Grunnleger og konsernsjef i Kameo, Sebastian M. Harung (t.v.), sammen med sine hovedeiere Jonas Ström, administrerende direktør i ABG Sundal Collier, og Ilija Batljan.

Kameo henter 66 millioner kroner og får omstridt svensk eiendomsinvestor som storeier

Emisjonen verdsetter folkefinansieringsplattformen til 267 millioner kroner.

Publisert

For Kameo, som har virksomhet i Sverige, Norge og Danmark, ble 2020 svært vellykket. Selskapet formidlet lån for omtrent 600 millioner kroner til skandinaviske eiendomsutviklere. Helt på tampen av året passert selskapet også drømmegrensen én milliard kroner i formidlede lån siden starten.

Nå ønsker selskapet å vokse videre.

– I 2021 er ambisjonen at Kameo skal låne ut minst én milliard til, og det ser det ut til at vi når, sier Kameos norske grunnlegger, Sebastian Harung, i en pressemelding.

For å løfte selskapet opp til det nivået har Kameo nå gjennomført en rettet emisjon som gir et påfyll i kassen med 66 millioner kroner.

Det gir Kameo en verdivurdering etter penger på 267 millioner kroner.

Blir nest største eier

Rundt 40 millioner kroner kommer fra Ilija Batljan Invest AB, investeringsselskapet til den svenske eiendomsgründeren med samme navn.

Det gir Ilija Batljan omtrent 15 prosent av selskapet, og gjør ham til nest største aksjonær etter ABG Sunndal Collier, som har vært strategisk deleier i Kameo siden 2019.

Jonas Ström, administrerende direktør i ABG Sundal Collier, er glad for å få Ilija Batljan som ny deleier:

– Ilija er en vellykket og innovativ investor og forretningsleder. Han er flink til å finne nye løsninger i en tradisjonell industri. Vi er glade for at han, i likhet med oss, ser hvor mye Kameo har å tilføre både eiendomsbransjen og småsparere, og vi ser frem til å fortsette Kameos reise sammen, sier Ström i pressemeldingen.

Ikke ukontroversiell i Sverige

I Sverige er Batljan imidlertid ikke helt ukontroversiell. Han fikk sparken fra en sjefsjobb da han ble anklaget for å gjort private forretninger på si, og for et år siden ble han arrestert, mistenkt for innsidekriminalitet i forbindelse med at eiendomsselskapet hans, Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), skulle kjøpe eiendomsselskapet Hemfosa.

I det første tilfellet konkluderte en utredning gjort av KPMG med at Batljan ikke hadde gjort noe feil, og etterforskningen om innsidekriminalitet ble raskt henlagt.

I Norge ble SBB kjent i slutten av 2020, da selskapet var involvert i en budkamp om Entra Eiendom. Motparten var et annet svensk eiendomsselskap, Balder.

Batljan har ellers en svært interessant bakgrunn. Han er født i Montenegro, og kom til Sverige i 1993 som flyktning fra krigen i Jugoslavia. Han lærte seg svensk på ett år og tok eksamen ved Stockholms universitet et par år etterpå. Han fikk praksisplass på regjeringskontoret og ble rådgiver til flere sosialdemokratiske ministre.

Ble sosialdemokratisk ordfører

Deretter gjorde Batljan karriere i Socialdemokraterna, og ble kommuneordfører i Nyköping 2005. Året etter tok han doktorgrad, med en avhandling om behovet for planlegging av fremtidig eldreomsorg.

I 2011 byttet har spor, og ble viseadministrende direktør i eiendomsselskapet Rikshem. Fire år senere mistet han jobben, etter å ha tegnet kontrakt med et privat selskap uten å ha innhentet styrets godkjenning - og for å ha begynt å gjøre forretninger for egen regning.

I 2016 starter han sitt eget selskap, Samhällsbyggnadsbolaget AB. Ambisjonen var å eie eiendom for 25 milliarder svenske kroner i 2020. Målet var nådd allerede i 2018.

Den svenske avisen Realtid skriver at Ilija Batljan de seneste årene har gjort seg fortjent å bli kalt den mest aggressive spilleren på banen.

Er blitt kalt for svensk oligark

Eiendomsimperiet har han skapt gjennom å kjøpe såkalte samfunnsbygg, det vil si sykehus, skoler, eldrehjem, idrettsanlegg og så videre. Disse leies gjerne ut til stat og kommune. Selgere har ofte vært svenske kommuner i krise. Etter hvert har SBB også begynt å kjøpe eiendom i Norge.

Kritikerne hans sier han har brukt erfaringene og kunnskapen fra tiden som sosialdemokratisk politiker til å gjøre forretninger som bare har gjort ham selv rik. Noen kaller ham til og med for en svensk oligark.

I kombinasjon med et noe uvanlig syn på risiko har det altså skapt en eiendomsgigant.

– Jeg har sittet med min gravide kone i en kjeller i Bosnia og håpt på at bombene ikke skulle treffe akkurat vårt hus. Da fikk jeg fordelen av å oppleve kalkulert risiko på ordentlig, sa Batljan i et intervju med den svenske avisen Fastighetsvärlden i 2019.

Ha la til:

– Risiko er et parameter som må håndteres. Vår virksomhet har veldig lav risiko. Men hvis de første menneskene på jorden ikke hadde tatt risiko, hadde vi fortsatt vært på apestadiet.

Unik kombinasjon av investorer

Samtidig har Batljan uttalt at han vil at SBB skal bli Europas beste selskap for småinvestorer og alltid dele ut utbytte, «uansett hva som skjer». Sistnevnte høres jo utvilsomt ut som noe som passer et folkefinansieringsselskap ganske godt.

Grunnlegger av Kameo, Sebastian Harung, mener kombinasjonen av Batljan og ABG Sundal Collier er perfekt for fortsatt rask ekspansjon.

– Ilija er en av Nordens dyktigste gründere, og vi er glade og stolte over at han har valgt å investere i Kameo.

Ilija Batljans kone, Sanja Batljan, og hans datter, Mia Batljan, trer inn i styret til Kameo.

– Med dem om bord får vi sterk kompetanse fra eiendomsbransjen og en svært visjonær deleier. Samtidig har vi ABG Sundal Collier, som er ledende innen finansiering og investeringer. Til sammen er det en helt unik kombinasjon av eiere, sier Harung i pressemeldingen

Kilder: Fastighetsvärlden, Dagens Industri, Klassekampen, Realtid.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer