Justisministeren må svare Stortinget om gründeren som blir kastet ut

Venstre har nå stilt spørsmål i Stortingets spørretime, for å få svar på hva regjeringen vil gjøre med saken til Kyle Havlicek-McClenahan.

Kyle Haclicek-McClenahan møtte onsdag Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik på video.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uka fortalte Shifter om den amerikanske gründeren som blir kastet ut av landet før jul, etter åtte år i Norge. Årsaken er at han startet et teknologiselskap like før pandemien brøt ut i fjor, og på grunn av korona-omstendighetene ellers tjente for lite ved siden av oppstarten. Selv om inntektene hans har tatt seg kraftig opp i siste halvår i år, og nå er langt over nivået det må være på for å kunne få opphold (underholdskravet), konkluderer Utlendingsnemnda med at han må ut.

Til Stortinget

Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik i Justiskomiteen hadde onsdag et videomøte med gründer Kyle Havlicek-McClenahan, før hun sendte inn et spørsmål til den skriftlige spørretimen, der hun ber justisministeren svare på hva regjeringen har tenkt til å gjøre med saken.

– Han er en som har tatt utdannelsen sin her, lært seg godt norsk og startet en virksomhet her – er en bidragsyter til landet. Han har åpenbart lyst til å bo i Norge og leve sitt i Norge. Det skaper store utfordringer for ham at han ikke lenger får opphold, sier Wetrhus.

Lemp på kravet

Regjeringen har nå seks dager på seg til å svare på spørsmålet fra Venstre.

– I andre utlendingssaker er det tatt hensyn til koronasituasjonen, men det har ikke skjedd overfor gründere og selvstendig næringsdrivende. Her kunne man brukt skjønn når man ser at Kyle kommer til å oppfylle underholdskravet, sier Venstre-politikeren.

Hun mener at regjeringen bør be Utlendingsnemnda lempe på inntektskravet til selvstendig næringsdrivende som har vært rammet av koronasituasjonen, i det minst utvide perioden for inntjeningen.

– Det er gjort raske forskriftsendringer på mange områder gjennom koronapandemien, også på utlendingsområdet for å møte denne situasjonen. Jeg tenker at det generelt er viktig å bruke skjønn i forvaltningen, mene dette handler ikke om at ansatte i UNE eller UDI ikke har lyst til å gjøre det. For å utøve skjønn må de imidlertid kjenne at de har ryggdekning. Da er det viktig for oss politikere å gi de riktige signalene.

«Meningsløst »

Flere har reagert på saken om utkastelsen, blant disse er bransjeorganisasjonen Abelia.

- Det våre medlemmer forteller oss, er at kompetansegapet er det største hinderet for ny vekst i norsk næringsliv, og selvsagt særlig i teknologisegmentene. Det er der vekstkraften er sterkest og det er der behovet er størst. Derfor virker det totalt meningsløst å hive de vi trenger ut av landet, sier næringspolitisk direktør Nils-Ola Widme.

Han understreker at Abelia ikke skal gå inn i den konkrete saken, men er glad for at Venstre har tatt tak i den.

- Det vi er opptatt av er å få politikere og byråkrater til å skjønne at dersom vi skal bygge en enda mer kunnskapsbasert næringsstruktur i Norge, så er det vi trenger aller mest nettopp mennesker med etterspurt kunnskap, sier Widme, som blant annet tar til orde for et eget tech-visum.

Hvis det ikke blir endringer i saken, mister Kyle Havlicek-McClenahan oppholdstillatelsen sin 21. desember.

Shifter har tirsdag denne uken bedt Justisdepartementet om en kommentar fra politisk ledelse om den konkrete saken med Kyle Havlicek-McClenahan, regelverket generelt og kritikken som har kommet mot vedtaket. Departementets kommunikasjonsavdeling har lovet et svar, men ber om tålmodighet og forståelse for at arbeidsmengden som følge av koronasituasjonen er stor.