kapitalkrise

Investorer ble borte og verdien på selskapet stupte - men med covid og blodig finger kjempet Tise-gründeren i land 200 millioner kroner

– Vi hadde en dialog som egentlig var mer eller mindre helt lukket. Det manglet bare signaturer, men så trakk investoren seg i tolvte time, forteller Eirik Frøyland Rime i Tise, fra historien bak hvordan det er å hente ny kapital midt i en global storm av negative nyheter,

Eirik Frøyland Rime er skadeskutt foran ferien, med bandasjert finger og en stygg hoste, men likevel lykkelig for at investeringsrunden er i land.

– Jeg tror Ebay kan være en veldig god match for oss, sier Eirik Frøyland Rime, mens han viser oss rundt i nyinnflyttede lokaler i Miljøhuset i Mariboes gate i Oslo, der organisasjonen Framtiden i våre hender før holdt til. Han er litt blankere i øynene enn han pleier å være, hoster innimellom ganske stygt og rundt pekefingeren er en stor bandasje.

Han er både lettet og veldig sliten nå, siste dag før ferie. Ikke bare fordi han i innspurten fikk covid, gikk på Paracet for å holde feberen nede, og nesten kappet av seg fingeren i en stav-mikser i alt stresset, men mest fordi kapitalmarkedet snudde så radikalt underveis i arbeidet med å lukke runden.

Verdifallet

I forrige uke kunne Rime endelig sette et lykkelig punktum for en ny runde med å hente kapital, der Bring Ventures, Nysnø og Ebay Ventures kom inn på eiersiden med til sammen 200 millioner kroner. Men Tise-sjefen lot seg påvirke nok av nyhetsbildet underveis til å bekymre seg for om det faktisk kom til å ende så bra som det gjorde.

Rime forteller om en kapitalinnhenting i globalt ruskevær. Etter den forrige investeringsrunden i fjor vår ble gjenbruksappen priset til 490 millioner kroner. Utover i året fortsatte verdivurderingen i investordialogene de var i å stige. Men så kom bråbremsen i det internasjonale kapitalmarkedet. Nå anslår Rime at verdivurderingen er 40 prosent lavere enn den ville vært hvis de hadde hentet penger på tampen av fjoråret.

– Hadde vi hentet penger rundt nyttår ville vi nok kunne fått en betydelig høyere prising enn vi endte opp med nå, forteller Rime.

– Er du bitter på at dere ikke traff toppen?

– Jo da, man kan alltids se på det slik i ettertid. Men egentlig er jeg bare veldig fornøyd med at vi har gjennomført runden, og at vi nå sitter på en god pengesekk i en periode som er veldig tøff for mange som skal hente penger.

Gründerkollegaer klar for sommeren. Axel Franck Næss skulle jobbe en uke til, mens Eirik Frøyland Rime skulle ut i en velfortjent ferie da Shifter møtte Tise for å snakke om den siste investeringsrunden.

Investor ble borte

Når Tise-sjefen forteller, er det lett å forstå at han er fornøyd . I likhet med mange andre gründerselskaper opplevde de at noen av investorene ble borte underveis på grunn av markedssituasjonen.

– Vi hadde en dialog som egentlig var mer eller mindre helt lukket. Det manglet bare signaturer, men så trakk investoren seg i tolvte time.

I vinter hadde Tise vært gjennom en lang «due dilligence»-prosess, der investoren hadde gitt tommel opp. Alt var på plass, men så meldte investoren retrett på grunn av eksterne faktorer.

– Det var jo kjipt å ha jobbet så mye med noe, men på det tidspunktet var vi ikke så bekymret. Vi oppfattet ikke at markedet var så surt, men så fikk vi jo høre nyheter om at det ble bare surere og surere utover våren.

Det gjorde det ikke bedre at Rime selv satt tett på andre startups som slet, blant annet som engleinvestor i flere selskaper, som etter hvert måtte nedbemanne.

– For hver investoroppdatering som kom, og med alle nyhetene om at tech går i feil retning, begynte jeg å tenke at vi kanskje burde vært litt tidligere ute, vi også.

