Sommerspalten

Investoren mente et produkt med unge kvinner som kjernemålgruppe, trolig aldri ville bli en lønnsom butikk

I sommer skal Axel Franck Næss prøve å få sin egendesignede drone til å fly.

Medgründer, produkt- og teknologisjef i Tise Axel Franck Næss
Publisert Sist oppdatert

Shifter tar tempen på norske gründere i sommervarmen.

1. Hvordan lyder din 20-sekunders pitch av deg selv?

Axel, 32 år, fra Oslo og sivilingeniør i industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU. Jeg jobber som teknologi- og produktsjef i Tise, et selskap jeg har vært med på å starte og å bygge opp fra to til snart 90 personer. Jeg er veldig nysgjerrig og liker å lære nye ting. Blir jeg engasjert i et problem eller et tema så ønsker jeg å sette meg ordentlig inn i det, og gir sjelden opp før jeg har kommet i mål. På fritiden finner du meg helst på sykkel i Nordmarka eller på landeveien. Jeg liker godt at jeg må være fullt og helt tilstede på sykkelen og ikke kan tenke på alt mulig annet.

2. Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

I løpet av det siste året har vi doblet størrelsen på teamet i Tise. Jeg er veldig stolt av hvordan vi har klart å rekruttere mange flinke mennesker og samtidig beholde den gode, sunne kulturen fra da vi var et mindre selskap. Ikke minst når mye har foregått remote og på hjemmekontor. Dette fortjener både nye og gamle team-medlemmer mye skryt for!

3. Har du en favoritt-«icebreaker»?

Etter rundt 1 million videomøter de siste par årene føler jeg at jeg er blitt passe god på smalltalk og behovet for «icebreakers» er ikke så stort. Men det pleier å funke bra å spørre folk hvordan dagen deres har vært så langt. Ofte løsner det på stemningen og kanskje gir det også innsikt i hvilket modus de er i.

4. Hvor mye flaks har du på en skala fra 1-10?

For å være litt alvorlig så kan jeg ikke si noe annet enn 10 her, siden jeg har vært så heldig å bli født i Norge. Men sett bort ifra det, vil jeg si 7. Skiven lander ganske ofte med syltetøyet opp hvis jeg mister den, men det er litt stang ut innimellom også.

5. Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

I begynnelsen av Tise-reisen opplevde vi at det var en stor utfordring å få investorer til å forstå hva som var greia med en “sosial markedsplass”. Altså, hvorfor et produkt som kombinerer det beste fra sosiale medier med det beste fra en markedsplass var en god idé. En situasjon jeg husker spesielt godt var da en eldre herremann, som neppe forstod hva Tise var, mente at det å lage et produkt med unge kvinner som kjernemålgruppe trolig aldri ville bli en lønnsom butikk. Det var åpenbart provoserende og lite innsiktsfullt, og jeg er veldig glad for å ha vært med på å motbevise ham.

6. Du får tilgang til en valgfri sum fra Oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

Jeg synes vi (Norge AS, that is) skulle brukt noen kroner på å fjerne toll og merverdiavgift på brukte varer som kjøpes fra utlandet. Det finnes masse flotte gjenbrukskupp på Tise i Sverige, Danmark og Finland, men enn så lenge er det unødvendig dyrt og komplisert å kjøpe dem for norske kunder. Det er et paradoks at å kjøpe fast-fashion er strømlinjeformet mens å kjøpe mer miljøvennlig er strevsomt. Det jobber vi i Tise for å endre på!

7. Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

For noen år siden var Eirik (co-founder) og jeg i Helsinki og hadde dårlig tid mellom investormøter. Til tross for at det var et par kilometer mellom møtene og at ingen av oss var kjent i byen, følte vi ikke at vi kunne ta taxi, men kjørte Voi i stedet.

Litt i utkanten av sentrum begynte det å styrtregne og syklene gikk i tillegg tomme for batteri, så vi måtte løpe resten av veien. Da vi kom frem til møtet var vi klissvåte og svette, men akkurat tidsnok. Ganske flaut, men forsåvidt on brand!

8. Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

Vi har nylig gjennomført en stor fundingrunde i Tise, og det viktigste for meg fremover blir å bidra til at vi forvalter mandatet vi har fått fra aksjonærene på en god måte. Som produkt- og teknologisjef har jeg overordnet ansvar for at vi bygger riktig produkt, til riktig tid og på riktig måte.

For å lykkes med dette blir det viktig for meg å fortsette å bygge og støtte det sterke teamet vårt med gode prosesser og kommuikasjon.

Vi har vokst veldig de siste årene, og en spennende utfordring som følger med det er hvordan vi skal organisere oss og jobbe sammen på en effektiv måte som tillater at alle utviker seg og har det gøy på jobb, samtidig som vi når målene våre som selskap.

9. Hva bør norske gründere bli bedre på?

Jeg mener at norske gründere kan bli bedre på å dele erfaringer med hverandre. Jeg er med i et fora sammen med CTO-er fra andre startups/scaleups i Norge hvor vi diskuterer stort og smått. Dette kan være alt fra tips til gode tjenester for spesifikke behov til overordnede diskusjoner om for eksempel teamstruktur eller rekruttering.

Det å kunne dele erfaringer med andre i en tilsvarende situasjon får jeg mye ut av og gjør at jeg tar bedre beslutninger som leder. Jeg er sikker på at dette er relevant for andre roller enn min egen også.

10. Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

Jeg er en flynerd og som ungdom fløy jeg utallige turer med Boing 737 i flight simulator. Norwegian er derfor et selskap jeg har fulgt ekstra tett helt siden starten.

Det er ingen tvil om at de har hatt en turbulent reise og jeg er nok langt ifra så sulten på risiko som Bjørn Kjos har vært, men jeg er veldig imponert over det de har fått til. Det er kult å se at en utfordrer fra Norge etablere seg på denne måten.

11. Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

Toto Wollf, teamsjef i Mercedes sitt Formel 1 lag. Han virker rå på å bygge kultur og fokus.

12. Har du et spørsmål du liker å stille kandidater på jobbintervju?

“Bruk fem minutter på å forklare meg noe mange synes er vanskelig, men som du kan godt”. Her får jeg mange overraskende og spennende svar!

13. Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

I likhet med mange andre har jeg også hatt et “corona-prosjekt”. Mitt har vært å bygge og designe en drone. Den flyr ikke helt ennå, men det nærmer seg!

14. Hvis du hadde vært karriererådgiver i ungdomsskolen, hva ville du anbefalt barna å bli når de blir store?

Jeg ville først og fremst ha oppmuntret dem til å fordype seg i det de synes er spennende og til å utforske nysgjerrigheten sin.

Deretter ville jeg ha oppfordret dem til å lære seg programmering. Det er ikke et revolusjonerende utsagn, men jeg mener virkelig at det er et veldig nyttig tankesett å lære seg, enten en ser for seg å jobbe med utvikling eller ikke.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*