Flere fabrikker i Kina er stengt, mens noen jobber på spreng for å lage medisinsk utstyr for å bekjempe virusutbruddet.
Foto: Xue Yuge/Xinhua via AP
Kan bli kritisk for norske hardware-startups i Kina: Produksjonen har stoppet opp
Mange fabrikker i Kina er fortsatt stengt.
Corona-viruset har den siste tiden også påvirket store børsfall, avlyste turneringer og stengte butikker. For norske hardware-startups med produksjon i Kina, begynner klokken nå å tikke. Nyttårsfeiringen er over, og mange store fabrikker starter opp etter en månedslang ferie.
Men det er ikke tilfellet alle steder. Ifølge South China Morning Post er fremdeles to tredjedeler av kinesiske småfabrikker stengt grunnet viruset som har fått navnet COVID19.
Kan bli alvorlig
Den norske kabelkamera-startupen Wiral er blant dem som har kjent på frykten. De har produksjon i Guangzhou i Guangdong-provinsen.
– Vi merker at det skjer. Foreløpig er det ikke kjempekritisk for oss, men vi merker at folk bruker lengre tid på å komme tilbake etter nyttårsfeiringen, sier Øivind Aabye, teknisk sjef i Wiral Technologies.
Det er ifølge Aabye også mye forsinkelser hos underleverandørene til fabrikken i Kina. Wiral har imidlertid også et lager i Hong Kong, der selskapet har varer nok til å holde en stund til. Den leveransen fra Hong Kong er ennå ikke påvirket.
– Vi følger med på situasjonen nå. Hvis fabrikken blir nødt til å stenge igjen, vil vi ikke få produsert varer på ens stund, og da kan det blir alvorlig for oss. Men foreløpig ser jeg ikke at det er sannsynlig, sier han og legger til:
– Det er mest irriterende, fordi vi får forsinkelser. Men det er ikke alvorlig nå.
Selskapet skal nå i gang med å produsere 5000 enheter, og planen var i utgangspunktet å reise ned til Guangzhou for å være med på produksjonsstart, men Aabye forteller at de nå naturlig nok ikke gjør det.
– Vi klarer det uten å reise nedover. Vi har jobbet lenge med teamet i Kina, og vært der flere ganger. Denne gangen klarer vi å ta det på Skype, sier han.
Og flere selskaper har måttet tenke nytt etter utbruddet. Playpulse-gründer Erling Magnus Solheim reiste fra Kina i januar, da frykten for viruset begynte å spre seg. Kjøpesenteret i Nanchong der den norske startupen hadde rigget opp sine gaming-sykler, ble stengt.
Aksjonærene stiller spørsmål
Da videkonferanse-startupen Huddly presenterte sin gode kvartalsrapport tirsdag, ble de møtt med spørsmål av aksjonærene om coronaviruset har påvirket eller vil påvirke dem.
Ifølge CFO Øystein Drageset har selskapet nylig økt sitt buffer-lager med komponenter fra underleverandørene i Kina, noe som sørget for at de kan ri ut den verste stormen. Bufferen dekker inn komponenter for de fire ukene kinesiske fabrikker holdt stengt på grunn av kinesisk nyttår og deretter virusutbruddet. For ti dager siden returnerte mellom 50-70 prosent av arbeidsstyrken til fabrikkene, ifølge Drageset - de arbeiderne som ikke reiste til andre provinser den foregående måneden.
– Det gjorde at vi ikke vil ha noen effekt av det direkte. Men med en forverring, kan vi bli det, på samme måte som alle andre, advarer han.
Får ikke sendt ut varer
Også sextech–selskapet SweetTech har også produksjon av sin masturberingsmaskin Handy i Kina. Produksjonen av deres siste runde enheter har ikke ennå startet, og selskapet ikke får ifølge gründer Jens Petter Wilhelmsen ikke sendt varer ut fra Kina.
– Men vi strukturerte oss smart med tanke på kinesisk nyttår og sendte en del varer til Europa og USA tidlig i januar. Så Nord Amerika har vært upåvirket, og vi har klart å levere det meste til Europa. Det er stort sett resten av verden utenom disse som har blitt påvirket, sier Wilhelmsen.
Han legger til at selskapet etter planen skal starte opp produksjon igjen i midten av mars.
Kjære leser!
Vi i Shifter har bestemt oss for å legge ut all vår journalistikk om coronaviruset gratis inntil videre, slik at viktig informasjon når ut til flest mulig som trenger det. Vi håper likevel mange av dere vil støtte oss gjennom å tegne et abonnement, og bidra til vårt arbeid med å gi økt kunnskap og innsikt om norsk innovasjon og teknologi. Gå inn her for å se hvordan du tegner abonnement.