Internasjonal tech-gigant saksøker norske gründerprofiler
Razzia hos norsk video-startup etter anklager om tyveri av forretningshemmeligheter.
Den norske videokonferanse-startupen Neat og flere personer tilknyttet selskapet saksøkes av Cisco. Den amerikanske teknologigiganten anklager tidligere ansatte, deriblant profilerte, norske gründere, for å ha stjålet forretningshemmeligheter.
Det skriver Dagens Næringsliv.
Neat inngikk i fjor avtaler med en av de heteste bedriftene på amerikanske Nasdaq, videoprogrammet Zoom, og lager hardware skreddersydd dem. Selskapet konkurrerer med Ciscos videokonferanse-virksomhet.
Blant de anklagede er investor og gründer Odd Johnny Winge, som blant annet er produktsjef i Neat. Han ble milliardær da han sammen med kompanjong Fredrik Halvorsen solgte selskapene Tandberg og Acano til nettopp Cisco i 2010 og 2015. I dag er duoen tungt inne i flere av landets heteste vekstselskaper gjennom investeringsselskapet Ubon Partners, deriblant Disruptive Technologies og Vaion.
Ifølge avtaler med Cisco har de to ikke lov til å etablere konkurrerende virksomheter eller rekruttere folk til slike bedrifter fra den amerikanske giganten, skriver DN.
I tillegg er medgründer og sjef i Neat, Simen Teigre,saksøkt. Han har vært involvert i en rekke norske oppstartsbedrifter etter at han sluttet i Cisco, deriblant Pexip og Zaptec. Han var også en kort periode CEO i Huddlestock.
I desember fikk Winge og Teigre uanmeldt besøk av namsfogdene fra Asker og Bærum og Oslo, etter en kjennelse fra Asker og Bærum tingrett. Det gjorde også to ansatte, som var henholdsvis designer og ingeniør i Neat. I razziaen ble det tatt beslag i innhold fra de saksøktes datamaskiner, mobiltelefoner, samt personlige skylagringstjenester og eposter.
«Vi har igangsatt en rettslig prosess mot Neat og tidligere ansatte for brudd på reglene om immaterielle rettigheter. Som et første skritt har myndighetene sikret bevis fra Neat og personene knyttet til Ciscos søksmål. Som man kan vente, handler vi resolutt for å beskytte Ciscos betydelige investeringer i forskning- og utvikling og verdifulle immaterielle rettigheter», heter det i en uttalelse fra Cisco, videreformidlet i DN.
Alle de saksøkte avviser gjennom sine respektive advokater påstandene fra den amerikanske giganten, og det påpekes at de heller ikke har fått anledning til å uttale seg.
– Begjæringen fra Cisco inneholder flere feil og unøyaktigheter, ifølge advokat Andreas Nordby i Arntzen de Besche, som representer to av de ansatte,
Saken skal opp i Asker og Bærum tingrett i løpet av våren.
Oppdatering: Etter at denne artikkelen ble publisert, inngikk Cisco og Neat en avtale som gjorde at saken ikke kom opp for retten. Dette er om talt i følgende artikkel.