Årets akselerator hos impact-investor og Selvaag-arving Tharald Nustad ble ikke helt som planlagt. Teknologiselskaper fra en rekke ulike land hadde kommet til Oslo 9. mars - deriblant fra Sverige, Belgia, Storbritannia, Tyskland, USA, Chile, Dominikanske republikk og Colombia. De hadde bare vært i landet i tre dager, før de ble sendt hjem igjen på grunn av pandemien.
Annonse
Derfra og inn måtte startup-programmet som satser på selskaper som gjør en positiv forskjell for samfunnet, gå fulldigitalt. Onsdag er det klart for «Demo Day». Det som vanligvis pleier å være en festdag, der selskapene presenterer seg fra scenen, blir i år streamet på YouTube.
Klima og penger spart
– Selv om mellom-menneskelige interaksjoner og de tilfeldighetene som oppstår når man er tett på hverandre gjennom tre måneder forsvinner med et slikt digitalt format, så har det å kjøre et slikt program også gitt mange nye muligheter. For eksempel har vi ikke i noe tidligere program fått til flere mentor-møter for selskapene enn det vi gjorde denne våren. Dessuten har vi spart både penger og klimaet ved å holde alle sesjoner og ekspert-innlegg i et digitalt format, påpeker Nina Heir, leder for Katapult-akseleratoren.
Annonse
Katapult har evaluert rundt 2000 selskaper til årets akselerator. Blant disse var det en overvekt av helseteknologi-selskaper. Selskaper innenfor kategorien «smarte byer» kom på en sterk andreplass. De to kategoriene «mobilitet» og «klimaendringer» hadde størst økning.
Alle selskapene får en investering på opptil 150.000 dollar (8 prosent av selskapet).
Søppelsensorer fra Belgia
BrighterBins har utviklet smarte sensorer for avfallshåndtering. Sensorene registrerer mengden søppel i avfallsdunken, og sørger for at det ikke blir for fullt eller for unødvendig tømming. Systemet velger så ut den beste kjøreruta for bilene. Det betyr mindre tungtrafikk og lavere CO2-utslipp fra transporten. Selskapet opererer allerede i flere land.
Annonse
Logistikk fra Colombia
Datatraffic har utviklet en digital plattform som letter planleggingen av feltoperasjoner for store selskaper. Også her handler det om å optimalisere forflytting av kjøretøy og mannskaper, på en oversiktlig, miljøvennlig og billigere måte.
Annonse
Grønn mat fra USA
GreenChoice bygger en AI-plattform som hjelper forbrukerne lettere kan kjøpe produkter som passer deres ønsker og verdier. Den sjekker både miljøbelastningen og hvordan maten påvirker helsa, og gir forslag til hva brukerne kan kjøpe ut fra budsjettet de har.
Annonse
Elbil-lading fra Norge
Movel leverer og drifter avanserte ladesystemer for elektriske kjøretøy. Selskapet retter seg spesielt mot borettslag og bedrifter.
Helsedata fra USA/Dominikanske republikk
Pegasi har utviklet et system for lagring, systematisering og analyse av medisinsk informasjon. Verktøyet bidrar til at pasientene får den rette behandlingen, men dataene brukes også anonymisert og aggregert til å gjøre vurderinger av enkeltklinikker og helseregioner.
«Sirkulær-bygg» fra Tyskland
Restado har lansert en markedsplass for resirkulering innenfor bygg- og anlegg. Selskapet matcher materialer fra rivning og overskudd med etterspørselen etter materialer i mye prosjekter. Målet er å bli ledende innenfor dette området i Europa.
Satellitt-overvåkning av kraftnettet fra Sverige
Spacept.com tilbyr det de kaller «AI-drevet sikkerhet fra verdensrommet». Programvaren brukes til å overvåke infrastruktur i kraftnettet, og se at for eksempel trær ikke har falt over ledningene. I dag gjøres denne inspeksjonen i stor grad av droner og helikoptre.
Senior-jobber fra Chile
ServiSenior er en jobbportal som kobler arbeidstagere over 50 år med selskap som trenger deres kompetanse, både til faste stillinger og enkeltoppdrag.
Kvinnehelse fra Storbritannia
Syrona utvikler en teknologiplattform og app som bidrar til å oppdage og behandle endometriose, en tilstand der livmorslimhinnen eller vev av samme type begynner å vokse utenfor livmoren, for eksempel i bukhulen. Det gir ofte sterke smerter ved menstruasjon og ved eggløsning.
Rekruttering fra Norge
Testhub har laget et rekrutteringsverktøy som skal hindre diskriminering i arbeidslivet. Systemet evaluerer kandidatene etter hvor godt det tror de vil prestere i jobben. Kandidatene er anonyme inntil senere i rekrutteringsprosessen, så ikke arbeidsgiverne skal la seg lede av eventuelle egne fordommer mot det ene eller andre.
Gjenbruk fra Norge
Trusted Brands lager såkalte «re-commerce»-verktøy for gjenbruksaktører. Selskapet bruker maskinlæring til å prise klærne og matche det med de rette kjøperne.
Tøffe tider
Det er altså femte gang Katapult kjører sin akselerator. Fra før har kjente startups som Chooose, Diwala og Smart Plants vært med fra Norge. Korona-situasjonen har riktignok ført til at årets "badge" har måttet sitte på andre steder på kloden enn hos Katapult i Kongens gate, men Heir tror dette kan være positivt for samarbeidet fremover.
- Vil vil fortsette å hjelpe selskapene gjennom digital oppfølging, og vil være tilgjengelige for dem når de ønsker veiledning og trenger bistand. Det faktum at vi har vært tett på selskapene gjennom en så tøff og krevende periode som våren ble for mange, håper vi fører til at terskelen for å ta kontakt med oss i fremtidige krevende situasjoner vil være lav, og at vi fortsetter å være en foretrukken støttespiller også i tiden som kommer.