DRONER

Konsolidering i dronemarkedet: – Som for alle kremmere, er timing det viktigste

To norske aktører, som står helt i spissen av teknologiutviklingen i dronebransjen, slår seg sammen.

Dronekonsernet KVS Terratec kjøper opp Trondheim-selskapet Sevendof.
Dronekonsernet KVS Terratec kjøper opp Trondheim-selskapet Sevendof.
Publisert Sist oppdatert

I fjor høst kjøpte Stavanger-baserte KVS Technologies opp Terratec-gruppen og ble med det den største aktøren i Europa innen luftbåren innsamling og analyse av geodata. Samtidig ble planene om å gå på børs innen et år offentliggjort.

Før den tid skal KVS Terratec vokse seg enda sterkere, og tar nå et stort steg i den retningen, ved å kjøpe opp Sevendof. Trondheim-selskapet har siden oppstarten i 2016 utviklet infrastruktur for industrielle langdistanse-droner.

– Det er svært få aktører i verden som er virkelig fokusert på å lage de beste industrielle produktene til vår markedsnisje. De som har vært det, i tillegg til oss, er Sevendof. Sammen blir vi det sterkeste kompetansemiljøet innen dette i verden, iallfall som jeg vet om, sier Cato Vevatne, CEO i KVS Terratec, til Shifter.

Avtalen er ingen klassisk «buyout», men mer en sammenslåing, ifølge Vevatne.

– Alle pengene, pluss litt til, reinvesteres i selskapet, sier han.

Partene vil derimot ikke si hvor mye det er snakk om «på grunn av markedsforhold».

– Men det er en unik transaksjon, sier Vevatne.

Styrker totalposisjonen

KVS Terratec har i dag 280 ansatte i 5 land, og omsatte i fjor for rundt 350 millioner kroner. Oppkjøpet kommer ikke til å påvirke det tallet direkte, fordi Sevendof har vært i en prekommesiell fase inntil nå.

– Men totalposisjonen styrkes. Vi er nå i stand til å utvikle bedre og raskere produkter, sier Vevatne.

Han påpeker at KVS opererer i en del ulike markedssegmenter. De benytter for eksempel både fly og droner, bemannet og ubemannet.

– Men det blir mer og mer droner. Det er effektiv og grønt, og vi får høyere detaljnivå jo nærmere bakken vi kommer, sier han, og peker på bygg- og anleggsbransjen som et viktig vekstmarked fremover.

Også Jostein Furseth, CTO i Sevendof, sier i en pressemelding at markedet for bærekraftig inspeksjon og datainnsamling er i kraftig vekst.

– Ved å kombinere vår droneteknologi med KVS Terratecs ekspertise innen geodata og digitalisering av infrastruktur, vil vi ha evner til å løse problemer for hele verdikjeden – fra dronebasert datafangst til levering av ferdig bearbeidede modeller til kunder, på en effektiv og miljøvenlig måte, sier han.

God timing for konsolidering

Målsetningen om å gå på børs ligger fast, men om det blir på slutten av inneværende år eller starten av det neste, er Vevatne ikke helt sikker på.

– Som for alle kremmere, er timing det viktigste. Med uroen vi ser nå, har vi ikke noe konkret svar på når. Vi følger markedet tett, sier han.

Før den tid kan det komme flere oppkjøp, bekrefter Vevatne.

– Vi evaluerer og mener at det er flere biter i markedet som vi må følge med på. Timingen er bra for konsolidering, sier han.

I den sammenheng kan det også bli aktuelt å hente mer kapital.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS