Investering
Investorer om trender i 2024:
– Økende kvalitet på selskapene
Shifter har spurt investorer om pågangen fra oppstartsselskaper i 2024 og om hvordan selskapene er nå sammenlignet med tidligere.
Rett før jul stilte Shifter spørsmål til ti investorer med base på Vestlandet, om hvordan interessen og pågangen fra oppstartsbedrifter har vært i 2024.
Ifølge Shifter emisjonsdatabase har investeringene i tidligfase vært dalende i år.
Vi spurte investorene om de opplever at det er flere eller færre ferske gründerselskaper, altså under tre år, tar kontakt nå sammenlignet med tidligere.
Eirik Sønneland, Validé:
– Vi opplever ikke at det er nevneverdig færre gründere som tar kontakt sammenlignet med tidligere år. Gjennomsnittlig ligger registrerte ideer på rundt 500 per år. Vi har til nå om lag 400 ideer registrert i 2024 og gjort rundt 20 investeringer.
Andreas Tufteland Engelsen, Eviny Ventures:
– Vi opplever en liten nedgang i antall nyetablerte selskaper i Norge innenfor våre tematikker, men på den andre siden en oppgang av internasjonale selskaper vi er i dialog med. Utover oppfølgingsinvesteringer i eksisterende portefølje har vi hittil i år investert i tre selskaper - Tequs, Cartesian og Photoncycle.
Henrik Lie-Nielsen. Amp11:
– Vi opplever ikke at det er færre som tar kontakt i år sammenlignet med tidligere år. Vi opplever et jevnt tilsig av nystartede selskaper som er på jakt etter kapital. Vi opplever også at flere selskaper i tidlig fase enn før jakter på kapital som også kan bidra med kompetanse og erfaring som kan hjelpe selskapet i tillegg til kapitalen.
Thomas Berge, Peak Invest:
– Ja, vi merker færre henvendelser fra ferske gründere nå. Vi har ikke investert i nye selskaper det siste året, kun oppfølgingsinvesteringer.
Hilde Støle Pettersen, Momentum:
– Nei, vi opplever ikke at det er færre som er på jakt etter investorer nå, vi opplever svært god deal flow både fra Norge og andre nordiske land. Vi ser på godt over 500 selskaper i år, og dette har økt de siste årene. Vi har gjort fire nye investeringer det siste året, og oppfølgingsinvesteringer i fire selskaper.
Derfor flere eller færre
De investorene som ser at det er like mange eller flere oppstartsselskaper enn før som tar kontakt tror det skyldes gode tilbud i økosystemet og at flere ønsker å starte eget selskapet. Investor Henrik Lie-Nielsen trekker frem dette:
– Jeg tror at nedkjølingen i IT-bransjen de siste årene med dertil hørende bemanningsreduksjoner enkelte steder nok har ført til at flere vurderer å starte noe eget. Ikke nødvendigvis bare en dyd av nødvendighet for alle - men når det ikke ringer headhuntere hver eneste dag så begynner man kanskje å tenke mer i retning av å starte noe selv dersom man ønsker utvikling og endring i karrieren sin.
Mens investeringsdirektør Andreas Engelsen i Eviny Ventures trekker frem følgende mulige årsaker til nedgang i forespørsler til dem.
– Dyrtid, regulatoriske forhold i Norge, vanskeligere kapitaltilgang, gode tider i oljebransjen og usikkerhet makroøkonomisk er nok alle faktorer som medfører at gründerspirer i Norge vegrer seg for å starte for seg selv i større grad enn før.
– Høyere profesjonalitet enn før
Vi spurte også investorene om de har merket noen forskjell på kvaliteten på oppstartsbedriftene som tar kontakt.
Da fikk vi følgende svar:
Eirik Sønneland, Validé:
– Kvaliteten på gründerselskaper som skal hente kapital varierer naturligvis mye, og dette er noe vi forventer. Likevel ser vi at det er flere selskaper med høy kvalitet som kunne eller burde fått investeringer, men hvor tilgangen på risikokapital, særlig her i Rogaland, er begrenset.
Andreas Tufteland Engelsen, Eviny Ventures:
– Vi opplever at den overordnede kvaliteten på selskapene vi er i dialog med er god. Siden Eviny Ventures ble etablert i 2017 har kvaliteten på teamene vi er i dialog med og profesjonaliteten i økosystemet og hos gründerne blitt betydelig bedre i snitt.
Henrik Lie-Nielsen. Amp11:
– Jeg ser en tydelig trend i at kvaliteten på selskapene har vært og er jevnt økende.
Thomas Berge, Peak Invest:
– Kvaliteten er som regel bedre, selskapene er ofte mer spisset etter flere runder med kapitalisering.
Hilde Støle Pettersen, Momentum:
– Det er variasjon både i kvalitet, modenhet og bransjer, men det er totalt sett svært mange dyktige gründere og selskaper med store ambisjoner og god gjennomføringsevne.