Runway-teamet f.v. Tor Bækkelund, Thea Wiig, styreleder Martin Bech Holte, Kjell Inge Røkke og Sagar Chandna.

Kjell Inge Røkke bygger tech-hub og startupfond på 300 millioner kroner

En av Norges rikeste får med seg tidligere Startuplab-partner Tor Bækkelund på den nye storsatsingen.

Publisert Sist oppdatert

– Det var enormt sterke bevegelser blant unge på 60- og 70-tallet, da Norge og verden gjennomgikk store endringer. Nå skjer det samme. Unge tenker annerledes. Det er et grønt skifte og digitaliseringen er i full gang, sier Tor Bækkelund.

Han var fra 2012 og frem til mai 2021 partner i Startuplab, med spesielt ansvar for investeringsfondene. Før det var Bækkelund administrerende direktør i Hugin, som han var med å bygge til milliardverdier, selge, og kjøpe tilbake. Tidligere har Bækkelund også jobbet i Kværner.

Siden han sluttet i Startuplab, har Bækkelund vært i stealth mode, står det på Linkedin. Nå løfter han sløret av en ny satsing. Med på laget er industribygger og en av Norges rikeste personer, og med-moldenser, Kjell Inge Røkke.

– Jeg har laget en plan. Kjell Inge er om bord, sier Bækkelund.

Runway FBU

Tidligfase VC-fond og tech-hub i Akerkvartalet på Fornebu, gründet av Kjell Inge Røkke og Tor Bækkelund.

  • Fondstørrelse: 300 millioner kroner
  • Ser etter: Datadrevne teknologi-startups
  • Antall investeringer: Planlagt for 30
  • Fase: Pre-seed, seed og oppfølging
  • Investeringsstørrelse: 1-30 millioner kroner
  • Investeringsperiode: 3+1 år
  • Horisont på fond: 10 + 2 år
  • Åpen for saminvestering: Ja

Tech-huben på Aker Tech House vil også være åpent for selskaper utenfor porteføljen.

Det øvrige Runway FBU-teamet består i dag av styreleder Martin Bech Holte, CTO og seniorpartner Sagar Chandna, og sjef for huben, Thea Wiig.

300 millioner kroner

Han forteller at det var Røkke som tok kontakt i vår. De to kjenner hverandre fra før, og Røkke gikk også inn med midler i det andre fondet til Startuplab.

– Han vet hva vi drev med der. Plutselig fikk jeg en telefon fra skjult nummer, og tok den. Det var Kjell Inge, som sa: «La oss gjøre noe sammen.» Han er i gang med å snu Aker fra asset heavy til tech heavy.

Konkret skal Bækkelund bygge opp og lede en ny gründerpark på Fornebu, midt i Akerkvartalet. I bunn ligger et nytt investeringsfond på 300 millioner kroner, fullfinansiert av Aker.

Satsingen får navnet Runway FBU (FBU er en forkortelse for Fornebu, red.anm.). Det skal ifølge Bækkelund gi følgende tre assosiasjoner: langsiktighet, en plass hvor man tar til vingene, og til sist - gamle Oslo Lufthavn på Fornebu, som er lokasjonen til nysatsingen.

– Konseptet har nok endret seg veldig fra hvordan han først så det for seg. Men dette er Kjell Inges beslutning, slår Bækkelund fast.

Selv ønsker Røkke nå å bli kontaktet av de mest ambisiøse gründerne i landet.

– Jo større ambisjoner, jo mer oppmerksomhet fra oss, sier han i en knapp kommentar.

Akersk «gründervennlighet»

Fondet skal investere på pre-seed -og såkornsnivå, mellom én og 30 millioner kroner. Miljøet skal også rigges for å gjøre større oppfølgingsinvesteringer. Til forskjell fra tidligere oppstartssatsinger i Røkke-regi, som Cognite og Aize, vil Runway FBU ta minoritetsposisjoner mellom 10 og 20 prosent i 30 startups i løpet av tre år. Investeringsmandatet er sektoragnostisk.

– Men det skal være datadrevne teknologiselskaper, gjerne i industrier med untapped potential, sier Bækkelund.

Samtidig forsikrer han at de vil operere på en «gründervennlig» måte.

– Hva betyr det?

– Vi blir minoritetsaksjonær, vi skal saminvestere, vi mener at gründeren er drivkraften i en startup, og vi har ingen hidden agenda. Vi vil ha gründervennlige betingelser.

– Det vi gjør her, representerer noe veldig annerledes enn i Aker tidligere.

– Hva er målsetningen?

– Det er åpenbart. Vårt mål er å skaffe avkastning.

Aker i blodet

Det tradisjonelle Aker-systemet vil likevel ha innflytelse i den nye huben, ved at de 13 børsnoterte selskapene som befinner seg i Akerkvartalet stilles til disposisjon som pilotkunder for startupene det investeres i. Dette har vært en av suksessfaktorene til Cognite.

Samtidig bygger Aker et nytt gründerhus, Aker Tech House. Det skal huse Runway FBU og deres ressurspersoner, samt ekspertkompetanse fra det øvrige Aker-systemet. Både Cognite og Aize skal flytte dit, og det vil også flere av selskapene Runway investerer i eller andre prosjekter de finner interessant.

– Vi bygger opp et økosystem med pro bono-tjenester som gründere kan komme til for å få hjelp, sier Bækkelund.

Det vil også være 150-200 kontorplasser i teknologihuset til Røkke, men selskapene fondet investerer i må ikke nødvendigvis flytte dit.

– Om et selskap fra Trondheim ønsker å snakke med oss, så er vi klare, sier Bækkelund.

Skal beholde de klokeste hodene

Runway FBU skal også fungere som en plass hvor interne ideer og initiativ fra ansatte eller selskaper i Aker kan videreutvikles. For eksempel kan en utvikler i Aker-systemet som ser etter nye utfordringer, teste egne ideer og søke kapital i Runway FBU.

– Dere demmer opp for hjerneflukt fra den tradisjonelle industrien?

– Du snakker om lekkasje, vi snakker om muligheter. Enhver leder hater å miste sine beste folk. Men du må stimulere til den indre motivasjonen. Dette er et prosjekt som skal gi flinke folk muligheten, svarer Bækkelund.

– Det er 13 børsnoterte selskaper i Aker. Vi ønsker å se om det er muligheter der enten for techen gründerne som kommer inn har med seg, eller om det er tre stykker i systemet som vil skape noe av det de har lært.

Investerer i år

Nå bygger Bækkelund et team på 10-15 personer som skal lede Runway FBU. Allerede har han hentet ny teknologisjef (CTO), i Sagar Chandna, som kommer fra Katapult.

Prosjektleder Thea Wiig i Forskningsparken har også meldt overgang til Runway.

Runway regner med å starte investeringsaktiviteten i løpet av året.