strøm
Koster 260 mill. årlig: Gründere skal redde strømnettet fra hakkespetter
Fuglene gjorde trestolpene til sveitserost. Gründer Stig Skjelvik mener å ha funnet løsningen.

Hakkespetter som hakker hull i kraftstolper koster Norge opptil 260 millioner kroner årlig. Nå har gründer Stig Skjelvik i oppstartsselskapet Gridguard fått patent på en oppfinnelse som kan løse problemet, skriver Patentstyret i en pressemelding.
– Det begynte da jeg besøkte et kraftfelt i Trøndelag og fikk se hvor mye skade hakkespetter kan påføre på kort tid. Trestolpene så ut som sveitserost, sier Skjelvik.
Etter grundige undersøkelser oppdaget han at problemet er globalt – hele 37 prosent av verdens kraftnett er bygget av tømmer. I Norge alene skades rundt 74.000 stolper av hakkespetter hvert år.
Sammen med medgründer Gaute Bjerke-Busch har Skjelvik utviklet en sensor som utnytter fuglenes egne territorielle instinkter.
– Etter utallige tester fant vi ut at det ikke nytter å skremme fuglene. Til slutt var det hakkespettenes egne territorielle instinkter som ga oss svaret, sier Skjelvik.
Skremmer fuglene unna
Sensoren oppdager når hakkespetter lager hull, identifiserer arten basert på trommemønsteret, og spiller av lyd fra samme art. Fuglen tror da at stolpen allerede er opptatt og flytter seg videre.
Patentingeniør Elen Margrethe Brendeford i Patentstyret mener patentet gir selskapet Gridguard bedre sjanser internasjonalt:
– Vi vet at selskaper som beskytter sine tekniske løsninger med patenter har større sjanse for å lykkes internasjonalt, sier Brendeford.
Saken er skrevet med kunstig intelligens og kvalitetssikret av Shifters redaksjon.