Geiranger er et de mest populære reisemålene for turister som besøker Norge.
Geiranger er et de mest populære reisemålene for turister som besøker Norge.

Innovasjon Norge skal stake ut kursen for norsk reiseliv: Men allerede neste år kan de bli fratatt ansvaret

– Reiselivsoppdraget er en viktig del av Innovasjon Norge, og vi fortsetter å jobbe for en bærekraftig reiselivsutvikling i Norge, sier Håkon Haugli. Men regjeringen nekter å frede avdelingen.

Publisert Sist oppdatert

I en omfattende gjennomgang av virkemiddelapparatet i fjor høst, ble det foreslått å kaste ut reiseliv fra Innovasjon Norge. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har kalt gjennomgangen et av hans viktigste politiske prosjekter.

Deloitte, som sto bak rapporten, mener at reiseliv i stedet bør skilles ut som en egen enhet.

Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Til tross for de klare rådene, har Næringsdepartementet valgt å gi nettopp Innovasjon Norge oppdraget med å lede arbeidet med en ny nasjonal strategi for reiseliv, som skal gi "retning for den videre utviklingen av Norge som reisemål".

Ifølge regjeringen har det aldri tidligere blitt gjennomført et så samlende strategiarbeid for reiselivet i Norge.

Strategien skal ferdigstilles innen utgangen av 2020.

Gode forutsetninger

– Vi er svært fornøyde med å ha fått oppdraget med å lede arbeidet for å utvikle en felles norsk reiselivsstrategi. Det er viktig for å sikre en bærekraftig utvikling av reiselivet, med konkurransedyktige reiselivsbedrifter over hele landet, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

I november uttalte han at en utskilling av reiselivsavdelingen, som teller 36 årsverk, kan medføre tap av synergier mellom utviklings- og profileringsarbeidet.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han svarer ikke på om oppdraget de nå er tildelt tolkes som et signal om at reiseliv skal forbli i organisasjonen, men påpeker at regjeringen ikke har tatt noen beslutninger knyttet til Deloitte-konsulentenes anbefalinger ennå.

– Reiselivsoppdraget er en viktig del av Innovasjon Norge, og vi fortsetter å jobbe for en bærekraftig reiselivsutvikling i Norge, sier Haugli.

Freder ikke reiseliv

Næringsdepartementet avviser at de med denne tildelingen legger til side forslaget om å skille ut reiseliv fra Innovasjon Norge.

– Virkemiddelgjennomgangen er en pågående prosess, og regjeringen har ennå ikke tatt stillingen til anbefalingene vi har fått fra konsulentene, sier statssekretær Geir-Inge Sivertsen (H).