POLITIKK
Investinor avspist med smuler i regjeringens omstillingspakke
Nysnø får rekordløft av regjeringen, mens Investinor må nøye seg med samme prosedyre som fjoråret.
Av de 15 milliarder kronene i det såkalte grønne industriløftet regjeringen presenterte torsdag, bevilges to til investeringer i unoterte selskaper og fond.
Det er primært to statlige miljøer som tar seg av dette: Investinor og Nysnø Klimainvesteringer. Begge er av regjeringen definert inn i nysatsingen.
Sistnevnte får en rekordbevilgning på 1,85 milliarder kroner. Til sammenligning ble selskapet tilført 600 millioner kroner i fjor, og har siden etableringen i 2017 blitt tildelt 3,5 milliarder kroner. Dermed heves totalen med nesten 50 prosent med kapitalen som nå kommer inn.
Investinor, derimot, løftes ikke fra fjoråret. Selskapet får tildelt 150 millioner kroner, som de også ble i fjor. Om man holder utenfor presåkornordningen som selskapet tok over fra Innovasjon Norge for noen år siden, er de to partene snart tildelt like mye statlig kapital.
– Vi oppfatter at tildelingen er i tråd med tidligere signaler om å kutte klimautslipp og skape sysselsetting. Investinor har store ambisjoner på vegne av morgendagens næringsliv, og ser at det trengs kraft for å akselerere teknologiutviklingen og digitaliseringen av norsk økonomi. Norge står ikke bare overfor et grønt industrielt skifte, men en rekke transformasjoner som skaper store muligheter for innovative oppstartsbedrifter innen alt fra helse til deep-tech, sier kommunikasjonssjef Morten Bertelsen i Investinor.
– Synes dere at tildelingen til Investinor i denne runden er beskjeden, særlig sett i lys av pengene som går til Nysnø?
– Norge investerer mindre i oppstartsselskaper enn sammenlignbare land, og det er kapitalmangel i deler av vårt univers. Det trengs kraftfulle satsinger på flere områder som vi regner med adresseres etter hvert, sier han.
Både Nysnø og Investinor investerer i unoterte enkeltselskaper så vel som fond rettet mot dette segmentet, og begge har sluttet seg til FNs prinsipper for ansvarlige investeringer.
Investinor har for eksempel investert i fond som eier selskaper i direkteporteføljen til Nysnø (Skyfall i Tise og Otovo), og begge er investert i fond fra samme forvalter, deriblant Alliance og Antler.
Nysnø skiller seg derimot fra Investinor på noen områder. For eksempel investerer selskapet mer i industrirettede teknologiselskaper og fornybar energi, deriblant batteriselskapet Morrow.
Omstillingspakken til regjeringen inneholdt for øvrig også en milliard kroner øremerket nettopp batteriselskaper.
Næringsminister Jan Christian Vestre har foreløpig ikke besvart våre spørsmål om saken.