investorer
Johan Brand kaster seg inn i debatten om uærlige hensikter i startups
Stiller spørsmål ved bakgrunnsarbeidet til investorer som blir utsatt for uheldige situasjoner.
Sist uke gikk engleinvestor og startup-rådgiver Raja Skogland ut i sosiale medier og ventilerte om et lite knippe selskaper fra egen portefølje.
Skogland gjorde det klart at hun ville ta pause fra engleinvestering i år, og viste til saker hvor gründere kunne mistenkes for å bruke investorenes penger på reiser, eller for å ikke konvertere til aksjer som avtalt.
Reaksjonene fra andre investorer i startup-miljøet lot ikke vente på seg.
Stiller spørsmål ved bakgrunnsarbeidet
Kahoot-gründer og startup-investor Johan Brand i We are human reagerer sterkt på at gründere kan finne på noe slikt som Skogland beskriver.
– Det sier mye om karakteren til gründerne. Skogland kan ikke ha gjort sin due diligence og må ha hatt dårlige avtaler. Med et godt rammeverk skal det ikke være teknisk mulig at gründerne finner på noe slikt, sier han.
Han frykter for at utspillet kan skape et inntrykk av at dette er et stort problem for oppstartsinvestorer.
– Jeg synes det er synd og leit det Skogland har opplevd. Men jeg skjønner ikke hvordan hun har klart å havne i denne situasjonen.
Frykter lavere interesse for tidlig fase
At de stikker av med pengene, faller på henne, mener Brand.
– Det er jo en stor risiko for å miste pengene når du investerer i oppstartsselskaper, men ikke fordi gründerne stikker av.
Selv har Johan Brand investert i rundt 500 selskaper, hvor av 60 i direkteinvesteringer, og resten gjennom ulike fond.
– Det kan jo hende at jeg har hatt flaks, men jeg har aldri fått rapporter om at noe slikt har skjedd.
Brand sier at han i stor grad bruker standardiserte avtaler. I tillegg lener han seg på profesjonelle medinvestorer som rydder opp i eventuelle aparte ting i rammeverket.
– Jeg opplever at gründerne som ikke får til det de har villet, ønsker å gi tilbake pengene i stedet for å brenne opp resten.
Forsikrer om grundig selskapsgjennomgang
Skogland føler seg misforstått og undervurdert av enkelte basert på reaksjonene på Linkedin-posten.
Hun ønsker å gjøre det veldig tydelig for alle at de nevnte investeringene gjelder selskaper som er grundig undersøkt av et syndikat av erfarne investorer, og hvor man har strukket seg langt for å komme gründerne i møte.
– I en spesifikk som sak vi står i nå, er selskapet ikke bare grundig undersøkt av oss, men det er presentert til investorer av sentrale norske startup-miljøer. Et av disse miljøene har både investert i og akselerert selskapet, sier hun til Shifter og varsler at saken vil dukke opp i en norsk domstol.
– Det er gode gründere i Norge og jeg er en stolt investor i mange som jeg stoler veldig på. Mitt råd til engleinvestorer er å investere lokalt, sier hun.
Startuplab bruker klausuler
Også investeringspartner i Startuplab, Lise Fulland, har involvert seg i debatten.
– Det er vanskelig å snakke på vegne av andre investorer, men fra vår side opplever vi at våre gründere er genuint drevet av å bygge selskapet/løse problemet de henter kapital til, og vi har ikke inntrykk av at dette er en utbredt problemstilling. Det er selvfølgelig uheldig når det skjer, og det fører til at engleinvestorer nøler med å investere, derfor har vi også klausuler på plass i avtalene som skal sikre felles insentiver og en felles forpliktelse, skriver hun på Linkedin.
For ryddighetens skyld: Johan Brand er minoritetsaksjonær i Shifter.