Eilert Hanoa, adm. dir. i Kahoot.
Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Kahoot-sjefen: Tenker langsiktig om jobben, vil bruke Softbank som døråpner til Asia
– Klart at enkeltaksjonærer spiller mindre rolle nå, sier Kahoot-sjef Eilert Hanoa etter å ha brukt 110 millioner kroner på aksjer på å kjøpe seg opp og knytte seg til Softbank-masten.
Da den første store investoren til Kahoot, Northzone, solgte seg helt ut av selskapet denne uka, valgte selskapets daglige leder, Eilert Hanoa, å bruke 110 millioner kroner på å kjøpe seg opp - sammen med investeringskjempen Softbank.
– Jeg hadde muligheten. Så enkelt er det vel, sier Hanoa til Shifter om investeringen. Han sitter nå som tredje største aksjonær i selskapet, med en eierandel på 9,01 prosent, verdier tilsvarende 4,8 milliarder kroner, basert på aksjeprisen ved børsstenging mandag.
Ser til Asia
Softbank har på sin side bygget seg opp til å bli den norske teknologirakettens største eier i løpet av få måneder, med en aksjeandel nær 16 prosent. Siden oktober har selskapet kjøpt Kahoot-aksjer for over 4 milliarder kroner.
– Det er klart at det er en stor investering for de flest fond og industrielle selskaper. Vi håper at vi kan dra nytte av kombinasjonen av deres finansielle muskler, nettverk, porteføljeselskaper samt at de er godt til stedet i de asiatiske markedene. Der er ikke Kahoot sterkt som selskap, så der kan det ligge et fremtidig potensial, mener han.
Da Softbank først kom inn som Kahoot-aksjonær i oktober, ble det kommunisert til markedene at selskapet i en halvårsperiode ikke fikk kjøpe mer enn 10 prosent av Kahoot-aksjene. Men allerede i desember ble dette opphevet av styret, og Northzone fortsatte sitt nedsalg, mens Softbank tok en større del av kaka.
– Det var en styrebeslutning, og det var ingen dramatikk knyttet til det, ifølge Hanoa.
15.000 aksjonærer
Om å miste Northzone som eier, sier Hanoa følgende:
– Northzone var viktig som den første institusjonelle investoren i sin tid, så sånn sett var det helt klart bra å ha dem med i en tidlig fase. Etter hvert som vi har vært på Merkur (nå Euronext Growth, journ. anm.) i et år nå og har fått over 15.000 aksjonærer, er det klart at enkeltaksjonærer spiller mindre rolle. Dessuten er mandatet til et fond som dette å være med en periode.
Til E24 sier også Northzone-partner Bjørn Stray at fondet selger seg ut fordi de nærmer seg tidshorisonten på 10 år.
Oslo Børs, inntil videre
Kahoot har gjentatte ganger kommunisert at de sikter mot en notering på hovedlisten på Oslo Børs innen utgangen av første kvartal 2021. Softbank har imidlertid erfaring med langt større markeder, inkludert amerikanske Nasdaq.
Hanoa holder imidlertid fast ved at de styrer mot Oslo Børs.
– Det er planen. Inntil en annen plan foreligger, sier Hanoa.
Tenker langsiktig
Hanoa tok over lederjobben i Kahoot i desember 2019, som den fjerde administrerende direktøren på tre år. Han ser for seg å beholde rollen i lang tid, selv om selskapet utvikler seg i rakettfart og går inn i nye faser.
– Når man har muligheten til å være med på en slik reise, må man ha langsiktighet både i beslutninger og investeringer. Så bestemmer en ikke over sin egen reise. Derfor har man et styre. Men jeg håper å være med lenge, sier han bestemt.