– I retrospekt var det jo litt grunnløst å være så bekymret, med tanke på hvor gode dialoger vi hadde, både med de vi nå har fått inn, og også flere andre. Men man blir jo påvirket av nyhetsbildet. Jeg trodde vel aldri at det skulle gå nedenom og hjem, men jeg skjønner også at det ikke har vært like lett for alle

Ebay-dealens effekter

De eksisterende storinvestorene, svenske VNV og amerikanske Luxor, deltar, men holder seg i bakgrunnen i denne runden. Mens Bring Venture leder runden, investerer Nysnø og Ebay noe mindre. Rime mener de passer godt, på hver på sin måte.

– Selv om det er en liten investering fra Ebays perspektiv, så har vi truffet mye av konsernledelsen, og vurderingen er høyt forankret.

Foreløpig er det ingen konkrete planer om samarbeid, men Rime beskriver det som en mulighet til bli bedre kjent, og at det kan dukke opp mer i det lange løp.

– Vi skal utveksle erfaringer, konstaterer Rime.

Skryt til Bring

Ikke minst har de norske kapitalmiljøene vært gode å ha når det har blåst tungt der ute i det internasjonale venture-markedet. Selv om de i forrige uke signerte på en felles investeringsavtale samtidig, er det Bring som har stått for den største jobben blant investorene. De har stått for den tekniske og juridiske gjennomgangen av Tise-caset.

– De har vært veldig fremoverlente, det står respekt av arbeidet de har gjort der. Så all skryt til Bring, sier Rime.

Han har store forventninger til blant annet hva Bring kan bidra med av erfaring og kunnskap innenfor logistikk.

– Vi ser jo at mer og mer av det vi gjør vil kreve ulike former for utvikling innen logistikk. For oss å koble oss opp mot en aktør som Bring, er veldig verdifullt.

Tise-sjef Eirik Frøyland Rime viste stolt frem de nye lokalene i Miljøhuset, med god plass til å vokse når de etter hvert nærmer seg 100 ansatte. Rommene er som seg hør og bør stort sett innredet med gjenbruksmøbler.

Fortsatt usikkert

– Tror du vi har nådd bunnen i kapitalmarkedet nå?

– Vi har sikret oss en god stund fremover, men jeg håper det for andres del. Dessverre er det vel ingenting som tyder på det. Rentene er på vei opp, og inflasjonen viser lite tegn til å bremse.

Han påpeker at Tise har vært heldig stilt, med tanke på at de i teorien er et selskap som kan gå godt i dårlige tider.

– Vi er en resesjons-hedge på et vis, fordi folk ønsker å handle mer brukt når det går dårlig med økonomien og de har dårligere råd.

Rime viser også til at selskaper som bidrar til miljømessig bærekraft vil gå godt, når verden må møte klimautfordringene.

– Sånn sett så ser verdensbildet positivt ut for businessen til Tise. Jeg tror med hånden på hjertet at de som har investert i oss har gjort en veldig bra vurdering.

Ferie og finger

– Du går ut i ferie i dag. Hvor sliten føler du deg akkurat nå?

- Jeg har arbeidet hardt gjennom våren, og kommer akkurat ut av en hard covid-runde (red.anm derav hostingen). Jeg trenger definitivt en ferie, det kan jeg si deg.

– Hva er planen?

– Jeg skal på to hytteturer med folk som har barn på samme alder som min sønn. Så skal vi til Bergen. Vi skal ikke bevege oss til noen flyplasser, med alt kaoset som råder der.

– Hva var egentlig historien med den nesten avkappede fingeren?

– Hehe, midt i alt stresset var hodet mitt på et helt annet sted, så da jeg skulle forsøke å pille ut det som hadde satt seg fast over bladene på stavmikseren, klarte jeg å trykke på knappen samtidig.

NB til de som tenker at det nå blir delvis samme eier i Finn og i Tise, og at det blir krøll: Schibsted-eide Adevinta har ingen vesentlige eierandeler i storkonsernet Ebay, men kjøpte for en tid tilbake underbruket som handlet om rubrikkannonse-tjenester, Ebay Classifieds Group. En del av oppgjøret ble gjort i Adevinta-aksjer.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*