Daglig leder Åsmund Furuseth og styreleder Eilert Hanoa i Kahoot etter børsnotering.
Daglig leder Åsmund Furuseth og styreleder Eilert Hanoa i Kahoot etter børsnotering.

Kahoot-ansatte høster supergevinst på opsjoner

Tidligansatte får kjøpe aksjer for langt under to kroner per stykk, mens prisen er 40 ganger så høy på børsen. Samtidig kjøper en ny storinvestor Kahoot-aksjer for 135 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært en velkjent sak i gründermiljøet i hovedstaden at flere av de ansatte i Kahoot har sittet på en stor oppside i opsjoner, etter at aksjeprisen skjøt i været etter at selskapet gikk på børs. Etter en nedtur fra toppnivået har Kahoot-aksjen igjen vært på vei opp igjen. I dag kom meldingen om at Kahoot utsteder 3,2 millioner nye aksjer, og at en rekke ansatte benytter de opptjente opsjonenene sine til å kjøpe Kahoot-aksjer på ekstremt billigsalg.

De fleste av aksjene utløses til en avtalt pris som ble inngått i 2017, på så lite som 1,67 kroner, men som den gangen var markedspris. Til sammenligning står Kahoot-aksjen i skrivende stund i underkant av 65 kroner. Til sammen betales det drøyt 4,7 millioner kroner for 2,8 millioner slike aksjer. Den samme aksjepotten er i dag verdt over 184 millioner kroner.

I tillegg til dette er det en rekke ansatte som har opsjoner på ulike summer opptil 31 kroner - fortsatt under halve markedsprisen av i dag. Riktignok skal en god del av det ut i skatt igjen, men en pen belønning fra jobben utover lønna blir det likevel.

Medgründer selger

Blant de som utløser aksjer til 1,67 kroner er medgründer, tidligere sjef og nåværende produktsjef Åsmund Furuseth, kommer det frem i en børsmelding. Han utløste 100.000 slike aksjer. I den samme meldingen opplyses det at Furuseth har solgt disse aksjene til en «institusjonell investor» til 64 kroner stykket. Gevinsten hans er dermed på 6,4 millioner kroner før skatt.

De øvrige aksjene utløses til en opsjonpris på mellom 6,6 kroner og 31 kroner stykket. En Kahoot-aksje omsettes i dag for rundt 65 kroner på børsen.

Blant de andre som utløste opsjoner i denne runden, er ansattrepresentant i styret, Sarah Blystad, og hennes vara Patrik Jandusik.

Investor kjøper

I den samme meldingen kommer det frem at en «institusjonell investor» kjøper 2,1 millioner av de nyutstedte aksjene for 64 kroner stykket. Dermed kjøper denne foreløpig ukjente investoren seg totalt opp i Kahoot for drøyt 135 millioner kroner.

Transaksjonen skjer ved at nevnte Furuseth låner ut samtlige av disse aksjene fra sitt investeringsselskap, Newbrott AS.

Fra toppen i januar, da en Kahoot-aksje ble handlet for over 130 kroner, har børsverdien til selskapet svekket seg markant. Aksjen ble på det laveste handlet for under 40 kroner i sommer, mens den klatret igjen gjennom august.

Kahoot-aksjen fortsetter å stige svakt fredag formiddag.

Powered by Labrador CMS