legger til rette for entreprenørskap har virkelig noe for seg, og vi ser frem til å satse videre, sier Jørgen Henriksen.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*